Marile ratari economice ale lui 2012

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 18:52
2190 citiri
Marile ratari economice ale lui 2012

Intrarea in 2012 s-a facut intr-o nota optimista, dupa trei ani de criza, fiind anuntate o crestere incurajatoare a economiei, o inflatie scazuta pe final de an si un ambitios plan de privatizari ale companiilor de stat-problema, care urma sa aduca venituri insemnate la buget.

Bilantul pe final de an releva ratarea rand pe rand a obiectivelor importante.

In privinta cursului valutar, desi fusese prevazuta o depreciere a leului fata de euro, criza politica din vara a slabit chiar mai mult moneda nationala.

De la crestere economica de peste 2% la stagnare

Prognoza oficiala de crestere economica pentru 2012 a fost taiata fara mila pe parcursul anului, pana aproape de valori care nu mai indica o crestere, ci stagnare, pe masura ce semnalele din majoritatea domeniilor de activitate demonstrau ca simpla atitudine pozitiva nu este suficienta fara actiuni concrete. De la un avans de 1,8-2,3% din PIB, stabilit prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut de catre Guvern Emil Boc, prognoza a coborat treptat la 1,5% si la 1,2%.

In cele din urma, Executivul a anuntat, in octombrie, o prognoza de crestere de circa 1%, nivel mai apropiat de cel estimat de institutiile internationale, de sub 1%, insa mult sub prognozele analistilor, care vehiculeaza o cifra de 0,5%.

Seceta a dat peste cap tinta de inflatie a BNR

Daca la inceputul anului rata inflatiei cunostea cele mai scazute niveluri, plasandu-se in jurul valorii de 2%, seceta puternica din aceasta vara, care a scumpit in special alimentele, a dat peste cap tinta BNR de 3,2% pentru sfarsitul anului, prognozele oficiale fiind revizuite la 5,1%.

"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente", se arata si in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012.

Aderarea la zona euro: "posibila, dar nu probabila"

Desi multa vreme s-au incapatanat sa mentina la nivelul anului 2015 termenul oficial de aderare a Romaniei la zona euro, oficialii au fost nevoiti sa recunoasca in acest an faptul ca termenul fixat nu este probabil. In noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a afirmat ca Romania a ratat, din punct de vedere tehnic, adoptarea monedei euro in 2015.

In continuare, premierul Victor Ponta sustine ca data mentionata este inca obiectivul oficial, adaugand ca acesta "este posibil, dar nu este probabil".

Marile privatizari - esecuri in lant

Anul 2012 ar fi trebuit sa fie anul marilor privatizari, guvernul luandu-si angajamentul fata de Fondul Monetar International sa vanda pachete minoritare sau majoritare detinute la mai multe companii de stat. Dupa ce a reusit in aprilie sa vanda pe bursa un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Ministerul Economiei a bifat doua esecuri rasunatoare in cazul Cupru Min si al Oltchim.

In ceea ce priveste celelalte companii, printre care Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Tarom, CFR Marfa, termenele au fost amanate in repetate randuri, iesind definitiv din graficul stabilit cu principalul creditor al tarii noastre si amenintand semnarea unui nou acord in primavara.

Leul a scazut puternic, dar cele mai negre prognoze nu s-au materializat

La inceputul anului 2012, Comisia Nationala de Prognoza estima pentru prima data o depreciere a monedei nationale fata de euro, cursul urmand sa atinga un nivel maxim de 4,50 lei/euro. Pe fondul suprapunerii tensiunilor din zona euro cu criza politica interna din vara, ce a culminat cu suspendarea presedintelui Traian Basescu si organizarea de catre guvernul Ponta a unui referendum pentru demiterea acestuia, prabusirea leului a fost mai puternica.

Pe 3 august, cand Curtea Constitutionala amana luarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, cursul a urcat la nivelul maxim istoric de 4,6481 lei/euro.

Totusi, euro nu a depasit 5 lei, asa cum au avertizat unele voci. Invocand consecintele dramatice pe care un astfel de nivel l-ar avea pentru economie, prin scumpirea importurilor si a carburantilor, guvernatorul Mugur Isarescu a asigurat ca BNR nu va permite ca leul sa se devalorizeze pana la temutul prag.

Presedintele a revenit la Cotroceni, iar moneda nationala s-a intarit pe sfarsit de an la 4,4 lei pentru euro, chiar si in contextul perioadei electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#prognoze economice ratate, #crestere economica, #privatizari esecuri, #depasire tinta inflatie, #depreciere leu , #economie politica
Comentarii
Poza asterix
asterix
rank 3
don't worry be happy, vine victor viorel ponta
Poza u961945
u961945
rank 5