Summit istoric la Bratislava, primul fara Marea Britanie: UE devine mai puternica sau ignora problemele evidente?

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 07:35
6811 citiri
Summit istoric la Bratislava, primul fara Marea Britanie: UE devine mai puternica sau ignora problemele evidente?
Foto: Pixabay

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se intalnesc, vineri, la Bratislava, in cadrul unui summit istoric. Insa care este scopul? Care e miza? Si ce se va discuta acolo?

Reuniunea e importanta pentru ca este pentru prima data in ultimii 43 de ani cand Marea Britanie nu va fi prezenta.

Asta pentru ca populatia Regatului Unit a votat pentru iesirea din UE, iar restul blocului comunitar trebuie sa dea semnale ca va ramane puternic si dupa plecarea UK.

Iar cam asta e tema summit-ului "UE 27", arata The Telegraph, care a prezentat agenda intalnirii.

Citeste declaratiile presedintelui Klaus Iohannis despre summit-ul de la Bratislava

De ce Bratislava, din toate orasele din UE?

Bratislava e capitala Slovaciei, tara care detine in acest moment presedintia UE, asa ca e logic ca acest summit sa fie organizat aici.

In plus, faptul ca reuniunea nu are loc la Bruxelles reprezinta un mesaj simbolic, in conditiile in care tot mai multe voci din Europa cer o reducere a influentei Comisiei Europene in luarea deciziilor la nivel comunitar.

Iar cum Marea Britanie nu a plecat inca din UE si are dreptul de a participa la toate summit-urile UE - cu exceptia celor in cadrul carora se discuta despre negocierile legate de Brexit - e mai confortabil pentru toata lumea ca intalnirea sa aiba loc pe un teritoriu neutru.

Ce e pe agenda?

Summit-ul de la Bratislava poate fi descris priin trei cuvinte: unitate, unitate si iar unitate.

E un slogan bun, insa e mai greu de pus in practica - cel putin asta e concluzia sefului Consiliului European, Donald Tusk, care a facut un tur al capitalelor europene si a descoperit ca Batranul Continent e mai divizat ca oricand.

Pe de o parte, statele din Est, in special Polonia si Ungaria, sunt furioase pe Berlin si Bruxelles pentru ca au incercat sa impuna cotele de imigranti. In plus, nu le place sa li se spuna ca aceasta atitudine autoritara, nationalista, anti-imigranta si anti-musulmani e impotriva valorilor europene.

La randul lor, tarile nordice, in frunte cu Germania si Olanda, sunt satule de problemele fiscale ale Greciei, Italiei, Portugaliei si Spaniei.

Avand in vedere toate acestea, Tusk a facut apel la statele membre sa nu se axeze pe diferende, ci pe temele pe care se pot intelege - cum ar fi protejarea grantelor externe ale UE, protejarea cetatenilor de atacurile teroriste, crearea unor noi locuri de munca si imbunatatirea infrastructurii.

Ce inseamna toate acestea, mai exact?

Tusk a trimis o scrisoare sefilor de guverne in care sunt prezentate noua puncte importante ce vor fi abordate la summit-ul de la Bratislava.

El sustine ca Frontex, agentia europeana pentru supravegherea frontierelor, trebuie sa primeasca mai multe resurse si mai multa putere de decizie, astfel incat sa creasca numarul fortelor de ordine plasate la granita dintre Bulgaria cu Turcia si sa implementeze un sistem de control electronic mai eficient pentru cei care vin din exteriorul UE.

In ceea ce priveste joburile si investitiile, Tusk promite ca summit-ul de la Bratislava va contura o harta pentru "dezvoltarea economica si sociala, crearea de locuri de munca pentru tineri, piata unica, agenda digitala si infuzii mai mari de capital".

In practica, toate acestea s-ar traduce prin obtinerea unor fonduri mai mari pentru fondul Juncker.

Banii trebuie sa fie cheltuiti pentru investitii, infrastructura si joburi, astfel incat productivitatea si competitivitatea regiunii sa creasca.

Legat de comert, pe agenda summit-ului se afla acordul UE-Canada (CETA), care a suferit multe amanari rusinoase.

Despre ce NU vor vorbi liderii UE 27

Subiectele care nu vor fi abordate la intalnirea de la Bratislava sunt cele fierbinti: nu vor fi aduse in discutie marile probleme ale UE. Pe aceasta lista se afla locul Greciei in zona euro, in conditiile in care datoria uriasa pune o presiune mare pe finantale statului.

De asemenea, nu se va trata nici modul in care statele mai bogate refuza sa le mai ajute pe cele sarace, nu se va discuta nici despre cotele de imigranti.

Asa cum a spus Tusk - chestiunile stringente sunt amanate pentru ca toata lumea stie ca nu se va ajunge la o concluzie, asa ca ar fi discutat in van.

Dar se va discuta totusi despre Brexit?

Brexit e elefantul din camera - e o problema uriasa, insa statele UE nu vor face niciun pas in mod oficial, pentru ca Marea Britanie nu si-a stabilit planul de iesire din blocul comunitar.

Ideea e ca in capitalele europene creste teama ca acordurile pe care UK le va semna cu restul UE nu trebuie sa fie pe sistemul "uite ca ne e mai bine afara decat in interiorul UE".

In loc de concluzie

Deci, despre ce va fi vorba in cadrul summit-ului de la Bratislava? Ei bine, depinde din ce unghi ne uitam.

Poate insemna o declaratie binevenita despre faptul ca Europa va razbate fara Marea Britanie si ca nu va mai da vina pe autoritatile de la Bruxelles pentru probleme care isi au originea in alte parti.

In schimb, incepand de la momentul Bratislava, Europa se va intari din ce in ce mai mult in ceea ce priveste comertul, piata libera si industria telecom.

Pe de alta parte, intalnirea poate fi perceputa exact pe dos, anume pe faptul ca UE intoarce spatele problemelor evidente.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#miza summit Bratislava, #miza summit UE, #summit Bratislava , #economie politica
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Până nu se adoptă un sistem fiscal unic, rămâne tot o reuniune cu