Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a facut apel miercuri, 13 ianuarie, la o reglementare globala a Bitcoin, spunand ca in unele cazuri moneda digitala a fost folosita in activitati de spalare de bani iar orice deficiente trebuie rezolvate, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, cotatia Bitcoin a urcat pana la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce inseamna o crestere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari inregistrata in luna martie a anului trecut, pe masura ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Aceasta majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflatia si devalorizarea dolarului american.
In plus, criptomonedele castiga teren si in randul investitorilor obisnuiti, care sunt din ce in ce mai convinsi ca Bitcoin va fi un activ de durata si nu o bula speculativa, cum se tem unii analisti si investitori.
Dar caracterul anonim al Bitcoin a sporit temerile ca ar putea fi utilizat in activitati de spalare de bani sau alte actiuni ilegale.
"Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele afaceri haioase si unele activitati de spalare de bani interesante si complet reprobabile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next.
Oficialul nu a furnizat exemple specifice privind cazurile de spalare de bani dar a spus ca intelege ca sunt in derulare cercetari penale privind activitati ilegale cu Bitcoin.
Sectorul criptomonedelor inca este usor reglementat sau nereglementat, desi au aparut standardele globale in domenii cum ar fi combaterea spalarii banilor (AML).
"Trebuie sa existe reglementari, ele trebuie aplicate si implementate la nivel global deoarece orice scapare va fi folosita", a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitala a valorii care nu este emisa sau garantata de o banca centrala sau de o autoritate publica, nu este in mod obligatoriu legata de o moneda instituita legal si nu detine statutul legal de moneda sau de bani, dar este acceptata de catre persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb si care poate fi transferata, stocata si tranzactionata in mod electronic.
In prezent, in Uniunea Europeana nu exista reglementari specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar. Insa planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarma astfel ca in prezent blocul comunitar vrea sa determine G20 sa adopte masuri globale cu privire la criptomonede.