Ziare.com

Din culise: Cum isi bate joc Guvernul Romaniei de politica publica de productivitate si competitivitate

de Octavian Serban, presedinte KNOMACONS
Duminica, 16 Iunie 2019, ora 14:20

   

Din culise: Cum isi bate joc Guvernul Romaniei de politica publica de productivitate si competitivitate
Octavian Serban
Romania se zbate de ani de zile pe ultimul loc in Uniunea Europeana la inovare, cercetare, competitivitate sau productivitate. Asta o spun documentele oficiale si rapoartele institutiilor internationale abilitate in acest sens.

Citeste toate textele scrise de Octavian Serban pentru Ziare.com

La ora actuala, Romania inca nu are o strategie de productivitate, iar cea de competitivitate are forma unei grimase stoarse din mintile incetosate ale unor functionari somati sa livreze pe repede inainte orice, numai strategie de competitivitate sa se numeasca. Printre marile realizari ale acelei echipe este identificarea sectoarelor de pielarie, mobilier, bauturi, acvacultura, ca prioritati de competitivitate, si omisiunea aproape cu desavarsire a legaturii cu productivitatea.

La noi, productivitatea si competitivitatea sunt facute de toata lumea, dar nu are nimeni responsabilitatea implementarii. Nu e minister, agentie, institutie publica, unitate administrativ teritoriala care sa nu cuprinda tematica productivitatii si competitivitatii in strategie. Nu exista o abordare armonizata, cu tinte clare, cu un plan robust si rezultate certe. Vesnica problema este ca nicaieri nu se spune cum se transpun in practica textele respective si prin urmare, fiecare face dupa cum il taie capul.

Mai rau, in loc sa ia masuri urgente pentru ameliorarea situatiei, Guvernul Romaniei nici macar nu constientizeaza cat de important este sa cresti productivitatea, sa stimulezi inovativitatea sau sa intaresti competitivitatea. Una si buna, premierul recita ca o morisca poezia spusa de tatuc: avem cresterea economica cea mai mare din Europa.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nu mai are rost sa reiau lectia de economie elementara prin care sa arat ca aceasta crestere e bazata pe consum, iar acesta nici macar din productia autohtona nu este, ci din import, si uite asa un lant al slabiciunilor in care ne furam singuri caciula, iar prin pomenile electorale, caci nu le pot numi mariri sustenabile de venituri, ne indatoram, cream locuri de munca in strainatate si adancim deficitul.

Orice marire sanatoasa de venituri trebuie sa aiba ca sorginte o baza sanatoasa de crestere a productivitatii. Si spun sanatoasa deoarece deja s-ar putea sa sara unii in sus ca au citit in anumite rapoarte ca suntem tara cu productivitatea cea mai mare din lume. Hai, nu zau!

Se face o confuzie elementara intre nivelul productivitatii unde Romania sta foarte rau, si rata de crestere a productivitatii, care in anumite perioade, din jocul statistic de raportare poate sa atinga valori ametitoare, dar fara efect asupra mediei. E cumva, daca vreti, ca un indicator de bord la masina care arata la demaraj un consum instantaneu de benzina ametitor, dar media la un rulaj de 100 de km este incomparabil mai mica.

De asemenea, o alta confuzie elementara la noi in tara o fac si guvernantii si chiar si unii profesori de economie de la catedre cu staif: la nivel mondial ceea ce se defineste ca productivitate la noi se traduce cu productivitatea muncii.

Productivitatea este un concept mult mai complex, care cuprinde si munca si capitalul, dar ceea ce este cel mai important, progresul tehnic. Asa se face ca miza este ceea ce se cheama Total Factor Productivity, adica tot ceea ce se creeaza in afara muncii si capitalului si care revine tehnologiei, educatiei, computerizarii, cunoasterii etc.
Nu in ultimul rand, o problema majora la noi in tara este masurarea productivitatii. La noi se masoara oficial productivitatea muncii, adica se imparte PIB la numar de persoane active si rezulta ceva care nu ne spune prea mare lucru despre structura (cat munca, cat capital, cat avans tehnologic), arie geografica, tipologie (privat-public, companie mare - IMM, multinationala - autohtona etc), domeniu, ramura etc.

Bun pentru Romania, cu bani de la UE

M-am bucurat zilele acestea sa vad ca mass-media romaneasca a preluat informatia ca Guvernul Sud-Coreean, prin Institutul Korean de Politici Economice Internationale (KIEP), a publicat o carte care cuprinde un studiu elaborat al unui roman, despre productivitate si competitivitate.

Ceea ce este important pentru relatarea de fata este ca acest succes are o geneza extrem de relevanta care dezvaluie modul in care autoritatile romane trateaza problema productivitatii si competitivitatii.

In mod concret, dupa un program de asistenta de 5 ani, satui de tergiversarile autoritatilor romane, coreenii mi-au oferit sansa sa ma duc la ei si sa scriu aceasta carte in care sa dezvolt un studiu de productivitate si competitivitate pe baza experientei acumulate in aceasta periaoda de cooperare cu ei. A fost cumva uite aici stai, aici lucrezi, ne spui cand vii si pleci cand pui cartea pe masa.

Ironia sortii face ca elemente preliminare ale acestui studiu sa fie incluse intr-un memorandum aflat pe masa Guvernului Romaniei inca de acum mai bine de 2 ani, dar pasat de la un premier la altul, fara sorti de izbanda de a fi aprobat.

Acum, in conditiile in care studiul este elaborat integral sub patronajul coreenilor, doamna Dancila ar trebui sa apeleze la bunavointa acestora pentru a beneficia de rezultate, chiar daca este scris de un roman. Dar, in purul obicei romanesc, premierul nu se simte confortabil sa ia gratis beneficiile studiului din memorandumul pe care il are pe masa, ci probabil era pregatit un plan prin care eminenta cenusie a guvernului, Darius Valcov, sa preia studiul pe cai intortocheate de la coreeni. Mi-l si inchipui pe acesta negociind sub clar de luna, la umbra crucilor din cimitir, cu niste traficanti chinezi care, in schimbul unor sume consistente ar fi tranzactionat cu o societate de lobby din Coreea de Sud sa intervina pe langa oficialitatile lor sa le vanda ceea ce premierul Romaniei are gratis in mapa.

Poate ca era pregatit si alt plan, nu stiu, cert este ca, o sa vedeti, tema a ajuns, da, ati ghicit, la Darius Valcov (sic!).

Practic, in anul 2012, agentia de dezvoltare a Coreei de Sud - Korea Development Institute (KDI) - asa cum face peste tot in lume, a trimis o delegatie de experti la Ministerul Muncii din Romania sa ajute la problemele legate de productivitatea muncii. Numai ca acolo s-au lovit de o mentalitate obtuza care a condus la incetarea cooperarii.

In 2015, aceeasi agentie Sud-Coreeana si-a propus sa mai incerce o data, dar de data aceasta la Ministerul Economiei din Romania. A doua oara poate e cu noroc! Acolo, programul ajunge la un secretar de stat, o anume Anca Laura Ionescu, pupila gruparii Grapini, ulterior metamorfozata in ALDE. Printre interminabilele cacofonii, gesticulari si inganari din care coreenii nu au inteles nimic, cineva din aparatul din subordinea distinsei domnite are ideea sa ma cheme sa ajut la facilitarea dialogului.

Si uite asa, sud-coreenii au inceput sa inteleaga ce le spunem, ce nevoi avem si cum credem ca ne pot ajuta. Programul a demarat viguros, iar in 2016, pe timpul guvernarii tehnocrate, a ajuns la maturitate: obiectivele erau fixate, planul de actiune stabilit, sursa de finantare identificata.

Astfel, s-a hotarat ca partenerii sud-coreeni sa ne sprijine in elaborarea politicii de productivitate legata de cea de competitivitate si infiintarea unei institutii care sa puna in practica aceasta strategie; s-au stabilit si reperele de timp, iar ca sursa de finantare s-a cazut de acord sa se foloseasca fonduri nerambursabile din Programul Operational Competitivitate.

Cand sa fie aprobat, a picat Guvernul Grindeanu

Toate bune si frumoase, dar cand sa se materializeze in 2017, programul este aruncat in aer de alianta care a preluat guvernarea, PSD - ALDE. Ministrul delegat abia instalat la fonduri europene, Mihaela Toader, despre care v-am povestit cum nimiceste absorbtia fondurilor pe zeci de ani, a hotarat ca nu constituie o prioritate competitivitatea si productivitatea, pentru care UE ne pune la dispozitie bani nerambursabili. In logica guvernarii PSD-ALDE, e mai bine sa avem bani la dispozitie pe care sa nu-i cheltuim si sa-i returnam pentru ca nu avem proiecte, decat sa rezolvam o problema acuta a economiei romanesti, asa cum e si cu spitalele, infrastructura si altele.

Mai mult, la vremea respectiva, Programul Operational Competitivitate (POC) era pe primul loc la absorbtie, dar pentru ca directorul general al programului nu s-a lasat spulberat de ciuma rosie, distinsii guvernanti au hotarat sa-i puna nu unul, ci 3 directori generali adjuncti, iar in momentul de fata programul este sufocat, in prag de suspendare pentru performanta slaba constatata de autoritatile de audit romane si de la Bruxelles si este codas la procentul de absorbtie.

