Crimeea in Rusia, o carte jucata prost - ce se intampla in peninsula

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 13:08
11047 citiri
Crimeea in Rusia, o carte jucata prost - ce se intampla in peninsula

De cand a fost anexata la Rusia, din luna martie a acestui an, Crimeea s-a confruntat cu numeroase probleme economice. La acestea se adauga un nou sector deficitar, date recente aratand ca turismul a scazut drastic in fosta republica a Ucrainei.

Astfel, numarul de turisti a scazut considerabil in prima jumatate a anului 2014, relateaza Financial Times, care citeaza Asociatia Operatorilor de Turism din Rusia.

Cele mai recente statistici, publicate saptamana aceasta, arata ca 1,72 milioane de persoane au vizitat peninsula in perioada 1 ianuarie - 30 iunie, ceea ce inseamna mai putin de o treime din numarul turistilor care au venit in Crimeea in aceeasi perioada a anului trecut.

Ucraina poate lua Crimeea inapoi: Plan curajos de a smulge peninsula din mainile lui Putin

Agentiile de turism au precizat ca rata de ocupare a hotelurilor era de aproximativ 30% la sfarsitul lunii iunie, sustinand ca se asteapta, pana la sfarsitul anului 2014, la o rata de ocupare redusa la jumatate fata de anul trecut.

Investitiile, mai mici cu 77%

Iar aceasta nu este singura problema a Crimeii. Alte sectoare economice se reflecta in declinul turismului. In vreme ce productia agricola a fost singura care a crescut cu 4,1% in primele cinci luni ale acestui an, productia industriala a scazut cu 9%, investitiile au fost mai mici cu 77%, iar transporturile de marfa au scazut cu 30% fata de acelasi interval al anului 2013.

Pentru a combate impactul urias al anexarii, autoritatile ruse pregatesc un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Crimeea, pana in anul 2020.

Una dintre principalele probleme care tin economia peninsulei in loc pe termen scurt se refera la sanctiunea Uniunii Europene care interzice importurile din Crimeea, masura adoptata in luna aprilie. Exceptie de la aceasta sanctiune fac numai producatorii cu certificat de la Guvernul ucrainean.

Crimeea, lovita si de pedeapsa lui Dumnezeu?

Totusi, autoritatile locale sustin ca masura UE va avea un impact redus asupra producatorilor agricoli din peninsula. "Principalele produse de export merg, in general, in Rusia si sud-estul Asiei", sustine Nikolai Poliuskin, ministrul regional al agriculturii si alimentatiei, adaugand ca vinurile din Crimeea sunt rareori exportate in tari europene.

Acesta a adaugat, de asemenea, ca graul produs in peninsula poate patrunde pe pietele de desfacere din nordul Africii si Asia.

Oficialii rusi sustin ca totul s-a intamplat prea repede. Acestia spun ca cele mai importante aspecte, in prezent, sunt egalizarea pensiilor si a salariilor cu cele din Rusia, punerea pe roate a sistemului bancar si pastrarea inflatiei la un nivel scazut.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com