Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Romanii nu apuca prea mult din pensie

Duminica, 15 Martie 2009, ora 23:39
3461 citiri
Romanii nu apuca prea mult din pensie

Romanii nu apuca sa manance prea mult din pensie, din cauza ca dau coltul mult mai devreme ca alte populatii din UE. In plus, in ciuda progreselor din ultima vreme, multi dintre pruncii nostri inca mor la nastere.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unui raport publicat recent de Comisia Europeana privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre.

"Datele Eurostat indica o stare de sanatate relativ precara a romanilor in raport cu alte state ale UE. Romania inregistreaza o speranta de viata dintre cele mai scazute din UE (69,2 pentru barbati si 76,2 pentru femei in 2006) si o mortalitate materna si infantila dintre cele mai ridicate din regiune, in ciuda imbunatatirilor inregistrate in ultimul timp", arata studiul citat.

In Romania cauzele de deces cele mai importante sunt bolile cardiovasculare (62,1%), cancerele (17,6%), bolile digestive (5,5%) si bolile respiratorii (4,9%). Raportul Comisiei Europene mai arata ca riscul de saracie este de 19%, cu valori superioare pentru populatia rurala, romi, copii, someri si femei in varsta.

Rata mortalitatii in raport cu natalitatea se afla inca printre cele mai ridicate din UE, chiar daca in 2007 s-a inregistrat o imbunatatire. Rata de dependenta demografica preconizata pentru 2010 este estimata la 21,3% si la 54% pentru 2050.

Cheltuielile cu protectia sociala reprezinta 14,2% din PIB (2005), fiind printre cele mai scazute din UE (27,2% din PIB). Pe de alta parte, raportul elaborat de Comisia Europeana mentioneaza faptul ca Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

"Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare de 41,4% in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata - aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca-, resurselor inca insuficiente", subliniaza sursa citata.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pensionari, #Romania, #Comisia Europeana raport, #Eurostat , #Eurostat