Atat de bine s-a facut programarea pentru 2014 - 2020, incat IMM-urile au fost smulse de la POC si date la Programul Operational Regional (POR), acolo de unde fieful PSD tine in mana administratia locala. Legatura dintre IMM-uri si administratia locala a fost justificata doar de aruncarea cu zarul si de interesele politice, nu si de vreun studiu sau analiza. Anul trecut, POR a intrat in colaps, comisarul european avertizand dezangajarea a sute de milioane de euro. Problema s-a rezolvat in sensul Rovana Plumb - Mihaela Toader - PSD, adica niste artificii mai mult politice decat tehnice, s-a mai luat un sector performant din POC (POIMM pentru cunoscatori) si a fost dat la POR, doar asa sa se poata rostogoli dezastrul pentru o perioada.

Sa ne intoarcem la strategia de productivitate si competitivitate. Am intocmit un memorandum, iar cu chiu cu vai, prin eforturi supra-omenesti, am reusit sa strang toate semnaturile necesare pe respectivul memorandum. Asta s-a intamplat numai dupa ce tema a fost pasata de la Ministerul Economiei si preluata de Ministrul IMM-urilor de atunci, Alex Petrescu, care, desi PSD-ist, un tip rezonabil, si care mi-a solicitat direct sprijinul tehnic.

Numai ce sa vezi, cand am pus memorandumul pe masa guvernului Grindeanu, a picat guvernul. Memorandumul a murit odata cu guvernul, iar ministerul IMM-urilor a fost preluat de Mister "Six Pack", dupa cum ziceau cei de acolo care se uitau la Antena 1 si care au vazut abdomenul sculptat al lui Ilan Laufer.

A invins dinozaurii, dar cand sa fie aprobat, a picat si Guvernul Tudose

Eu am ramas cu memorandumul in brate, intr-un minister deja ostil, si a trebuit sa reiau obtinerea a tot sirului de semnaturi pana la a fi gata de pus din nou pe masa guvernului. Dar, responsabilii directiilor care trebuiau sa semneze au inceput sa faca balet. Si uite asa se face ca un dinozaur ca Emil Ionescu, directorul Directiei pentru Mediul de Afaceri, individ pe care deja il plimbasem in Coreea pe banii coreenilor pentru a afla cu ce si cum se mananca chestiunea cu productivitatea, cand sa semneze, m-a intrebat senin: "Dar nu mai bine ar fi sa-i lasam balta pe cei din Coreea de Sud si sa incercam sa mergem mai departe cu cei din Coreea de Nord?".

Pentru cititorul neavizat, genul acesta de emanatii par glume, dar cei care sunt familiarizati cu ceea ce zace in ministerele romanesti stiu ca nu e asa. Dovada ca alt brontozaur din acelasi minister, responsabilul pentru cooperarea cu Asia, un anume Brebenel, pus sa semneze, a tinut sa puna punctul pe i: "Lasa dom'le ca stiu eu, coreenii astia au umblat pe la toti si acum ne-au gasit pe noi de fraieri!".

Nu are rost sa adaug ca toate cheltuielile cu implementarea sunt suportate in totalitate de Guvernul Sud-Coreean si ca pana la momentul respectiv, am fost nevoiti sa caram de vreo cateva ori in vizita in Coreea, cohorte de secretare, amante, directori si directorasi care se interpuneau in circuitul de avizare a documentelor.

Tot la Ministerul IMM-urilor, problema a ajuns la secretarul de stat Marius Dobre, da, il stiti cel de la PSD, dar acesta nu a vazut in strategia de productivitate si competitivitate o oportunitate politica. Prin urmare, am ajuns la un nene, un nevinovat secretar de stat adus de printr-un service auto din Dej, care avea o nedumerire existentiala eterna, iar cooperarea cu cea mai mare agentie de dezvoltare din Coreea de Sud i s-a parut o bataie prea mare de cap.

Asta pana la un moment dat, cand am hotarat sa-mi iau inima in dinti si sa alcatuiesc o echipa de adevarati profesionisti de la ASE, Academia Romana, BERD, INS, SGG etc. Mai bine imi dadeam palme pentru ca cei lezati, functionari prafuiti din ministere, au hotarat sa ma scoata din program. Prin urechea plecata a ministrului cu aer de playboy, Ilan Laufer, si prin manopera unui lipitor de afise instalat de aceeasi grupare Grapini, un anume Darius Voda de vreo douazeci si ceva de anisori, parasutat de pe ulitele metropolei Deva direct in fotoliul de director la minister in Bucuresti, era cat pe ce sa stopeze programul.

Salvarea a venit din partea coreeana, care a batut obrazul, iar prin seful de atunci al SGG, Mihai Busuioc, a reusit sa aduca lucrurile la normal. Pentru a doua oara, am avut semnaturile luate pe memorandumul de productivitate si competitivitate, iar cand sa semneze premierul cu renume de prieten al zarurilor din Braila, Mihai Tudose, ... a cazut guvernul.

Intra in scena Valcov, la brat cu Ghizdeanu si fotomodelele din dotare

Deja intuiti povestea, am luat-o de la capat a treia oara, de data asta cu premierul Dancila. Numai ca de aceasta data, papusarul guvernului, deja puscariasul Dragnea, a hotarat introducerea in schema a lui Darius Valcov.

Pentru cei care nu cunosc, pe perioada mandatului Dancila - Dragnea, legea in cladirea guvernului era facuta de doua persoane: Anca Alexandrescu, cea care era responsabila pe balbele premierului si Darius Valcov, responsabil pe capodoperele din economie. S-a vazut asta imediat dupa intemnitarea lui Daddy, cand pana si blanda mamaliguta de Videle a explodat, iar primii sacrificati in mod brutal au fost Alexandreasca si Valcov.

Dar asta se intampla in interior; sa nu credeti ca printul cimitirelor din Slatina actiona in nume propriu sau isi asuma vreo raspundere. Interfata si totodata marea gaselnita a lui Valcov a fost Comisia de Prognoza, cea condusa de jolly-jokerul oficial al strategiilor economice guvernamentale, venerabilul Ghizdeanu. Intre altele fie spus, pentru a cuprinde toate emanatiile degajate de Valcov noaptea si adulmecate de Ghizdeanu ziua, Comisia de Prognoza a ajuns sa se ocupe si de drumuri, de productivitate, competitivitate, ajutoare etc, mai putin de prognoze reale despre mersul economiei, cu exceptia celor coafate pe placul zambetului mustacit al lui Dragnea.

In pofida acestor aspecte de culise guvernamentale si a ofului meu cu lipsa de reactie a guvernului la tema productivitatii si competitivitatii, sincer, imi placeau discutiile de la Salonul Alb cu delegatia coreeana si cu respectabilul Ghizdeanu, pentru ca acesta venea mereu insotit de cate un fotomodel (la propriu) plasat din grija inepuizabilului Valcov (of, Lavinia, cat/cate a trebuit sa induri?) in parohia de la Comisia de Prognoza, dupa exemplul de la ANAF, de la Casa de Asigurari de Sanatate sau mai stiu eu ce alta institutie publica. Coincidenta, si aceste dudui au fost rase (scuzati) imediat de premier odata cu maestrul lor.

Un program esential pentru Romania, din nou in impas

Cert este ca programul de asistenta coreeana pe probleme de productivitate si competitivitate a intrat in impas la guvern, mai ales acum cand apele sunt tulburi: Dragnea e la puscarie, Valcov se pregateste, Ghizdeanu este perplex, iar Viorica se rebranduieste.

Un mic succes de etapa, in virtutea apartenentei mele la ASE si a deschiderii rectorului, am reusit sa asez o mica parte a programului la ASE, cea de cercetare, dar programul este mult mai complex si vizeaza politica publica si capacitatea institutionala.

Doamna premier, ca sa va zic asa, politica de productivitate si competitivitate este cruciala pentru dezvoltarea sustenabila a unei economii, iar un zurliu de cercetator roman scrie un studiu pe care alte guverne il incurajeaza. Pe acest fond, coreenii asteapta un semn, FMI ne transmite un decalog de avertizare, iar Comisia Europeana tocmai ce ne-a transmis un raport MTO care ar trebui sa ne fie ca un ice-bucket challenge. Tot ei zic: Romania se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, exista vulnerabilitati legate de competitivitate prin pomenile electorale facute pe fondul unei productivitati reduse, deficitul e in crestere, datoria la fel, executia bugetara indica falimentul, ne abatem de la toate tintele, educatia si sanatatea sunt in colaps, saracia este endemica si multe alte pericole iminente.

In ceea ce ne doare pe noi, productivitatea si competitivitatea, spun oficialii UE, capacitatea de inovare a Romaniei este scazuta, competitivitatea este captiva lipsei de productivitate si inovare pe fondul cresterii nejustificate a veniturilor, mai ales in sectorul public. Investitiile facute de guvern pentru cercetare si dezvoltare sunt de departe la cel mai scazut nivel din UE, ajungandu-se la un umilitor 0,21% din PIB pentru cheltuieli publice in acest domeniu.

