Cum afecteaza lovitura de stat esuata economia Turciei si a altor tari

Marti, 19 Iulie 2016, ora 07:30
6404 citiri
Cum afecteaza lovitura de stat esuata economia Turciei si a altor tari
Foto: Arhiva Ziare.com

Tentativa de lovitura de stat din Turcia probabil va lovi economia tarii, insa impactul mai departe de granitele sale va fi limitat, sustin analistii si investitorii.

Lira turceasca a scazut in fata dolarului vineri noaptea, dupa ce presa internationala a inceput sa transmita despre evenimentele din Turcia. Fortele guvernamentale au recapatat, insa, controlul in timpul weekendului, arestand mii de militari.

Totusi, analistii preconizeaza ca moneda turceasca va fi expusa riscului si in continuare, din cauza instabilitatii politice care va cuprinde intreaga tara. Iar acest lucru ameninta sa anuleze recenta crestere a economiei, sustin expertii, potrivit Wall Street Journal.

Si alte piete emergente au avut de suferit - monede de la peso-ul mexican la rand-ul sud-african au scazut in fata dolarului vineri noaptea, pe masura ce vestea incercarii de lovitura de stat ajungea in toate colturile lumii.

Insa impactul asupra unor regiuni emergente mai extinse se asteapta sa fie redus, pentru ca analistii vad criza din Turcia ca pe un eveniment izolat si, in plus, aparent Guvernul a recapatat rapid controlul.

"Impactul pare a fi local", a declarat Peter Marber, seful departamentului piete emergente din cadrul companiei Loomis Sayles & Co din Boston.

La randul sau, analistul Richard Segal a precizat ca evenimentele din Turcia ar putea avea doar un impact foarte mic asupra pietelor emergente din lume.

Desi Turcia nu este un important producator de petrol, unele dintre cele mai aglomerate rute de transport de titei trec prin apele sale, mai exact aproape trei milioane de barili pe zi, potrivit datelor Guvernului SUA.

Dupa ce transporturile au fost initial intrerupte, acestea au fost reluate sambata, asa ca nu s-au inregistrat pierderi majore.

Totusi, este posibil ca lovitura de stat esuata sa anuleze cresterea inregistrata recent de economia si pietele din Turcia, mai spun analistii. Productia a fost accelerata, iar increderea consumatorilor a crescut in ultimele luni, ceea ce a contribuit la un salt in economie.

"Calmul politic intr-un mediu global favorabil a contribuit la cresterea recenta", au scris analistii de la UniCredit intr-un raport publicat duminica. Insa, odata ce stabilitatea politica a disparut, pietele vor fi mai slabe, sustin acestia.

La randul sau, analistul Viktor Szabo, a mentionat ca criza va afecta eforturile tarii de a atrage investitii straine.

Duminica, banca centrala a Turciei a asigurat ca va lua toate masurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiara, intr-o incercare de a calma temerile investitorilor.

Totodata, Turcia a suspendat temporar, luni, activitatea bancii islamice Bank Asya, apropiata clericului Fetullah Gulen, despre care oficialii de la Ankara spun ca ar avea legaturi cu evenimentele din weekend.

Tentativa de lovitura de stat din Turcia a dus la moartea a 290 de oameni, in timp ce aproximativ 6.000 de persoane, printre care multi militari, au fost retinute pentru legaturi cu criza din noaptea de vineri spre sambata.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#economie Turcia lovitura stat, #lovitura stat Turcia efecte , #economie politica