Exporturile si importurile Romaniei in Finlanda si Lituania - Ce ar trebui sa invete Ponta

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:03
4544 citiri
Exporturile si importurile Romaniei in Finlanda si Lituania - Ce ar trebui sa invete Ponta

Premierul Victor Ponta a intreprins in aceasta saptamana vizite in Finlanda si Lituania, pentru a intari relatiile economice cu Romania.

In cadrul intalnirilor la nivel inalt, prim-ministrul a discutat cu liderii politici din cele doua state in special despre absorbtia fondurilor europene, aderarea Romaniei la Schengen si exploatarea gazelor de sist.

Ponta, in Lituania: Sustinem exploatarea gazelor de sist, integrarea Moldovei si absorbtia banilor UE

Ponta: Finlandezii nu se opun aderarii Romaniei la Schengen, ei stiau doar ca avem rromi la Helsinki

"Astfel de vizite sunt foarte utile si salut initiativa premierului de a merge si in tari care nu sunt vazute la prima vedere ca super-puteri, dar care sunt membre ale UE si sunt partenerele noastre, intr-un fel sau altul.

Nu cred ca din punct de vedere economic relatiile cu aceste doua tari pot deveni capitale pentru Romania, deoarece au un loc relativ mic in comertul nostru exterior, nu avem o traditie comuna si nici gama de produse nu este de o mare varietate", a declarat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Ce produse exportam si importam in Finlanda si Lituania

In primele sase luni din 2013, valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Finlanda au ajuns la 130,7 milioane de euro, in timp ce in cazul Lituaniei, acestea au fost de doar 51,2 milioane de euro.

  • Finlanda

In perioada ianuarie-iunie 2013, tara noastra a exportat in Finlanda bunuri in valoare de 60,6 milioane de euro (0,29% din total), in timp ce importurile au depasit cu putin suma de 70 milioane de euro (0,26% din total).

Astfel, romanii cumpara cel mai mult de acolo fonta, fier si otel, dar si echipamente electrice, pasta de lemn si deseuri de hartie.

In schimb, la export merg multe cazane, turbine, motoare si lemn.

  • Lituania

In primul semestru din 2013, Romania a importat din Lituania produse in valoare de 29,4 milioane de euro (0,11% din total) si a exportat de 22,06 milioane de euro (0,09% din total).

Tara noastra a cumparat de acolo cu precadere materiale plastice, cazane, turbine, motoare, dar si automobile, tractoare si alte vehicule terestre.

Categoriile de produse care au dominat exporturile au fost lemnul si articolele din lemn, materialele din plastic, dar si produsele farmaceutice.

  • Schimburile comerciale ale Romaniei in primul semestru din 2013

Exporturile FOB realizate in semestrul I din 2013 au fost de 104128,9 milioane lei (23709,1 milioane euro), iar importurile CIF au fost de 115342,4 milioane lei (26262,3 milioane euro).

In semestrul I din 2013, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,7% la export si 34,7% la import) si alte produse manufacturate (33,7% la export si respectiv 30,4% la import).

Ce avem de invatat de la Finlanda si Lituania

Cele doua tari reprezinta modele de succes in ceea ce priveste dezvoltarea realizata in ultimii 20 de ani.

"Finlanda a facut progrese enorme in ultima perioada, ca urmare a unei politici extrem de bine orientata catre cresterea nivelului de educatie a populatiei si a standardelor de mediu, a dezvoltat cateva produse de talie mondiala, mai ales in domeniul telecomunicatiilor si IT-ului (Nokia - n.red.) si are in cadrul UE o politica mai echilibrata in legatura cu politica deschiderii fortei de munca si fata de intrarea Romaniei in Schengen", a punctat Mircea Cosea.

Analistul considera ca tarile baltice, printre care si Lituania, au si ele o experienta buna, dar la alt nivel fata de Finlanda, deoarece sunt mici. Acestea au beneficiat de relatiile cu statele puternice scandinave, in primul rand cu Suedia, dar si cu Germania, ele stiind sa valorifice intr-un mod inteligent si relatiile cu Rusia si fostele state URSS.

"Avem ce sa invatam in ceea ce priveste strategia de dezvoltare, buna guvernare, politica externa si valorificarea facilitatilor UE, in special absorbtia fondurilor europene", a mai spus Mircea Cosea.

Insa un lucru foarte important pe care Romania l-ar putea face impreuna cu aceste tari si alte state mici venite in valuri recente de aderare la UE este sa creeze un grup care sa aiba ceva de spus in ceea ce priveste politicile UE, in cadrul carora parerea statelor puternica cantareste mai mult.

"Romania ar avea multe de castigat daca ar putea sa faca acest lucru, pentru ca sa poata sa obtina un cuvant important in deciziile UE. Insa pana acum nu a facut acest lucru, din cauza lipsei de strategii. Si nu vad ca Ponta sa fi facut acest lucru pana acum", a conchis Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#export import Romania Finlanda, #exporturi Finlanda, #importuri Finlanda, #export import Romania Lituania, #exporturi Lituania, #importuri Lituania, #Ponta vizita Finlanda, #Ponta vizita Lituania , #exporturi