RADET - o relicva a comunismului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 08:40
8704 citiri
RADET - o relicva a comunismului

Pe fond, nimic nou sub soare saptamana aceasta in saga apei calde din Bucuresti. Noua este doar intrarea RADET si ELCEN in insolventa care a determinat Romgaz sa-si protejeze interesele, adica exact ceea ce trebuie sa faca o orice companie privata serioasa.

A mai fost pus un pansament pe cangrena, o mai lungim nitel cu inca o esalonare, care insa nu vad cum poate rezolva problema de fond, adica o datorie uriasa acumulata in ani de zile - 3,9 miliade de lei RADET catre ELCEN si 319 milioane ELCEN catre Romgaz - de un sistem nu doar capusat, ci si la pamant din punct de vedere tehnic.

Cand am intrebat-o in campania electroala pe dna Firea cum vede rezolvarea acestei probleme parea foarte sigura ca e floare la ureche: "Astept zilnic ca actualul primar general interimar al Capitalei din partea PNL sa aplice pentru fondurile europene, care au fost programate deja de Cabinetul Ponta. 187 milioane de euro de care poate beneficia RADET acum".

Iata ca nu e chiar asa si nici nu are cum sa fie, problema este foarte grea, cere multa cumpanire din partea unor oamnei care se pricep. Cum nu am cu siguranta aceasta calificare, imi permit doar sa invoc doua premise.

In primul rand, eu nu cred ca problema se reduce la aceasta uriasa datorie si nici macar la starea retelei subterane care, la o adica, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene, ar putea fi rezolvata.

Eu cred ca ar trebui sa ne punem in mod serios, cu cifrele pe masa, intrebarea daca acest sistem centralizat de incalzire, care presupune transportul agentului termic pe distante destul de mari, poate fi rentabil. Pentru ca oricat de mult ai reduce pierderile folosind solutii tehnice moderne, legile fizicii nu pot fi anulate.

Asadar, cu creionul in mana, in loc sa investim 500 de milioane de euro in tevile acestui sistem, oare nu am fi mai castigati daca i-am investi intr-o reorganziare a incalzirii in Bucuresti cu centrale de bloc, de cvartal?

Nu stiu ce vor arata socotelile, nu pot evalua fezabilitatea acestei reforme, dar sunt convinsa ca ele trebuie facute si prezentate. Nu vad de ce am ramane prioznierii unei solutii doar pentru ca ea exista si mental ne este greu sa concepem renuntarea la ea.

Si socotelea trebuie facuta cu atat mai mult cu cat acest sistem centralizat implica niste inechitati majore, care reprezinta cea de-a doua premisa la care vreau sa ma refer.

Clientii RADET beneficiaza de o subventie de la primarie platita din banii tuturor bucurestenilor, deci si a celor care nu primesc niciun leu ajutor pentru gazul pe care il consuma luna de luna centralele lor de apartamant sau de bloc. De ce?

Aici nu intra in discutie chestiunea solidaritatii, pentru ca nu toti cei care se incalzesc pe cont propriu sunt mai avuti decat cei care se incalzesc in sistemul centralizat. Iar solidaritatea ar trebui sa functioneze in ambele sensuri, nu doar de la cei cu centrale proprii la clientii RADET.

Cu atat mai mult cu cat unii au fost impinsi spre solutia individuala tot de un soi de solidaritate care functioneaza prost, pentru ca atunci cand sunt datorii RADET taie apa calda pentru un bloc intreg nu numai pentru rau-platinici.

Cu atat mai grav mi s-ar parea daca sub presiunea electorala a momentului macar un leu de la buget s-ar duce pentru achitarea datoriei ELCEN catre Romgaz. Da, sunt societati de stat, dar mi s-ar parea scandalos ca ieseanul, timisoareanul sau constanteanul sa contribuie la plata caldurii bucurestenilor.

Am anticipat aceasta solutie pentru ca scandalul are un mare potential de a deveni unul electoral, liberalii acuzand administratia Firea, PSD victimizandu-se politic.

Eu cred ca e timpul sa ne despartim de comunism, a carui relicva supravietuitoare pe perfuzii este si aceasta RADET. Daca ea poate fi facuta rentabila, deci investitia merita, ea trebuie inceputa dar fara impovararea celor care nu doresc serviciile acestei societati comericiale. Daca nu merita, decat sa ingropam bani in pamant mai bine ii investim in solutii fezabile.

Si in mod cert subventionarea aceasta ar trebui sa inceteze. Fiecare se incalzeste pe banii lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#RADET ELCEN insolventa, #apa calda Bucuresti , #ELCEN-RADET
Comentarii
Poza ddutz2013
ddutz2013
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dac-ați fi văzut stupefacția unui Francez, când a aflat că țevăraia