Cat de stranse sunt relatiile economice si comerciale intre Romania si R.Moldova

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 09:00
4889 citiri
Cat de stranse sunt relatiile economice si comerciale intre Romania si R.Moldova
Foto: Elldor.info

Ultimele doua zile au avut o semnificatie deosebita atat pentru Republica Moldova, cat si pentru Romania. Duminica, locuitorii de peste Prut au iesit la vot pentru a alege viitorul Parlament, un scrutin cu o miza uriasa pentru aceasta tara. Mai mult, romanii de pretutindeni au sarbatorit, luni, pentru a 25-a oara, Ziua Nationala pe 1 decembrie.

Ziua marilor promisiuni prezidentiale

Rezultate partiale alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre PSRM si PLDM LIVE

In acest context, Ziare.com a analizat relatiile economice si comerciale intre cele doua state.

Romania, cel mai important partener la import al R.Moldova

In primul semestru din 2014, Romania a urcat pe prima pozitie in topul tarilor din care Republica Moldova realizeaza importuri.

Saltul a fost determinat de o crestere a livrarilor de bunuri cu 15%, in prima jumatate a acestui an fata de perioada similara a anului precedent, arata Biroul National de Statistica (BNS) de la Chisinau.

Exporturile romanesti pe piata moldoveneasca s-au ridicat la 360 milioane de dolari, in primul semestru din 2014. Este a doua oara, dupa anul 2000, cand Romania devanseaza Federatia Rusa in topul celor mai importanti parteneri la import ai Moldovei, pe fondul reducerii exporturilor rusesti pe piata moldoveneasca cu 9%, in primele sase luni ale acestui an.

Romania a exportat in Republica Moldova, in ianuarie-iunie, marfuri in valoare de 360 milioane de dolari, in timp ce livrarile din Federatia Rusa au fost cu circa 7 milioane mai mici, respectiv 353 milioane dolari.

Ce cumparam si ce vindem in Republica Moldova

Situatia la 9 luni

Datele BNS arata ca ierarhia se pastreaza si in cazul primelor 9 luni ale acestui an.

Astfel, in ianuarie-septembrie 2014, importurile romanesti in teritoriul din dreapta Prutului au ajuns la 605 milioane de dolari, ceea ce reprezinta 15,6% din total. Tara noastra e urmata de Rusia, cu 484,7 milioane de dolari si o pondere de 12,5%.

In aceeasi perioada a anului trecut, produsele romanesti importate de moldoveni reprezentau 12,8% din total, iar cele rusesti - 13,8%.

La capitolul exporturi, R. Moldova a trimis in strainatate produse in valoare de 1,7 miliarde de dolari. Din aceasta suma, 52,1% au ajuns in statele Uniunii Europene, adica 904,8 milioane de dolari.

Comparativ, in tarile membre CSI (Comunitatea Statelor Independente - n.red.), valoarea este de 569,8 milioane de dolari, ceea ce corespunde la 32,8% din total.

Romania detine o pondere de 18,2%, iar Rusia - 19,8%.

Unele produse au inregistrat o performanta remarcabila in aceasta perioada, potrivit unei analize a Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA):

- miere de albine - o crestere de aproximativ 70%;

- seminte floarea soarelui - o crestere de aproximativ 550%;

- melasa - o crestere de aproximativ 315%;

- pasta de prune - o crestere de aproximativ 410%;

- suc de mere - o crestere de aproximativ 145%;

- struguri - o crestere de aproximativ 1.190%;

- prune - o crestere de aproximativ 4.160%;

- vin - o crestere de aproximativ 190%.

Potrivit datelor Ministerului de Externe, Republica Moldova reprezinta a 6-a piata de export extracomunitara pentru produsele romanesti, dupa Turcia, Federatia Rusa, SUA, Ucraina, Serbia, principalele grupe de marfuri fiind: produse minerale, masini, aparate si echipamente electrice, produse ale industriei chimice, metale comune si articole din acestea.

Investitii

R.Moldova se afla pe locul 45 in topul investitorilor straini in Romania, cu 4.400 de firme, ceea ce reprezinta 2,28% din total, valoarea capitalului social subscris fiind de 44,376 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), valabile la finalul lunii octombrie 2014.

De cealalta parte, Romania se plasa abia pe locul 5 in topul investitorilor straini din Republica Moldova, cu 106 milioane dolari pompati in perioada 1994-2009. Pe primul loc este Olanda (283 milioane dolari), urmata de Cipru (221 milioane dolari), Italia (190 milioane dolari) si Rusia (125 milioane dolari).

Investitorii romani din Republica Moldova sunt, in cea mai mare parte, companiile straine intrate in tara noastra care se extind peste Prut - in special bancile - BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, dar si Rompetrol si Petrom, Metro, UTI, Romstal Trade European Drinks sau Arabesque.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#comert Romania Moldova, #exporturi Romania Moldova, #importuri Romania Moldova, #investitii Romania Moldova , #exporturi