De ce sunt bogatii mai sanatosi?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 08:37
3957 citiri
De ce sunt bogatii mai sanatosi?

In intreaga lume poate fi constatat ca natiunile bogate sunt mai sanatoase per ansamblu si populatiile lor au o speranta de viata mai buna. Inca din 1842, reformatorul social englez Edwin Chadwick documenta o discrepanta de 30 de ani intre speranta de viata a barbatilor din cele mai sarace clase sociale si cea a nobilimii.

In zilele noastre, britanicii din zonele mai avute, precum Kensington si Chelsea, pot trai cu pana la 14 ani mai mult decat concetatenii din Glasgow, spre exemplu. In SUA, diferentele merg pana la 25 de ani.

Clare Bambra, profesor de politici de sanatate publica si director al Institutului Wolfson Research for Health and Wellbeing de la universitatea britanica Durham, scrie, in Al Jazeera, despre economia politica a sanatatii si felul in care politicile guvernamentale pot influenta atat sanatatea cetatenilor, cat si economiile tarilor vizate.

Experta arata ca politicile publice din intreaga lume trebuie sa se concentreze pe intelegerea si reducerea acestor inegalitati in domeniul sanatatii, nu numai din motive morale, cat si economice, intrucat aceste discrepante au costuri economice ridicate.

Clare Bambra recunoaste ca solutiile sunt inca departe, avand in vedere ca motivele pentru care se produc aceste inegalitati sunt complexe si contestate.

In general, explicatia pentru inegalitatile de sanatate are de-a face cu determinantii sociali ai sanatatii, adica mediul in care oamenii traiesc si muncesc. Bogatii au acces mai bun la un mediu care promoveaza sanatatea, cum ar fi educatie mai buna, case de calitate mai buna, slujbe mai stabile in spatii sigure. Cu cat esti mai sarac, cu atat aceste conditii se degradeaza si iti degradeaza sanatatea.

Din aceasta ipoteza apar mai multe teorii, care conduc spre o concluzie simpla: conteaza mai mult politica decat stiinta cand vine vorba de determinarea factorilor decizionali pentru a reduce inegalitatile de sanatate.

Spre exemplu, continua expertul, interventiile care isi propun sa schimbe comportamentul individual sunt mai putin dificile decat cele care cer investitii sociale masive sau revitalizarea intregului sistem. Desi multe guverne sunt tentate de aceasta abordare, avand in vedere resursele mai mici pe care le implica, succesul este doar partial.

Trebuie amintit ca cele mai mari avansuri in sanatate in secolele XIX si XX au fost facute in urma unor reforme economice, politice si sociale intensive. In cele din urma, societatile in care diferenta de clase sociale nu este asa mare au o populatie mai sanatoasa.

Desi si in societatile dezvoltate cele mai egalitariste exista inegalitati in ceea ce priveste sanatatea, cei mai vulnerabili din aceste tari tot sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat cetatenii altor tari dezvoltate.

Aceste tari mai egalitariste, conchide experta, au obtinut, in acelasi timp, crestere economica, mai stabila, si un inalt standard de viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#bogat sarac sanatate, #economie dezvoltata populatie sanatoasa, #cetateni sanatate , #economie politica