Pot salva imigrantii economia lumii?

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 13:03
2641 citiri
Pot salva imigrantii economia lumii?
Foto: Arhiva

Revenirea economiei mondiale are un barometru nou: forta unei tari este masurata si dupa numarul de imigranti pe care il poate absorbi, acesta aratand ca este suficient de puternica economic pentru a suporta noi cheltuieli.

Imigratia, scrie The New York Times, a devenit un indicator de baza in ceea ce priveste reluarea cresterii economice, sunt de parere finantistii americani.

Daca pana acum, legatura dintre libera circulatie a fortei de munca si cresterea economica era exemplificata numai prin munca ieftina a strainilor, mai nou, teoria cresterii economice include si migratia fortei de munca.

Potrivit specialistilor, imigrantii pot impulsiona productivitatea muncitorilor indigeni, ceea ce poate duce la refacerea economiilor.

Subiectul necesitatii imigrantilor a fost dintotdeauna sensibil, in mare parte din cauza nemultumirii populatiei native. De multe ori, imigrantii accepta locuri de munca mai prost platite si munci mai grele, refuzate de localnici.

Specialistii in economie avanseaza in vremurile mai putin bune de acum, tot mai des, ideea unei influente directe intre tendinta unei tari de limitare a intrarii de noi imigranti si evolutia economiei ei.

Concret, cu cat o tara e mai restrictiva cu imigrantii, ba chiar vrea sa scape de cei deja existenti, cu atat lucrurile merg mai prost in economia tarii respective.

Aici ar putea fi citate Franta, Spania, Olanda, Danemarca, state ce, mai ales in ultimul timp, au pornit un adevarat razboi impotriva imigrantilor, romanii aflandu-se "la loc de frunte".

Dincolo de dezbateri si teorii, criza economica a facut sa dispara milioane de locuri de munca in tarile bogate, iar guvernele nu mai ezita sa ia masuri concrete de limitare a numarului permiselor de munca pe care le acorda.

Numai in ultimul an, in ciuda acordului Schengen, care permite libera circulatie intre 23 dintre cele 27 de tari din UE, Guvernul danez, cel francez si cel italian au reintrodus controale la granite, si Australia si Canada, pioniere ale sistemului "de punctaj" care da prioritate lucratorilor calificati, au redus numarul permiselor de munca.

China, magnet pentru imigranti

In timp ce Vestul devine din ce in ce mai putin binevoitor fata de imigranti, Orientul incearca sa atraga emigranti. Un caz aparte este insa Asia. China, care a fost inchisa pentru forta de munca din strainatate, ofera permise de rezidenta specialistilor, universitarilor si antreprenorilor.

In 2009, in Shanghai s-au inregistrat 100.000 de straini si cam tot atatia au fost atrasi - din Europa, Orientul Mijlociu si Africa - si in portul Guangzhou. S-au inmultit strainii, din 2007 incoace, si in Coreea de Sud, acum foarte dornica sa atraga in special absolventi de universitati americane.

In timp ce farmecul tarii "tuturor posibilitatilor" paleste - in SUA, care a fost mereu cel mai mare magnet pentru imigranti, atat imigratia legala, cat si cea ilegala s-au redus -, China devine destinatia favorita pentru multi lucratori.

Potrivit statisticilor chineze publicate de cotidianul american citat, in Shanghai erau anul trecut 143.000 de straini cu viza de lucru, dar numarul real al lor este mai mare avand in vedere ca exista alti asiatici veniti ilegal si mii de occidentali cu vize de turism.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#imigranti economie, #imigranti china, #imigranti refacere economica , #economie politica