Pe fondul asta, noi avem bani de la UE si nu ii cheltuim pentru ca guvernul nu da drumul la proiecte, mai adauga raportul CE. Absorbtia este in pericol din cauza slabei capacitati administrative, iar incompetenta conducerii Ministerului Fondurilor Europene a aruncat in aer Programul Operational Competitivitate prin incapacitatea de a genera proiecte, de a asigura evaluarea celor depuse, prin politica abuziva si discretionara de resurse umane si prin incapacitatea de a crea un cadru de programare functional pentru 2021 - 2027.

E rusinos sa vina CE si sa-i spuna Rovanei Plumb sau Mihaelei Toader sa aiba in vedere pentru perioada viitoare de programare si Specializarea Inteligenta. Le-a dat cu leuca in cap, s-au uitat una la alta, au cautat in dictionare si, pana la urma, negasind solutia, au procedat ca in bancul cu politistul si mutarea mortului de pe trotuar: au dat dispozitie ministerelor de linie sa vina cu propuneri pentru "zmart specializaicion".

Demnitarelor, luati si cititi cartea pusa la dispozitie de Guvernul Coreean si veti intelege de acolo, sper, ce inseamna sa cladesti un model de dezvoltare pe pilonii Economiei Cunoasterii, si cum se edifica o structura conceptuala formata din Knowledge Triangle (Triunghiul Cunoasterii), Triple Helix (Tripla Spirala) si Smart Specialisation (Specializarea Inteligenta) . Toate acestea in contextul digilatlizarii, inteligentei artificiale, robotizarii, celei de-a 4-a Revolutii Industriale, Fabricilor Viitorului etc.

Acesta e limbajul international la ora actuala in materie de productivitate si competitivitate si nu "orice om" sau "devastatul altor tari".

Problema acuta a Romaniei nu este luarea unei decizii pripite de mutare a cine stie carei ambasade, a amnistierii borfasilor sau aprobarea de urgenta a sinecurilor pentru alesii locali PSD-ALDE. Intelegeti ca nu mai sunteti un guvern credibil, iar faptul ca dumnezeul de ieri al acestei guvernari s-a transformat in demonul de azi al penitenciarului care il adaposteste reprezinta o realitate grava pe care romanii au taxat-o la vot.

Problema reala a tarii este economia

Problema reala a tarii este economia, acest motor care daca ajunge la turatia fireasca asigura si premise pentru o educatie performanta, sanatate de calitate si bunastare pentru romani. Daca nu stiti cum, aveti acum unde sa cititi! Daca nu vreti, plecati! Daca nu puteti, lasati-i pe cei care au capacitate!

Regretabil este ca nici opozitia nu vine cu teme clare si cu enuntarea unor strategii care sa puna presiune pe lipsa de performanta a guvernului. Partidele politice par mai mult preocupate de impartirea unor locuri virtuale pe care strigoii din guvern refuza sa le puna la dispozitie, iar poporul este martor fara voie al unui spectacol sinistru si de decontat tot populatia deconteaza.

Nu ca este un act de onoare sau minima decenta sa plecati, dar este o necesitate. Cum adica, dupa tot vacarmul asta generat de un raspuns ferm din partea oamenilor, voi, guvernanti de trei parale, va rebranduiti? Voi stiti foarte bine cum ati ajuns acolo si stiti la fel de bine cat va poate pielea, iar mai mult decat sa incercati sa prostiti poporul cu aceleasi lozinci resapate nu o sa reusiti nimic.

Personal, a fost un succes sa confirm increderea acordata de alt guvern pentru elaborarea unui studiu care are aplicabilitate in orice tara din lume, dar sunt trist sa vad ignoranta decidentilor din tara mea pentru o strategie care armonizeaza educatia cu mediul de afaceri, la care contribuie cercetarea, administratia publica, tehnologia si comunitatile locale.

Nu am asteptari, vad cum ne sfideaza un Melescanu sau o Carmen Dan. Stiu ca ingemanarea asta de tupeu cu prostie va tine guvernul pana va exploda, dar indraznesc sa trag un semnal de alarma pentru cei care vin: venirea la guvernare nu este un beneficiu, ci mai degraba un sacrificiu; sa nu credeti ca vi se cuvine ceva, iar daca ajungeti acolo, asta se datoreaza faptului ca poporul roman si-a pus speranta intr-un bine pe care voi credeti ca il reprezentati; tot ce trebuie sa faceti este sa convingeti oamenii ca nu au gresit. Daca aveti dubii, mai bine va dati la o parte si lasati speranta romanilor sa ajunga la acei reprezentanti care chiar pot sa transforme visul in realitate. Ascunsul dupa marota "atat am putut", "am facut tot ce ne permitea constitutia" stirbeste din sansele romanilor de a pune oamenii potriviti la locul potrivit.

Iar pentru doamna Dancila, am o veste buna si una proasta: vestea buna e ca institutul coreean pune la dispozitie gratuit studiul pe care il puteti adopta, vestea proasta este ca respectiva carte e in engleza. Nu fiti trista doamna, vin eu si va traduc la ureche, numai sa adoptati! Sa traiti, "good morning very much"!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5388 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte interesant articol ! Iar concluzia este evidenta:

Suntem guvernati de analfabeti functional si mafioti incompetenti ...

 

Realitatea de pe strada e alta!

Productivitatea romanilor e excelenta, economia creste an de an, chiar ma mir ca niveul de trai nu creste in acelasi ritm!
Suntem primii in Europa la cresteri economice anuale, la productii agricole, la calitatea produselor ...
articolul asta e o dezinformare, bubulii au intrat in campanie electorala!

De ce minti postace ? Care crestere economica ?

S-au dus toate maririle salariale (si acelea mult mai mici decat au fost anuntate; manipulare psd-ista !) din cauza inflatiei generate de cresterea fara sustinere si de cresterea importurilor ! Nu avem nicio crestere economica reala, avem o productivitate mizerabila si o groaza de analfabeti functional pusi in functii de rudele lor mafiote, care sunt total incompetenti ! Nu gasesti un individ inteligent in tot guvernul asta psd-alde ... Niciun profesionist !

Ai dreptate.

Crestere de productivitate e si se vede cu ochiul liber.

Cresterea asta se bazeaza pe 30% cetateni inteligente care din disperare si nevoie trebuie sa faca ceva si uneori le si reuseste.
Multi dintre investitorii astia fiind chiar diasporeni care se intorc cu bani de investit. Vezi fermierii, romanii stati in Romania sunt prea mandri sa isi murdareasca mainile prefera sa fie patroni.
Romanul din afara nu conteaza ce face atata timp cat se descurca si reuseste sa se intoarca in tara sa va face si acolo tot ce poate si in cele mai multe cazuri reuseste.

Problema este ca toata aceasta productivitate nu reuseste sa tina pasul cu cat cheltuie acest guvern incapabil si aparatul functionarilor publici.

Bugetul a crescut enorm si alocarile de buget plus datorii au crescut si ele si nu intelegem unde merg banii aia.

De asta opozitia spune mereu ca Romania o tara excelent de buna doar ca este guvernata prost.

Problem

Ca intotdeauna....

Psd si-a batut joc de o tara intreaga,in permanenta si mereu in cunostinta de cauza.De o toxicitate extrema,total daunator intereselor Romaniei si romanilor,a actionat intotdeauna cu dusmanie fata de tot ce a insemnat cinste,onoare,corectitudine,munca cinstita.A fost si este partidul in care se ascund toti borfasii,infractorii,spagarii,hotii care au spoliat Romania cind au vrut,cum au vrut, si numai in interesul lor.Au creat(psd) un stat mafiot,comunisto-securist,bazat pe interesele meschine ale unor grupuri,grupari familiale de interese,si au creat organisme si organizatii dupa felul or,in frunte cu guvernele corupte pe care le-au condus.Tocmai de aceea am sustinut si sustin in continuare desfiintarea psd.Atita timp cit va exista psd,la guvernare sau nu,nimic nu va merge bine in Romania.

 

Ceva nu-i in ordine

Mi'este teama ca toate partidele, dar absolut toate au aceiasi structura umana ca PSD. Si totul porneste de la absenta selectiei cit de cit riguroase. La un examen sumar examintorii constata usor cine are notiunile de baza, cine merita sau nu sa fie admis. Situatia este la fel, atit pentru institutiile publice cit si pentru cele politice.

un amalgam de ....

vorbe fara rost.
un lucru trebuie stabilit. 'economia' romaniei banuiesc ca este una de piatza nu suntem in comunism cu intreprinderi de stat ca guvernul sa imbunatatzeasca productivitatea. asta depinde de capitalistii romani cat investesc in tehnologie si in a imbunatatzi eficientza in bisiness-ul pe care il conduc.
singurul lucru care il stiu deocamdata este salarii minime si abuzul angazatzilor cu ore suplimentare fara ovetime , angajari la negru, drepturi neplatite la stat etc. multzi antreprenori romani nu ar trebui sa fie in business ca sunt prea incuiatzi dar in romania merge.
guvernul poate ajuta prin imbunatatzirea cadrului fiscal, educatzia si pregartirea viitoarei fortze de munca, infrastructura etc.
citeste comentariile de mai sus.
nici unul nu comenteaza la subiect. vechea placa...PSD!
cu astia vrei sa construiesti capitalismu'?
hahaha!!!

 

Stimate, d-le Octavian Serban, presedinte al Knomakons, 1.Spuneti

ca "Romania inca nu are o strategie de productivitate,iar cea de competitivitate are forma unei grimase stoarse din mintile incetosate ale unor functionari".
Apoi "vesnica problema este ca nicaieri nu se spune cum se transpun in practice textele respective (ale strategiilor) si prin urmare fiecare face dupa cum il taie capul!"
Luind "pe rind lucrurile",GUVERNAREA (si in genere guvernarile) nu-si bate joc de strategiile pe productivitate si competitivitate,ci ele nu sint realizabile inafara unui PROIECT DE TARA- productivitatea si competitivitatea nationala fiind consecinta/rezultatul in timp al unui proiect al reconstructiei industriale iar nu un DAT/creatie anticipata!
Dezvoltarea economica si industriala-agricola este rezultatul organizarii pe baza unui proiect national cuprinzator si coerent al tuturor celor peste 53 de strategii nationale economice si bugetare,fiecare dintre ele avind costuri,reguli si obiective concrete,care vor "realiza" doar in timp componentele punctuale ale productivitatii si competitivitatii economice nationale!
Dezvoltarea economica si industriala are o "desfasurare" sistemica de nivel national,in cadrul careia cresterea productivitatii si competitivitatii are caracter "unitar" si in timp,la nivelul intregii economii,in sensul ca imbunatatirea lor este un REZULTAT (treptat) al dezvoltarii (indus si urmarit prin proiectul de tara) iar nu o CREATIE anticipata (inafara acestui proiect),irealizabila prin strategii!
De ce?Fiindca asa cum spuneti dvs.,"nicaieri nu se spune cum se transpun in practica textele respective".Nu se spune,fiindca STRATEGIILE nu pot fi transpuse in practica,fiecare dintre ele fiind "PARTE" componenta a unui proiect national de dezvoltare si reconstructie economica.Asa ca nu pot exista tehnici de implementare-nici la gramada-nici inainte de demarajul propriuzis al dezvoltarii,care indica/impune in ce masura/dimensiune/cantitate etc. este necesara si posibila (in timp) implementarea fiecareia din multitudinea de strategii!
Doi la mina,ele sint lucrari Tehnice/Economice/Financiare de mare valoare nationala-premergatoare proiectului de tara,in lipsa carora acesta nu ar avea indicii/evaluari tehnice si economice minimale pe baza carora sa se poata construi viziunea si schita (provizorie si apoi definitiva) cu care INCEPE efectiv reconstructia economica de investitorii straini,nationali,sectorul public,cu sprijinul UE-si in genere antreprenoriatul!3.Cresterea productivitatii nu poate fi indusa prin lucrari sau viziuni teoretice de tipul "planurilor" sau strategiilor,ea fiind rezultatul tranzitiei de la dezindustrializarea actuala,la reindustrializare.Ea creste treptat,parcurgind etapele 1,2 si 3 ale "revolutiei industriale",Romania nefiind populata industrial acum nici macar cu industria corespunzatoare "primei revolutii industriale"!

 

4.Publicarea comentariului anterior poate parea un afront contra

unui expert in economie si autorul recunoscut al unui magistral studiu despre productivitate si competitivitate economica.Nu-i vorba de asa ceva!
Un studiu de asemenea valoare in problematica dezvoltarii economice cu referire la productivitate si competitivitate este imposibil de a nu fi recunoscut de oricine are tangenta cu economia.
Asa cum am aratat in comentariul precedent,in discutie nu este valoarea teoretica si aplicata (excelenta) a lucrarii,ci abordarea componentelor de ACCELERARE" a dezvoltarii industriale in Romania inainte de "initierea/declansarea industrializarii printr-un proiect cu acest obiectiv,cu tehnicile si instrumentarul necesar succesului.Studiul dezvoltarii si competitivitatii nationale trece prin Scoala economica a cunoasterii de la Viena a anilor 90,in care dezvoltarea este privita ca rezultat al cunoasterii,adaptata magistral vremii prin cele trei "triunghiuri":ale "cunoasterii","tripla spirala" si "Specializarea inteligenta".
5.Studiul este "particular" situatiei Romaniei, deoarece cuprinde structurile conceptuale ale celei de a "4-a revolutii industriale"!
Ori Romania inca nu are "acoperit" tehnologic, stiintific si drept consecinta nici conceptual spatiul industrial si de gindire economica cu "produsele" "primei revolutii industriale",a productiei si montajului de piese si agregate simple cu valoare adaugata redusa.Consecinta este inexistenta unor studii si necunoasterea a ceeace s-a realizat conceptual in tari precum Coreea de Sud, care a realizat a treia revolutie industriala si paseste in epoca digitalizarii totale,a roboticii, inteligentei artificiale, etc.
Drept urmare,ceeace ar trebui sa se aseze stiintific si conceptual si sa asigure cresterea productivitatii si competitivitatii economice a Romaniei,apartine stiintific si temporal unei lumi economice diferite, care a depasit cele trei "revolutii industriale"!Intr-o tara in care fundamentele (industriale si conceptuale ale) "celor trei revolutii industriale" sint inexistente,nu poate exista terenul industrial,tehnico-stiintific,de cercetare economica,de concepte si tehnici ale cresterii productivitatii sau cresterii competitivitatii.Practic,in Romania nu exista mediul politic,economic si social in care sa fie implementate conceptele respective!
6.Lucrurile trebuie luate de la simplu la complex, de la un "proiect de reindustrializare",cu tehnicile si instrumentarul de imbunatatire a functionalitatii economice nationale (catre indicele 1) si a competitivitatii prin constringerea institutiilor de a produce "bunuri publice" de inalta valoare si a le livra "societatii economice nationale", pentru "calificarea" acesteia in accesarea si utilizarea fondurilor UE, cit si pregatirea generala a natiunii pentru atragerea capitalului industrial strain si national, cu calificarea exemplara a fortei de munca.

 

1.Profund constient de faptul ca nu pot monopoliza prin comentarii

"fluviu" (intreg) spatiul Ziare.com,fac distinsilor redactori (ai saitului) si comentatori,o respectuoasa trimitere catre comentariile extinse asupra unor modalitati de abordare a problematicii productivitatii si competitivitatii economice nationale,aflate pe CURSDEGUVERNARE.Comentariile respective se afla la articolele economice ale redactorului publicatiei aratate Cristian Grosu,"Ce mai poate face opozitia pentru patrie" si "Atentie la 1.12. 2020,Despre trecerea de la administratia proasta la..." in care expun unele din problemele reindustrializarii,agreate aici.
Asa cum am aratat in comentariile precedente,desi cunosc activitatea stiintifica a d-lui Octavian Serban si apreciez inalta sa expertiza in domeniul economic (si in cadrul CNOMACONS),ma simt obligat sa evaluez valoarea aplicata a lucrarii dumnealui prin prisma si instrumentarul unui "proiect de tara" cu obiectivul reindustrializarii.
Nu cred ca aceasta pozitie de recunoastere absoluta a unei lucrari de valoare mondiala (comparabila cu cea a Scolii de la Viena),insa partial adecvata dezvoltarii Romaniei poate sa supere pe autorul sau.
Este posibil ca odata cu publicarea in Romania a lucrarii sa vad mai nuantat lucruruile-insa din continutul articolului pare ca ceeace am scris in comentariu poate sa clarifice si pentru autor problematica curenta a dezvoltarii economice si industriale a unei tari ca Romania,care pleaca aproape de la zero spre reindustrializare,asa cum a facut-o Coreea de Sud dupa al doilea razboi mondial.Diferenta este ca acest "tigru asiatic" a pornit la drum fara un proiect national pentru acest parcurs(neexistind o "scoala nationala" a dezvoltarii),pe cind Romania are un "proiect de tara" care indica pasii politici,economici si sociali pentru o dezvoltare rapida,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate...
2.Pe masura ce problematica intreprinderii a impus "fractionarea" cercetarii economice pentru rentabilizare in componentele cunoscute ale microeconomiei,viziunea si interesul stiintific pentru dezvoltarea economica a (majoritatii) tarilor ramase in urma a scazut sau disparut total.In vederea dezvoltarii tarilor africane sau asiatice de pilda, s-au impus numai conceptele ce guverneaza intreprinderea si bancile,ca echilibrul dintre productie si consum,sustinerea financiara (de 300 de miliarde de dolari a institutiilor financiare)ramasa fara efecte asupra dezvoltarii, etc.
Viziunii si constructiei unor tehnici si instrumente speciale capabile sa induca o dezvoltare industriala,agricola si generala rapida,stabila nu i s-a alocat nici un credit (sau alocatie),astfel ca economistii au avut doar idei sau "revelatii" de circumstanta si trecatoare asupra tehnicilor si instrumentarului de dezvoltare economica-industriala rapida.
cu stima
prof. Caliman I. Eugen
consultant independent
- dezvoltare industriala -

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor