Ziare.com

Sovromurile sau cum a fost parazitata economia romaneasca

Duminica, 08 August 2010, ora 18:13

   

Sovromurile sau cum a fost parazitata economia romaneasca
Pentru a intra in posesia despagubirilor de razboi datorate de Romania Rusiei Sovietice s-a semnat la 8 mai 1945 un acord economic intre cele doua state prin care se infiintau companiile mixte cu participatie romana si sovietica denumite sovromuri.

Statul roman si cel sovietic urmau sa investeasca fiecare o parte din capitalul necesar infiintarii acestor companii. Domeniile vizate de aceste societati erau industria, agricultura, transporturile si sectorul bancar.

Rezultatele acestei colaborari urmau a fi impartite intre cele doua tari, ajutand economia romaneasca sa isi revina dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si in acelasi timp sa-si plateasca datoria de 300 de milioane de dolari.

Acordul nu s-a respectat, sovieticii preluand efectiv controlul asupra principalelor ramuri ale economiei. Ei au folosit drept capital utilaje capturate de la germani, pe care mai apoi statul roman a trebuit sa il rascumpere pe sume exagerate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Specialistii trimisi de la Moscova au aservit economia Romaniei intereselor sovietice, facilitand transferul rapid si ieftin al unor importante parti ale resurselor tarii catre Uniunea Sovietica, in timp ce propaganda vremii punea accent pe relatiile de prietenie intre cele doua state.

O vina importanta o poarta si comunistii romani ai vremii care nu s-au opus infiintarii sovromurilor, in contextul in care foametea si seceta facea ravagii in 1946, valoarea monedei nationale era foarte scazuta si piata era lipsita de produse de baza, adaugand problemelor postbelice ale tarii.

Infiintarea sovromurilor

Pe 17 iulie 1945 a fost creat Sovrompetrol. In urmatorii ani a ajuns sa detina o treime din productia interna de titei restul apartinand companiilor de stat Muntenia si Moldova. La 1 septembrie 1950 si aceste companii au fost dizolvate si incluse in Sovrompetrol, intreaga industrie petroliera ajungand din acel moment sub controlul sovietic.

Pe 19 iulie s-a infiintat Sovromtransport care a intrat in posesia principalelor rute de navigatie si a porturilor Galati, Constanta, Braila si Giurgiu. Dupa aceea a aparut Sovromcarbune ce se ocupa de exploatarile miniere din Valea Jiului, Sovromtractor ce va deveni Tractorul Brasov Sovrommetal ce extragea minereul de fier de langa Resita, Sovromfilm ce era o unealta de propaganda prin importul de filme sovietice, Sovrombanc ce detinea monopolul bancar precum si alte zeci de societati ce vor fi infiintate in perioada 1945-1952.

Sovromcuart si bomba atomica sovietica

Sovromcuart s-a creat in 1952 fiind printre ultimele societati de acest tip. A furnizat 18.000 de tone de uraniu destinat proiectului Uniunii Sovietice de a isi dezvolta propria bomba atomica, aceeasi cantitate putand sa alimenteze reactoarele de la Cernavoda timp de un secol.

Muncitorii erau prizonieri politici si nu aveau nicio masura de protectie atunci cand manevrau materialele radioactive. Multi mureau din cauza iradierii. In locul lor erau adusi uneori localnici pentru a scoate uraniul din mine, dar care de multe ori nu cunosteau pericolul la care se expuneau. Principalele exploatari erau la Stei si Baita din judetul Bihor zone ce si in prezent sufera de pe urma reziduurile radioactive.

Sfarsitul companiilor mixte romano-sovietice

Din punct de vedere economic tara noastra a avut de suferit foarte mult din cauza acestor societati. Preturile marfurilor erau stabilite la nivelul anului 1938, iar 85 % din exporturile romanesti se indreptau spre Uniunea Sovietica, aceasta iesind foarte avantajata din acest schimb. In acelasi timp noi importam la pret intreg.

Reparatiile de razboi oficiale se ridicau la suma de de 300 de milioane de dolari, dar sovieticii au reusit sa scoata peste doua miliarde de dolari din participatia lor in sovromuri. Facand o comparatie, produsul intern brut al Romaniei in 1945 era de circa 500 de milioane de dolari.

Odata cu moartea lui Stalin conducerea Partidului Muncitoresc Roman a incercat sa puna capat acestei practici de drenaj a economiei romanesti. Initiativa comunistilor romani a fost aprobata de Hrusciov si in 1954 12 dintre cele mai importante sovromuri au fost preluate de statul roman urmand sa plateasca in schimb suma de noua miliarde de dolari.

Evaluarea romaneasca s-a ridicat doar la trei miliarde a capitalului sovietic investit in aceste societati si dupa discutii diplomatice indelungate suma s-a stabilit undeva la cinci miliarde.

Odata cu desfiintarea ultimului sovrom in 1956 cuplata cu retragerea armatei sovietice de pe teritoriul Romaniei doi ani mai tarziu se marcheaza indepartarea de controlul exercitat de Moscova asupra afacerilor interne ale statului roman si sfarsitul ocupatiei sovietice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7190 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bun articol ; rar se scrie ceva "greu" aici , dar de data asta jurnalistul a scos esentialul si l-a pus pe masa

bravo ; vreo cateva chestii din articol trebuiesc introduse in manualele scolare

 

@bum

Poate ca ar trebui adaugate cateva randuri si despre propaganda pro-sovietica de la vremea aceea.
Referitor la "ajutorul sovietic" urmare secetei din tara se spunea ca afost atat de substantial incat oamenii "puteau omora puricele sub centura".

Si in Finlanda a existat atat o propaganda pro-sovietica cat si o cenzura la toate nivelurile : nu aveai voie sa spui nimic rau despre Rusia !

Am auzit asta chiar din gura unor finlandezi , inainte de '89 .
Eram cu totii la Moscova la schimb de experienta .
Se discuta foarte liber - e drept ca era deja Gorbaciov la putere - si tin minte ca faceam chiar glume pe seama unuia din grupul finlandez care avea un costum de haine tare ponosit : toti spuneau ca asa arata un comunist adevarat , ceea ce el si era ! Am ras cu totii - inclusiv el .
Pot sa va asigur ca nici pe vremea aceea , nici inainte nu era asa de mare incrancenare in indoctrinare ca acum in Romania .
Pana si la Chisinau ni se dadeau exemple de privatizare - taxiurile erau la liber , in piete oamenii cumparau si vindeau ce vroiau . La Odessa erau chiar targuri unde se gaseau blugi adusi din Turcia .
Sa nu mai spun de polonezi , cu masinile lor mici care strabateau Europa ! La Varsovia puteai vdea taxiuri particulare Mercedes , Ford .... In magazine gaseai Pepsi , Mirinda la pet de 2 L , tigari americane , carne , portocale , banane , etc , uleiuri de masina Castrol , Valvoline , Chevron , etc -- desi benzina era rationalizata si se dadea pe bonuri !

Atata prostie , inchistare si rea-vointa ca in Romania nu gaseai pe nicaieri .

Se vede treaba ca nici dupa 20 de ani nu ne-am invatat minte , nu am inteles nimic din ce inseamna libertate .
Si cand te gandesti ca poti ajunge unde vrei in Europa cu buletinul .....

Oftarea Basarabiei

Nu pentru a "ofta", cum spune pe hartie rosie,
Cu obrăznicie, un manifest revolutionar,
Nu pentru a plange, precum nici pentru a enunta
Sentimente de ură, făgăduinte de răzbunare,

Ne-am adunat aici.
"Oftează" aceia cari urmăresc lucruri ce nu le-au avut
Si nu pot să le aibă, ca acei tulburători
Cari nu vor vedea niciodată, neam de neamul lor,

O societate socialistă in care, in locul sufletului
Care tarăste un trup, să fie armonia trupurilor sătule,
Hotăratoare si pentru sufletul despretuit.
Noi vorbim aici de lucruri pe care le-am avut

Si pe care avem dreptul de a le avea,
Si aici nu incape nici o "oftare".
Si vorbim de lucruri pe care le avem.
Dacă a avea o tară inseamnă soldati de granită,

Politie, functionari cartofori si betivi,
Basarabia nu e a noastră.
Dacă insă aceasta inseamnă a-i lucra toate ogoarele,
A-i infătisa toată munca, a-i da toti apărătorii,

Atunci e a noastră, si nu a celorlalti, Basarabia.
Nu voi face să se audă nici plangerea obisnuită
Că suntem putini, slabi, săraci, nenorocosi.
Am găsit drumul norocului, si cel dintăi pas făcut

Pe dansul e o singură inaintare spre biruintă:
E drumul muncii solidare si disciplinate.
Acum o sută de ani tocmai, la 16 mai 1812,
Prin tratatul de la Bucuresti, intre Rusia si Turcia,

Am pierdut pămantul pe care numai cu greu
Il pot numi, impotriva adevărului istoric:
Basarabia, căci Basarabia era numai partea
De la gurile Dunării


poezie de Răzvan Claudiescu

Sfantă lasitate romanească

Să loviti in mine
Cand impart cu stabii
Două Bucovine,
Două Basarabii.

Dacă pace-nseamnă
Liniste impusă -
Plansul meu cantati-l
Doar in limba rusă!


Datorită tie stăm in umbră,
Nu mai pot valorile să crească,
Stăm de-un veac cu mainile in solduri -
Sfantă lasitate romanească!

Si de-atata chin si de durere,
Nu mai pot nici mamele să nască,
Nu primim nimic, dar ni se cere -
Sfantă lasitate romanească!

Trădători cu sufletul de slugă,
Ce-au ajuns la viata boierească,
Au venit la sanul tău să sugă -
Sfantă lasitate romanească!

Bietul nostru neam e plin de ură,
El, ce stie-atata să iubească,
Nu mai stie omul cate-ndură -
Sfantă lasitate romanească!

Din cuprinsul sfintei noastre tări
Rup vecinii cu măsea frătească
Si ne-asteaptă noi amenintări -
Sfantă lasitate romanească!

De-ar veni si-aici un pic de bine,
Dictaturi să nu ne mai umbrească,
Poate-atuncea vom scăpa de tine -
Sfantă lasitate romanească!


poezie de Damian Ureche (1981)

poftiti

October 22, 1941

A time bomb explodes in the building of the Rumanian Headquarters. The explosion kills 16 officers, 35 soldiers, 9 non-commissioned officers, civilian employees and Commander Gl. Glogojeanu himself. Three hours later, Gl. C. Trestioreanu, Commander of the 13th Infantry Regiment, who automatically stepped into the place of the Commander of Town, reports the following to the 4th Army: "I have taken measures for the Jews and communists to be hanged in the public places of Odessa

[287]

October 23, 1941

The so-called revenge actions have started. By morning there are gallows standing everywhere, with victims hanging on them. People are shot dead randomly in every part of the city. At noon, the executions stop; so far approx. 5,000 people have been killed, most of them are Jews.

istorie adevarata dragi romani

November, 1941

Under directive No. 23, most of the Jews are removed from their dwelling places. In the northern part of the territory, in Moghilev 3,733; in Sargorod approx. 2,000; in Rabnita 1,467; in Tulcin 118 (the other 3,005 are sent to the camp in Peciora); [290] in Spikov, 27 (the other 848 are locked up in Rogozna) - these are the remaining Jews.

In the southern part of Transnistria almost all local Jews are interned in camps in Golta county; in Bogdanovca there are 48,000 Jews; in Dumanovca, 18,000; in Acmicetca, 4,000. In these camps deportees, are deprived of everything they own (gold and jewellery were the most sought after). They were subjected to the most terrible forms of torture; starvation and misery were the most lethal methods.

During this time there was an unidentified number of Jews in Ba1ti (a few thousand, perhaps), and in Odessa approx. 30,000.

December 21, 1941

With the help of Lieutenant-Colonel Modest Isopescu , Prefect of Golta county, the extermination of Jews in the camp of Bogdanovca is started.

intrebari

pe tov ion ilici l-ati intrebat daca este de acord cu articolul? sau pe tov nastase, zis si bombonel? sau pe "baietii" de la pnl, ca tot au ochii albastri? in rest, sa traiasca cooperarea dintre popoarele infratite ale romaniei si rusiei putiniste !

da

va dau numa un exemplu .stiti ce a facut armata romana la Odessa?
probabil ca nu.
va spun eu.
militarii romani au masacrat timp de zile la rind mii de civili nevinovati.
femei
copii.
batrini.
NEVINOVATI.
multe mii.
apoi bunicii si parintii mei au platit dupa cum spune aici articolu.....o fi platit prea mult?
prea putin?
nu stiu.
Odessa e cel mai mare masacru facut de militarii romani in ussr .
mai sint si altele .
razboiu e urat.
cine l pierde e demonizat si pus sa plateasca.
asta e.
asta a fost.
asta va fi.
pina la sfarsit.

Ce s-a patentat politiceste ca, Basarabie

Ce s-a patentat politiceste ca, Basarabie,
Supt multe raporturi, in conditii de rezistentă
Mai bune decat Moldova de Sus,
Care, din 1775, a devenit o Bucovină.

Erau dată fiind si intinderea mult mai mare
A teritoriului si un număr mai insemnat de boieri,
Chiar din aceia cari purtau nume cunoscute.
Unii dintre dansii isi aveau toată proprietatea rurală aici;

Altii aveau in Moldova aceea nouă rusească
Partea mai insemnată omenească.
Pe de altă parte, acesti cuceritori nu ingăduiau,
Ca ocupantii celeilalte părti desfăcute din Moldova intreagă,

Persoanelor rămase la Iasi, in legătură cu domnul,
Cu "turcii", să-si mai păstreze rosturi de stăpanire
Si dincolo de prut un termin scurt s-a pus...
Pentru desfacerea mosiilor in cele mai rele imprejurări,

Pe preturi de nimic, atatea au fost căpătate astfel de oricine,
Indigen sau mai ales străin, pusese la o parte un căpitălas
Format prin comert; altele au fost luate de terani,
Cari, cu admirabilul lor instinct de cate ori e vorba de pămantul

Pe care l-au muncit si pe care nu-l pot despărti
De insăsi fiinta lor omenească, au făcut imposibilul
Pentru a plăti zecile de mii de lei care li se cereau.
Dar multi dintre vechii fruntasi ai acestori tinuturi au preferat

Să rămaie decat să se vadă siliti la o asemenea vanzare.
Cate unele din familii s-au impărtit, lăsand pentru conservare
Vechii mosteniri pe cutare din membrii lor in partea rusească
Din moldova lor, cei trecuti supt alt sceptru puteau spera,

De altfel, mult mai mult ca mazilii nobilitati in Bucovina,
O situatie politică intr-o tară care, catva timp,
S-a bucurat de o largă autonomie, si chiar un rol in viata
Generală a imperiului un Alexandru de Sturdza

Putea să li servească intru aceasta ca model de imitat.
Mănăstiri mari, bogate, cu vechi traditii de cultură,
Cu asezăminte scolare, nu existau.
Vărzărestii, Căpriana, din al XV-lea veac,

Nu mai insemnau nimic; chitcanii, deveniti Noul Neamt,
Reprezintau, ce e dreptul, marele curent de invătătură trezit
In Moldova prin miscarea lui Paisie, dar, acesta insusi fiind rus,
Renasterea-i bisericească avea periculoase slăbiciuni.


poezie de Răzvan Claudiescu

da

necazu e ca AZI romania se imprumuta de 20 ani ca sa consume....salarii mai mari decit merita romanu...pensii si alte asistente sociale....mai mari decit merita romanu.
apoi va fi pusa sa plateasca....saraca mea ROMANIE!

despre adevar

stii de fapt ce s-a intamplat la odessa? sau ai citit in cartile sovietice? daca stii adevarul te rog sa-l pubici aici!

Las-o mai moale cu povestile...

...despre soldatii romani, nu au fost nici mii si nici sute de victime, incomparabil cu ce au facut rusii pe unde au trecut. Informeaza-te corect inainte de toate.
האָנעסטלי ... איך טאָן ניט טראַכטן איר רע ייִדיש

wikipedia.org

1. Adjacent to the new official locality, a Romanian colony already existed, which by the end of 1700s was an independent settlement known under the name of Moldavanka. Legend has it that the settlement pre-dates Odessa by about thirty years and asserts that the locality was founded by Romanians from what was then the Principality of Moldavia (hence the name) who came to build the fortress of Yeni Dunia for the Ottomans and eventually settled in the area in the late 1760s.

2. Most of the atrocities were committed during the first six months of the occupation which officially began on 17 October 1941, after the bombing of the Romanian HQ and the subsequent brutal response of the Romanian military. After this time period, the Romanian administration changed its policy, refusing to deport the remaining Jewish population to extermination camps in German occupied Poland, and allowing Jews to work as hired labourers. As a result, despite the tragic events of 1941, the survival of the Jews in this area was higher than in other areas of occupied eastern Europe.

@goldman

ai invatat istorie in urss.uite numai in timp de pace cati civili omorati voi in gaza.voi nu trebuie sa vorbiti despre razboi.sunteti singura natiune de pe glob aflata tot timpul in conflicte militare.

Rabi draga,

daca site-ul si articolul de unde ai copy/paste articolul de mai sus, iti apartin, sau macar contin un strop din nemarginita-ti cultura, te rog sa ma ierti pentru interventie, daca nu, pune in pashtele masssi ghilimele ca de aia s-au inventat !
Si apropo, de ce nu se cenzureaza plagiatele aci pe ziare.com? Aud? moderatooor?

felicitari Laurentiu Dologa!

asa ceva trebuie sa citim pe forum.lucruri adevarate dar ascunse de iliescu.pentru asta trebuie sa plateasca asa nuitii"cozi de topor"printre care si ilici.de aceea nu s-a dorit ca Romania sa fie condusa de REGE.REGELE MIHAI,chiar daca a facut si greseli[erau de neevitat in perioada razboiului]a dorit binele Romaniei s al romanilor.

dragi toarasi

multumesc pentru raspunsuri.
sint acelea la care ma asteptam sa primesc.
100%.
acuma.
inca odata va spun ca militarii romani au omorit mii de oameni nevinovati la Odessa.
numa bine.

poftiti

Massacres of October 22-24

Blaming the Jews and the communists for the massacre, the Romanian troops begin the slaughter of 5,000 Jews in Odessa, on October 23, first shooting them in groups of 30-40 or hanging them.
In the afternoon, more than 25,000 Jews were assembled and taken out to the gates of Dalnik. When they reached the gates, 50 people were moved into the trenches and shot by Lieutenant-Colonel Nicolae Deleanu himself. The Romanians were concerned that the killing would take too long a time and moved the rest of the Jews (approximately 22,000) inside four large storage buildings in which they made holes for machine guns. The doors were closed and Lieutenant-Colonel Nicolae Deleanu ordered the soldiers to fire into the buildings. In order to make sure that nobody had survived, they set the buildings on fire at 17:00 hours. The next day grenades were thrown into one of the buildings. Other Jews were herded into the harbor square, sprinkled with gasoline, and set on fire. Over 22,000 corpses were found in mass graves after the war.

acuma

cei ce nu vor sa accepte...nu vor accepta orice le as arata.
vor gasi motive.
de fapt nu mi pasa de ei.
imi pasa doar de cei ce au mentalitati sanatoase....putini...dar eu sper si spernta mea nu mi o veti distruge NICIODATA.

poftiti

Further massacres of the Jews of Odessa

On October 28, a new massacre was started when 4,000-5,000 Jews were herded into stables and shot. By the end of December an additional 50,000 Jews from the concentration camp at Bogdanovka had been killed. One month later, 10,000 were taken on a death march to the three concentration camps in Golta.
In January, the extermination was ended, by killing those who remained in Slobodka. From January 12-23, the last 19,582 Jews were transported in cattle wagons to Berezovka from where they were transported to the concentration camps in Golta. Eighteen months later almost everyone had died in Golta.

mai doriti?

October 23, 1941

Ion Antonescu orders the execution of 200 communists for each murdered Rumanian or German officer, and 100 for ordinary soldiers. He also orders the taking of communist and Jewish hostages...

October 24, 1941

Some of the people collected by the police and the army, were taken to the edge of Odessa, next to the town gate in Dalnic by the 2nd Squadron of the 10th Machine Gun Battalion. The road, three kilometres long was lined with the corpses of women, children and the disabled. They were shot dead because they could not keep up with the marching columns. The first 40-50 people to arrive at the execution Site were tied up, made to lie face down in an anti-tank ditch. Then a few soldiers, led by Lieutenant-Colonel Nicolae Deleanu, shot them dead.

This was followed by mass-executions. The victims were [288] taken into four warehouses, on the walls of which holes were cut for machine guns. Lieutenant-Colonels Deleanu and Coca D. Niculescu order fire to be opened on the unfortunate people.

At dusk, at approx. 17.00 hrs, they set the warehouses ablaze. While the victims burn in the flames, the soldiers continue to shoot them with machine guns, and the officers throw hand-grenades at them.

Draga goldman,

vad tu nu poti sa intelegi ca "INTERNETUL ESTE LOCUL EXPRIMARII LIBERE..." deci orice bouzaur poate scrie orice il duce neuronul ratacit de-l are!
Deci nu imi aduce argumente de pe "wikiceofi" sau site-uri particulare unde orice nenteles vrea sa dea dovada de "cultura". Au murit evrei? Da poate, da' au murit si altii, nu numai evreii, si nu se bate atata apa in piua pe tema asta!
Dumnezeu sa ii ierte.

Bunicul meu a fost in Odesa

Au fost atentate executate de comunisti impotriva armatei romane. Dar cea mai mare parte din comunisti erau la origine evrei. Ucrainienii nu simpatizau cu rusii in prima faza a razboiului. Asta datorita masacrelor pe care le-a comis Stalin in Ucraina odata cu introducerea CAP-urilor prin care a condamnat la moarte milioane de tarani din Ucraina. La fel, in Romania, mare parte din evrei erau pro-sovietici si s-au implicat in activitati de sabotaj, atentate si crime. Nu neg existenta masacrelor comandate de diverse persoane din armata dar multe s-au datorat provocarilor din partea unora dintre evrei. Si acelasi tipar a fost si cu progromul de la Iasi. Dupa o serie de atentate soldate cu numerosi morti (civili si militari), soldatii s-au rasculat si singuri s-au apucat sa scoata cetateni evrei din case si sa-i execute dar mai ales pe cei care erau considerati dubiosi. Sigur, se poate spune ca era datoria statului sa identifice si sa condamne la moarte persoanele vinovate de atentate. Dar era razboi, era o situatie exceptionala. Si asta era acum 60 de ani cand lumea era cea care era. Dar cum poti tu sa vii cu asemenea exemple cand armata israeliana masacreaza mii de palestieni ca masura de pedeapsa pentru un atentat facut de anumiti extremisti. Si asta in 2008. De ce nu au fost identificati si condamnati acei atentatori ? De aceea lumea nu simpatizeaza statul Israel. Ei le fac altora ceea ce lor nu le-a convenit sa li se faca. Personal, cred ca Israelul nu poate rezista in zona aia foarte mult. Nici crestinii n-au reusit. Sunt multi israelieni care emigreaza in US si cred ca incet,incet vor pierde controlul odata cu sistarea ajutoarelor militare si economice americane. Nu cred ca e normal sa pretinzi un teritoriu dupa mii de ani ca fiind al tau.

Astia am mai

Reusit sa scacam de ei.Dar ce facem cu astia noi,care au acaparat totul si nici gind sa dea drumu la os.Nu le-au luat cu forta,le-am dat noi pe nimic si acuma cumparam pe pret intreg,totul.Pt asta trebuie sa multumim in primul rind conducatorilor nostri iubiti...Ura si la gara.

 

Razboaiele pierdute si jefuirea Romaniei

Am pierdut al II-lea razboi mondial si am platit 20 de ani datorii la rusi. Au urmat 25 de ani in care ne-am mai revenit. Am pierdut razboiul rece si platim de 20 de ani datorii la invingatori si nu am terminat inca. A venit actualul guvern si a facut datorii de 20 de miliarde de euro ca sa nu cumva sa scpe copii nostrii de obiceiul incetatenit de a plati datorii.

 

toarasi

ca ti pierdutrazboiu rece e adevarat.
ca ti platit ca l ati pierdut....MINTI.
CU NERUSINARE.
ca de 20 ani mincati fara sa munciti si ca ati bagat tara inkakat e adevarat.

Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia...

Oi vei mir, perciunatule, nu te mai lamenta de grija noastra si vezi-ti de kibbutzul tau imputzit, ca va tzin verisorii palestinieni din bombitza in bombonitza. Hai, pune-ti rapid kippa si du-te sa culegi ceva portocale pentru diseara, iar apoi marsh la rabbi sa-ti torni vecinul care nu si-a varsat obolul la comunitate si pe de-asupra nu se duce la haham sa-i taie puiul kosher.

ITIZIC.... iese un sapun bun daca baga la cazan... Vrei ?

Oferim si crose de golf. In gura.

CHIAR ASA ...

"Pentru a intra in posesia despagubirilor de razboi datorate de Romania Rusiei Sovietice s-a semnat la 8 mai 1945 un acord economic intre cele doua state prin care se infiintau companiile mixte cu participatie romana si sovietica denumite sovromuri."
...
"Pentru a intra in posesia despagubirilor de .... datorate de Romania ....... s-a semnat la 20 mai 1990 un acord economic intre cele doua .... prin care se infiintau companiile mixte cu participatie romana si ..... denumite ..... "
...
"Pentru a intra in posesia despagubirilor de .... datorate de Romania ....... s-a semnat la 6 DEC 2010 un acord economic intre cele doua .... prin care se infiintau companiile mixte cu participatie romana si ..... denumite ..... "


COMPLETATI DVS. ........ CUI TREBUIA SA MAI ASIGURE DESPAGUBIRI DE ... "RAZBOI" ?

 

P.S.

"Evaluarea romaneasca s-a ridicat doar la trei miliarde a capitalului sovietic investit in aceste societati si dupa discutii diplomatice indelungate suma s-a stabilit undeva la cinci miliarde."
DUPA 20 MAI 1990 ... 6 DEC 2010 ... CAT AU INVESTIT PSD , PNL , PDL ?
- DACA : Statul roman si cel sovietic urmau sa investeasca fiecare o parte din capitalul necesar infiintarii acestor companii.... CAT AU INVESTIT PSD , PNL , PDL ?... CACI STATUL ROMAN ... PRIN BUGETARII SI ACTUALII PENSIONARI AU INVESTIT ... PARTEA LOR !!!

 

articole de acest gen ar trebui sa fie o regula,

in bublicistica zilelor noastre cand se observa o recrudescenta a "simpatiilor rusofone" desantate fara pic de compasiune, fata de adevaratul martir : Romania...

 

Asa da. Imi place ca azi sovromurile.... sunt europene,. Asa mai merge, decat sa le ia rusii...

Hotarat lucru, multinationalele altora sunt mai bune ca ale rusilor... daca spuneti dumneavoastra... se vede de departe ca husarii controleaza tara asta...

@Terente: Asta ar insemna ca istoricii romani

sa stie istorie si sa inceapa sa-si faca datoria.

Ceri cam mult!

Cine uita, nu merita

In acea perioada comunistii, implantati de sovietici, s-au infiltrat peste tot si si-au aservit in totalitate tara. Intelectualii, nationalistii, toti ci care aveau un cuvant de spus intr-o comunitate romaneasca si care se bucurau de repect au disparut. Au fost ilocuiti de oameni fara mama, fara tata si fara caracter, oameni care au condus efectiv Romania pana in 1989 si inca o mai conduc si in ziua de azi, direct sau prin urmasii lor.

 

"...oameni fara mama, fara tata si fara caracter..."

Ce nationalitate aveau acesti oameni?

Completare

Dupa 1968 patriotismul ,chiar cu accente nationaliste, a revenit in forta. Istoria Romaniei a fost promovata intens, cu mentiunea ca evenimentele de dupa 1940 erau distorsionate partinic. Acum daca afirmi sau dovedesti ca esti patriot devi tinta hotilor si vanzatorilor de tara sprijiniti masiv din exterior, a se vedea comentariile de mai sus al lui goldman.

Furtul a fost cu mult mai mare!

Articolul lui Laurentiu Dologa reprezinta un prilej asteptat de multi romani,dornici sa-si recupereze istoria traita dupa 1945.Adaug la insiruirea Sovromurilor si SOVROMLEMN,prin care s-au barbierit munti intregi,precum si compania TARS(transporturi aeriene romano-sovietice).La spolierile facute de sovietici prin Sovromuri se adauga si raptul a 4/5 din tezaurul Romaniei.
Conventia de Armistitiu dintre Romania si Rusia Sovietica cuprindea 20 de articole,un protocol si 6 anexe.Ea prevedea in principal obligatia Romaniei de a intretine armata sovietica de ocupatie cu 2 md.$ si apoi despagubiri de razboi platibile in 6 ani in marfuri-cereale,produse petroliere,masini,nave maritime si fluviale- in valoare totala de 300 mil $.Prin Sovromuri sovieticii au multiplicat de cateva ori valoarea datoriilor, si in plus si-au insusit din tezaurul Romaniei aprox.190 tone de aur in lingouri(in 1944 la semnarea armistitiului Tezaurul tarii avea 244,9 tone de aur iar in 1953 mai ramasesera 53 de tone).
Acestea sunt date pe care ar trebui sa le stie orice roman si mai ales tineretul.Deci in decurs de 50 de ani Romaniei i s-a furat de doua ori tezaurul(1917 si 1945).

 

Sovrom-urile care au distrus neamul romanesc (1945-1989)

SOVROM – jefuirea sistematica a tarii de catre marea noastra vecina si prietena
SOVROM – PMR partidul muncitoresc roman
SOVROM – UTM uniunea tineretului muncitor
SOVROM – indoctrinare ideologica – sedinte de partid
SOVROM – activist propagandist
SOVROM – omul de tip nou : tovarase, tovarasa, tovarasi
SOVROM – spalare sistematica de creier
SOVROM – politie politica – securitate, Scoala de la Baneasa
SOVROM – delatiune generalizata
SOVROM – colectivizare fortata
SOVROM – reeducare prin munca
SOVROM – univers carceral concentrationar
SOVROM – crima la adresa umanitatii
SOVROM – lupta de rezistenta anticomunista in munti
SOVROM – radio Europa Libera, radio Libertatea
SOVROM – munca "voluntara" – elevi, studenti, militari in termen, salariati
SOVROM – clasicii marxism-leninism-ului : Marx, Engels, Lenin, Stalin
SOVROM – opere complete : Iosif Vissarionovici Stalin
SOVROM – sa invatam limba rusa cantand
SOVROM – Institutul de limba rusa Maxim Gorki
SOVROM – URSS, bastion al pacii e !
SOVROM – Stalin, cel mai bun prieten al copiilor din Romania !
SOVROM – Traiasca si infloresca prietenia de nezdruncinat dintre popoarele sovietic si roman !
SOVROM – prioritati stiintifice ale savantilor rusi si sovietici (Lomonosov, Lisenko, Makarenko, Popov etc.) fata de omologii lor capitalisti.
SOVROM – superioritatea lagarului comunist
SOVROM – capitalismul - muribund si in putrefactie
Fericiti cei care n-au trait in acei ani de teroare si de groaza.
Multumim reprezentantelor de frunte ale lumii libere, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, campioane ale democratiei universale, pentru "gentiletea" de care au dat dovada, lasand sute de milioane de oameni din 12 tari situate in Europa Centrala si de Est pe mana calailor sovietici pentru aproape 5 decenii.

 

Un articol cu sau fara tinta?

Asa este. E adevarat ca asa a fost!
Dar ce este acum? Simplu! Sovromurile au nume occidentale...Pretul platit este enorm iar beneficiile sunt nule!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor