Ziare.com

Tehnologia 5G are unda verde in Romania, dar numai de la furnizori avizati de CSAT

de Paul Barbu, Redactor
Joi, 15 Aprilie 2021, ora 16:00

   

Tehnologia 5G are unda verde in Romania, dar numai de la furnizori avizati de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede ca furnizorii de comunicatii vor putea utiliza in retelele 5G numai tehnologii, echipamente si programe software de la producatori autorizati in prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Fara aceasta lege nu se poate lansa licitatia 5G, prin care Romania spera sa atraga undeva la 600 milioane de euro la buget.

Potrivit articolului 3 din proiectul de lege, toti producatorii de echipamente si softuri trebuie sa obtina aprobarea CSAT.

"Pentru realizarea scopului prevazut la art. 1, utilizarea de tehnologii, echipamente si
Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

programe software in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele 5G, cu exceptia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiti potrivit art. 4 alin. (1) pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare,
este conditionata de obtinerea de catre producatori a unei autorizari, in conditiile prezentei legi. Autorizarea prevazuta la alin. (1) se acorda, prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, denumit in continuare CSAT, in termen de 4 luni de la data solicitarii", se arata la art. 3.

In situatia in care sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa
securitatii nationale si apararii tarii ca urmare a analizei realizate conform art. 5, avizul CSAT este negativ.

"In cazul in care, ulterior acordarii autorizarii potrivit prevederilor art. 3 alin. (2), sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si apararii tarii, autorizarea obtinuta este retrasa prin decizie a Prim-Ministrului, la solicitarea CSAT. Decizia Prim-Ministrului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
(2) In situatia retragerii autorizarii potrivit alin. (1), tehnologiile, echipamentele si programele software utilizate in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele de comunicatii electronice prin intermediul carora se asigura servicii de comunicatii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioada de 5 ani de la data retragerii autorizarii", se arata la art. 7.

Ce amenzi pot primi cei care nu respecta legeaLegea cuprinde si anumite infractiuni:

 • a) utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori care nu au obtinut autorizarea stabilita in conformitate cu prevederile art. 3;
 • b) utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, ulterior termenului prevazut la art. 7 alin. (2), a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori carora le-a fost retrasa autorizarea stabilita in conformitate cu prevederile art. 3;
 • c) utilizarea tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele de comunicatii electronice dupa expirarea termenului de 5 ani prevazut la art. 10;
 • d) netransmiterea informatiilor solicitate furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice in conditiile art. 12.


 • Daca operatorul a inregistrat afaceri in anul anterior, in cazul unei contraventii, atunci acesta este pasibil de amenda cuprinsa intre 1 si 5% din cifra de afaceri. Daca nu a inregistrat venituri, atunci este pasibil de o amenda cuprinsa intre 10.000.000 si 50.000.000 lei.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Citeste mai multe despre licitatii 5g tehonologia 5g
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 2453 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  3 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  oau!

  Parandaratul la premier!
  Cu avizul lu kwi-csat!

   

  ha,ha,ha!!

  Baaa,folosesc 5G de cind era Voiculescu ministru.HA HA HA!!

   

  Oare

  de ce dracu nu publicati in Lege numele celor care au voie? Ca nu mai e de cat un pas la cat de handicapata intelectual e actuala putere!! Suntem prostii pamantului!

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor