Ziare.com

Paradox: Romanii care lucreaza sunt primii in UE la riscul de saracie, iar cei care nu lucreaza sunt pe locul 7

Luni, 19 Martie 2018, ora 11:09

   

Paradox: Romanii care lucreaza sunt primii in UE la riscul de saracie, iar cei care nu lucreaza sunt pe locul 7
Potrivit datelor comunicate de Eurostat, romanii care lucreaza au, de departe, cel mai ridicat risc de saracie dintre toti cetatenii UE, cu un procentaj de 18,9%.

La mare distanta dupa noi, figureaza in statistica de profil state precum Grecia (14,1%) si Spania (13,1%).

Pentru referinta, vecinii de la sud de Dunare apar de-abia pe locul sase, cu 11,4%, fiind plasati intre Luxemburg (12,0%) si Italia (11,7%), pe de o parte, si Portugalia (10,9%) si Polonia (10,9%), pe de alta. Toate acestea fiind pozitionate peste media europeana de 9,6%, situata aproape la jumatate fata de realitatea din Romania.

Ca o particularitate interesanta, in Romania, inegalitatea de gen se manifesta cel mai clar in defavoarea barbatilor (21,5%), desi procentajul consemnat in randul femeilor (15,2%) ramane tot relativ ridicat in raport cu practica europeana.

Aceasta situatie se mai regaseste la un nivel aproape egal in Italia (13,2% la barbati, fata de 9,5% la femei) si Bulgaria (13,0% fata de 9,6%). In tari precum Franta (8,2% la 7,6%), Portugalia (11,3% la 10,5%) sau Slovacia (6,9% la 6,0%) situatia este mult mai echilibrata iar in altele chiar pe dos - Cehia (3,7% la 3,9%), Letonia (8% la 8,2%) si Ungaria (9,4% la 9,9%)

Revenind la nivelul consemnat per total, la capatul opus al scalei procentajelor de persoane care sunt supuse riscului de saracie, desi lucreaza, apar tari precum Finlanda (3,1%), Cehia (3,8%), Belgia (4,7%) si Irlanda (4,8%).

Prin contrast, aproape jumatate dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 64 de ani din UE care nu lucrau se aflau in risc de saracie baneasca, chiar si dupa efectuarea transferurilor sociale.

Procentajul exact era, in 2016, de 48,7% (adica aproximativ de cinci ori mai mult fata de proportia celor care lucreaza), iar acest procentaj a crescut de la doar 41,5% in anul 2006.

Persoanele considerate a fi in risc de saracie sunt cele care au un venit median disponibil echivalent situat sub pragul de 60% din media calculata la nivel national, dupa efectuarea transferurilor sociale.

Indicatorul are, prin urmare, o valoare relativa la nivelul de trai dintr-o anumita tara.

La aceasta categorie de populatie, cu un procentaj de 51,4% figuram de-abia pe locul 7 in UE, dupa Germania (70,8%!), Lituania (60,5%), Letonia (55,8%), Bulgaria (54,9%), Letonia (54,8%) si Cehia (52,3%). Mai mult, suntem doar cu putin peste Suedia (50,3%) si foarte aproape de media europeana (48,7%).

Citeste mai multe despre Un paradox spre reflectie: Romanii care lucreaza sunt primii in UE la riscul de saracie, iar cei care nu lucreaza sunt pe locul 7, aproape de media europeana pe Curs de Guvernare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

amintiti-va: "cine-i harnic si munceste ori e prost ori nu gandeste!".

 

reversul

Cine stă și trandăvește e deștept, dar cat un pește.

Adevarul

Cred ca e mai bun sloganul..Pauzele lungi si dese , cheia marilor succese ...la cum muncesc angajatii la stat la ora actuala .

Paradox?

Nu e nici un paradox.
Pe cei care muncesc Partidul ai jecmaneste la sange!!!
Pe cei cu ajutoare Partidul ai ocroteste,ca dor ei sunt un izvor de voturi!!!

 

Tipic pentru o tara unde hotii sunt la putere!

Daca mai era nevoie de cifre care sa arate acest trist adevar, iata ca le avem.

asta este situatia

PSD, ALDE au promis cresterea salariilor cand au castigat alegerile. Vor pierde voturi daca salariile nu cresc destul.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor