Ziare.com

PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare

Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:24

   

PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru Cabinetul Grindeanu.

In materie fiscala, executia bugetara modesta din primele cinci luni i-a facut pe liderii PSD sa amane aplicarea unor masuri promise inca din campania electorala pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanta pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel tarziu finalul anului 2018.

Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini

Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nou Fond de Dezvoltare al statului, pe langa cel propus initial

Principala masura pentru stimularea investitiilor publice prevazuta in programul initial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

Masura este deja in intarziere, insa este pastrata in noul program.

Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strange fonduri si din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante precum case de odihna si hoteluri.

Cele mai mari investitii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, in urmatorii patru ani ar urma sa se realizeze in sanatate, sector in care PSD promite constructia unui spital republican si a opt spitale regionale.

Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru constructia de autostrazi si cai ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pana in 2020.

Marea noutate a noului program de guvernare este crearea unui al doilea fond.

"Alaturi de FSDI, cel tarziu in primul trimestru din 2018, se va crea un Fond National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care in prezent sunt administrate de AVAS, dar si companii de stat care nu vor putea fi incluse in FSDI din cauza interdictiei europene, care stipuleaza faptul ca in unele cazuri, companiile de productie si distributie nu pot fi administrate de aceeasi enitate, evitanduse in acest fel comportamentul de monopol", arata documentul.

Astfel, Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de catre FSDI, iar AVAS se desfiinteaza.

"Ca si FSDI, FND va ramane pe toata perioada de functionare in proprietatea exclusiva a statului roman", mai prevede documentul.

Citeste si:

Voucherul de vacanta, abia in 2018

O masura promisa de PSD in campania electorala, de acordare a unui tichet de vacanta fiecarui bugetar in acest an, este modificata semnificativ in noua varianta a programului de guvernare.

Noul program indica aplicarea masurii abia in 2018.

"Toti salariatii din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanta in valoare de 1.450 lei valabil pana la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie in 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit in functie de solicitarile angajatilor, dar si de disponibilitatile financiare ale institutie pentru 2017", arata documentul.

PSD promite, in schimb, ca bugetele institutiilor publice "vor cuprinde obligatoriu, incepand cu 2018, alocari financiare pentru dotarea si imbunatatirea conditiilor de lucru pentru cei aflati in slujba statului".

Pe acest subiect, poti citi si:

Codul Economic, amanat un an

Una dintre primele masuri promise de PSD in programul initial de guvernare este realizarea unui Cod Economic al Romaniei, care va contine Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea de Infiintare a Societatilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale si toate celelalte legi cu caracter economic.

In programul initial de guvernare, Codul Economic al Romaniei urma sa fie dezbatut in primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociatiile Oamenilor de Afaceri si cei care desfasoara activitati independente in toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar si cu ONG-urile.

Ulterior, codul trebuia sa intre in dezbatere parlamentara din aprilie 2017 si sa intre in vigoare cel tarziu de la 1 iulie 2017.

Noul program de guvernare amana termenul cu un an.

"Adoptarea Codului Economic al Romaniei se va face cel tarziu la 1 iulie 2018", prevede noul program de guvernare.

Un alt act act normativ promis de PSD, numit initial Legea preventiei, a fost redenumit Legea Prevenirii, iar termenul de adoptare a fost si el amanat pentru 1 octombrie 2017.

Potrivit acestui act normativ, o firma nu va mai putea fi sanctionata de la prima abatere, ci va trebui mai intai sa beneficieze de indrumare si prevenire din partea angajatilor Fiscului.

100.000 de masini electrice in 3 ani

Una dintre promisiunile neobisnuite din noul program de guvernare este o tinta extrem de ambitioasa de stimulare a vanzarilor de masini electrice prin programul Rabla.

"Vom extinde si Programul Rabla destinat achizitiei de masini electrice astfel incat, in perioada 2018-2020, peste 100.000 de romani sa beneficieze de acest program si sa-si achizitioneze o masina electrica. Valoarea voucherelor pentru o masina electrica va fi de 10.000 euro", prevede programul.

PSD promite si extinderea programului pentru finantarea statiilor de alimentare pentru masini electrice astfel incat, la 1 ianuarie 2020, sa fie functionale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate in retea in Romania.

In prezent, in Romania exista doar cateva sute de masini electrice si hibrid si cateva zeci de statii de alimentare pentru masini electrice.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1848 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Cincinalul in patru ani si jumatate" !

Cu ministrii actuali nu-i de glumit !

 

Nu este un fond de dezvoltare, ci un fond de fraudare

Asa se si numeste: Fondul PSD de Fraudare Nationala. Vor intra acolo cele 40 de miliarde din Pilonul II de pensii dar si unele sume colectate de ANAF.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor