Populistii au preluat controlul asupra economiei mondiale (Bloomberg)

Vineri, 22 Martie 2019, ora 18:18
6055 citiri
Populistii au preluat controlul asupra economiei mondiale (Bloomberg)

Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau al unor regimuri nedemocratice, arata o analiza a Bloomberg Economics.

Aceasta modificare dramatica pentru G20, de la un nivel de 33% in 2016, reflecta partial alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA. In anul 2018 grupul guvernelor populiste s-a extins prin adaugarea Italiei si Braziliei. Pe termen lung, un factor important a fost ascensiunea Chinei si cresterea economiei sale.

Analistii de la Bloomberg Economics definesc conducatorii populisti drept cei care "promit sa apere populatia de elitele corupte, oferind solutii de bun simt, spre deosebire de politici complexe, si promovand unitatea nationala in fata angajamentelor internationale".

Pe baza acestei definitii, Brazilia, India, Italia, Mexic, Turcia si SUA sunt conduse de lideri populisti.

Criza financiara a accelerat ascensiunea unor politici extreme atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta a spectrului politic, in conditiile in care alegatorii sunt nemultumiti de cresterea somajului, austeritatii si inegalitatii. In plus, senzatia de frustrare a alegatorilor a fost alimentata de pachetele enorme de sprijin acordate bancilor, considerate vinovate de izbucnirea crizei financiare.

Modificarea gandirii politice afecteaza si politicile economice, iar analistii de la Bloomberg Economics sustin ca "exista semnale in crestere ca politicile proaste afecteaza cresterea economica". Noul indicator al Bloomberg Economics privind Produsul Intern Brut mondial arata ca in primul trimestru acesta a inregistrat o crestere de 2,1%, cel mai modest ritm de crestere de dupa criza financiara.

Trebuie inventat un "nou capitalism"

Pe langa protectionism si pagubele produse comertului mondial, un exemplu al pagubelor provocate de politicile economice populiste este Italia unde coalitia la putere a provocat vanzari de obligatiuni cu abordarea sa vizavi de politica fiscala, iar economia a intrat in recesiune.

Alte guverne au sesizat o modificare a gandirii politice si a consecintelor negative asupra economiilor. Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, profita de faptul ca tara sa detine presedintia grupului tarilor puternic industrializate (G7) pentru a promova ideea unor reforme de amploare. "Daca nu inventam un nou capitalism, solutiile economice absurde vor avea castig de cauza si ne vor arunca in recesiune" a declarat Bruno Le Maire intr-un interviu acordat recent.

Potrivit criteriilor realizate de Freedom House, China, Rusia si Arabia saudita sunt incluse in categoria tarilor cu regimuri populiste non-democratice.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: AGERPRES
Comentarii