FMI: Economia Romaniei se misca in directia potrivita

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 00:31
2711 citiri
FMI: Economia Romaniei se misca in directia potrivita

Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, dar si in sens invers, din cauza incertitudinii interne in plan politic, a spus reprezentantul FMI Tonny Lybek, adaugand ca datele despre evolutia PIB in T3 au fost mai bune decat estimarile.

"Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totusi de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Lybek a afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decat anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta.

Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

"Datele privind trimestrul III au fost mai bune decat anticipam, dar deocamdata vom mentine prognoza de contractie a PIB cu 7,5-8% in 2009. Cand vom avea datele detaliate, vom reanaliza proiectiile", a afirmat Lybek.

Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 decembrie.

Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca economia se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).

"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.

Datele Eurostat au aratat ca Franta, Germania, Italia si zona euro per ansamblu au inregistrat cresteri trimestriale ale produsului intern brut (PIB) in perioada iulie-septembrie, cu toate ca ritmul a fost sub asteptarile pietei.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#economie Romania prognoze FMI, #evolutia PIB Romania , #economie politica