Guvernanta Corporativa, o varianta de succes pentru Cabinetul Grindeanu

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 07:41
6500 citiri

In teorie, Guvernanta Corporativa constituie totalitatea masurilor, practicilor si abordarilor unei companii in fata diverselor categorii de public implicat de a pastra predictibilitatea financiara, obiectivele economice si actiunile propuse pe linia pre-stabilita de catre conducerea (incluzand aici si actionariatul) sa.

Cu alte cuvinte...

Este un cod de conduita economica, financiara si morala al unei companii.

In cazul de fata/specific articolului de fata, al unei companii cu actionariat majoritar de stat. Din punct de vedere legal, Guvernanta Corporativa a fost si este stipulata prin lege de doua ori.

Prima data in 30 noiembrie 2011 prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109 si Legea 111 din 2016 care aproba ordonanta de urgenta specificata anterior.

In ambele documente, Guvernanta Corporativa este definita ca "un complex de procese, practici, politici, cadru de reglementare, cu impact asupra conducerii, administrarii si controlului unei companii, cu un rol important in protejarea intereselor actionarilor, intrucat sprijina maximizarea valorii detinerii in companie pe termen lung, si in stimularea atentiei investitorilor asupra companiei, prin transparentizarea si eficientizarea activitatilor si proceselor din cadrul companiei, intrucat investitorii au nevoie de informatii corecte, de calitate si diseminate la timp pentru a putea lua decizii de investitie."

De ce companiile cu actionariat majoritar de stat

Subiectul este mai mult decat interesant, deoarece aplicarea criteriilor de Guvernanta Corporativa sta la baza succesului sau declinului unei companii cu actionariat majoritar de stat, iar de aici pleaca o serie de rezultate sociale si economice cu impact foarte puternic pentru Romania la nivel intern si regional.

Context

Suntem intr-un moment cheie pentru actuala guvernare: foarte curand se vor cristaliza cifrele macro-economice, iar Romania va avea de urmat consecintele directe pentru 2017, fie ele bune sau rele.

Cu alte cuvinte, actuala guvernare are cativa asi in maneca pe care ar fi foarte bine sa inceapa sa ii puna pe masa mizelor, pentru a puncta pozitiv la capitolul incredere, predictibilitate si, de fapt, competitivitate interna si regionala. Unul incepe, deja, sa se contureze: separarea de hora politica cea consumatoare de resurse, si concentrarea pe directia institutionala si rationala.

Al doilea atu disponibil consta in capacitatea reala de guvernare (indeplinirea planului de guvernare, masurile concrete si perceptia de livrabilitate guvernamentala) pentru a puncta pozitiv la capitolul incredere institutionala in ochii publicului tinta: investitorii si mediul de afaceri.

Daca tot am punctat capitolul incredere institutionala, al treilea atu este mostenirea de imagine. Cu alte cuvinte, povestile de succes pe care o guvernare reuseste sa le lase in urma.

In contextul dat (crestere economica de 5,7% in primul trimestru, ce depaseste asteptarile organizatiilor internationale, dar pune presiune mare pe sustenabilitatea efectiva), povestea de succes a actualei guvernari poate fi imbratisarea Guvernantei Corporative pentru companiile cu capital majoritar de stat.

Avantajele sunt multiple si directe: locuri de munca eficiente (prin dezvoltarea companiilor), prosperitatea comunitatilor locale dependente industrial, cresterea volumului de taxe si impozite proportional cu activitatea companiilor si dezvoltarea unui sistem de referinta in afaceri.

Concret:

Actiuni de diplomatie economica: Guvernul, prin reprezentantii sai (inclusiv prim- ministrul), devine un veritabil si vigilent paznic pentru companii.

Va interveni sanctionand institutional (atunci si acolo cand si unde este cazul) cand interesele companiilor nu sunt respectate sau obiectivele acestora nu sunt indeplinite conform Guvernantei Corporative.

In plus, constant, prin toate mijlocele de comunicare, reprezentantii Guvernului vor monitoriza (conform legii, Ministerul de Finante are aceasta atributie directa) toate miscarile economice din cadrul acestor companii, pentru a preintampina orice chestiuni cu impact negativ, la nivel economic.

Daca aceste actiuni sunt indeplinite la un nivel disciplinat, se va putea discuta de povesti de succes, de realizarea indicatorilor de performanta financiari si nefinanciari si de folosirea la maxim a tuturor atuurililor pentru cresterea increderii institutionale la nivel intern si regional.

Actualul Guvern are o sansa reala si palpabila de a recupera un deficit de imagine acumulat la nivelul lunilor ianuarie-februarie. Iar insusirea Guvernantei Corporative ca ghid de bune practici, cu rezultate pozitive, este consecinta directa a acestei sanse.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Guvernanta Corporativa, #cod conduita economica , #economie politica