Ziare.com

Guvernanta Corporativa, o varianta de succes pentru Cabinetul Grindeanu

de Radu Delicote, analist si consultant
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 07:41

   

Guvernanta Corporativa, o varianta de succes pentru Cabinetul Grindeanu
Radu Delicote
In teorie, Guvernanta Corporativa constituie totalitatea masurilor, practicilor si abordarilor unei companii in fata diverselor categorii de public implicat de a pastra predictibilitatea financiara, obiectivele economice si actiunile propuse pe linia pre-stabilita de catre conducerea (incluzand aici si actionariatul) sa.

Citeste toate textele scrise de Radu Delicote pentru Ziare.com

Cu alte cuvinte...

Este un cod de conduita economica, financiara si morala al unei companii.

In cazul de fata/specific articolului de fata, al unei companii cu actionariat majoritar de stat. Din punct de vedere legal, Guvernanta Corporativa a fost si este stipulata prin lege de doua ori.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Prima data in 30 noiembrie 2011 prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109 si Legea 111 din 2016 care aproba ordonanta de urgenta specificata anterior.

In ambele documente, Guvernanta Corporativa este definita ca "un complex de procese, practici, politici, cadru de reglementare, cu impact asupra conducerii, administrarii si controlului unei companii, cu un rol important in protejarea intereselor actionarilor, intrucat sprijina maximizarea valorii detinerii in companie pe termen lung, si in stimularea atentiei investitorilor asupra companiei, prin transparentizarea si eficientizarea activitatilor si proceselor din cadrul companiei, intrucat investitorii au nevoie de informatii corecte, de calitate si diseminate la timp pentru a putea lua decizii de investitie."

De ce companiile cu actionariat majoritar de stat

Subiectul este mai mult decat interesant, deoarece aplicarea criteriilor de Guvernanta Corporativa sta la baza succesului sau declinului unei companii cu actionariat majoritar de stat, iar de aici pleaca o serie de rezultate sociale si economice cu impact foarte puternic pentru Romania la nivel intern si regional.

Context

Suntem intr-un moment cheie pentru actuala guvernare: foarte curand se vor cristaliza cifrele macro-economice, iar Romania va avea de urmat consecintele directe pentru 2017, fie ele bune sau rele.

Cu alte cuvinte, actuala guvernare are cativa asi in maneca pe care ar fi foarte bine sa inceapa sa ii puna pe masa mizelor, pentru a puncta pozitiv la capitolul incredere, predictibilitate si, de fapt, competitivitate interna si regionala. Unul incepe, deja, sa se contureze: separarea de hora politica cea consumatoare de resurse, si concentrarea pe directia institutionala si rationala.

Al doilea atu disponibil consta in capacitatea reala de guvernare (indeplinirea planului de guvernare, masurile concrete si perceptia de livrabilitate guvernamentala) pentru a puncta pozitiv la capitolul incredere institutionala in ochii publicului tinta: investitorii si mediul de afaceri.

Daca tot am punctat capitolul incredere institutionala, al treilea atu este mostenirea de imagine. Cu alte cuvinte, povestile de succes pe care o guvernare reuseste sa le lase in urma.

In contextul dat (crestere economica de 5,7% in primul trimestru, ce depaseste asteptarile organizatiilor internationale, dar pune presiune mare pe sustenabilitatea efectiva), povestea de succes a actualei guvernari poate fi imbratisarea Guvernantei Corporative pentru companiile cu capital majoritar de stat.

Avantajele sunt multiple si directe: locuri de munca eficiente (prin dezvoltarea companiilor), prosperitatea comunitatilor locale dependente industrial, cresterea volumului de taxe si impozite proportional cu activitatea companiilor si dezvoltarea unui sistem de referinta in afaceri.

Concret:

Actiuni de diplomatie economica: Guvernul, prin reprezentantii sai (inclusiv prim- ministrul), devine un veritabil si vigilent paznic pentru companii.

Va interveni sanctionand institutional (atunci si acolo cand si unde este cazul) cand interesele companiilor nu sunt respectate sau obiectivele acestora nu sunt indeplinite conform Guvernantei Corporative.

In plus, constant, prin toate mijlocele de comunicare, reprezentantii Guvernului vor monitoriza (conform legii, Ministerul de Finante are aceasta atributie directa) toate miscarile economice din cadrul acestor companii, pentru a preintampina orice chestiuni cu impact negativ, la nivel economic.

Daca aceste actiuni sunt indeplinite la un nivel disciplinat, se va putea discuta de povesti de succes, de realizarea indicatorilor de performanta financiari si nefinanciari si de folosirea la maxim a tuturor atuurililor pentru cresterea increderii institutionale la nivel intern si regional.

Actualul Guvern are o sansa reala si palpabila de a recupera un deficit de imagine acumulat la nivelul lunilor ianuarie-februarie. Iar insusirea Guvernantei Corporative ca ghid de bune practici, cu rezultate pozitive, este consecinta directa a acestei sanse.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O interventie bizara si comunista a guvernului

Aducerea la acelasi numitor a companiilor este impotriva principiilor liberei concurente si a libertatii intreprinderilor de a isi decide propriul pachet de policies, si de a il modifica in functie de cerintele pietii.

 

In opinia mea articolul ar reprezenta un pachet de dorinte/obiective

pe care Guvernul ar trebui sa le indeplineasca, sau daca vreti un indemn pentru guvernanti pentu a proceda profesionist!
Imi e teama ca indemnul autorului nu prea intra in obiectivele Guvernului sau cu alte cuvinte autorul "strica orzul pe gaste"!

 

autorul "strica orzul pe gaste"!

Chiar ai vazut vreun bob de "orz" in compunerea care ne este prezentata drept articol?
Nu-i decat "pleava" goala, un banal conspect pe care il poate face si un elev de clasa a IX-a dintr-un manual introductiv in Guvernanta corporativa.
Iata si o mostra:
"...aplicarea criteriilor de Guvernanta Corporativa sta la baza succesului sau declinului unei companii cu actionariat majoritar de stat, iar de aici pleaca o serie de rezultate sociale si economice cu impact foarte puternic pentru Romania la nivel intern si regional."

Ai inteles ce vrea sa spuna, nu-i asa? Cuvinte goale, care vorbesc totul si spun nimic.
P.S. Cel mai probabil, acest comment nu va trece de cenzura adminului, intrucat orgoliul autorului trebuie pastrat nesifonat, nu-i asa? Dar incerc. :)

In perioada urmatoare vor veni si presiuni de la UE

Prima dintre ele, cred ca va fi pusa pe masa guvernului dup sedinta din 31.5.2017 de la Bruxelles, care va stabili ca tarile ce nu au aderat la Euro:-Suedia, Danemarca, Polonia, Cehia,Ungaria,Romania si Bulgaria, vor avea obligatia sa adere la moneda euro pina in 2025! Nu cred ca cele doua tari scandinave vor lua calea GB si nici nu cred ca vor mai putea juca paralel cu UE. Ambele tari joaca pe axa GB-USA, dar prin brexit nu mai au sustinerea necesara ce au avut-o pina acum.
Deci marirea salariilor este o etapa necesara, care va
obliga si firmele private sa se alieze la nivelul aprobat prin lege.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor