Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Cum se va salva SUA de la incapacitate de plata - Presa internationala

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:55
2510 citiri
Cum se va salva SUA de la incapacitate de plata - Presa internationala

FED-ul urmeaza sa accepte starea precara a economiei americane, in mod oficial, insa sansele de a prelungi programul de relaxare monetara sunt foarte scazute; efectele crizei din Grecia se resimt pana in Asia, unde exporturile au o tendinta descendenta din cazua scaderii cererii pe pietele occidentale - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Analistii considera ca Rezerva Federala va recunoaste ca economia americana este din nou slabita, insa disponibilitatea decidentilor de a lua masuri de extindere a relaxarii monetara este considerata ca fiind redusa.

Principalul motiv pentru lipsa de actiune este inflatia in crestere in SUA, ceea ce nu era cazul inainte de lansarea ultimului program de relaxare monetara, in valoare de 600 miliarde de dolari, informeaza Reuters.

Mai mult, banca centrala americana se confrunta cu un val puternic de critici in conditiile in care runda a doua de relaxare monetara este considerata o premiza pentru inflatia in puternica crestere din SUA dar si din pietele emergente, banii ieftini americani fiind utilizati pentru achizitii in economiile emergente.

Refacerea economica americana pare sa-si piarda din vigoare. PIB-ul a crescut cu doar 1,8 procente anualizat, in primul trimestru iar performantele din cel de-al doilea trimestru sunt estimate a fi mult mai slabe.

Oficialii americani au redus dobanzile pentru dolar la un nivel apropiat de 0, in decembrie 2008 iar intre timp au pompat in economia americana peste 2.3 trilioane de dolari, iar efectele benefice pe termen lung inca nu se arata.

Criza europeana ameninta exporturile asiatice

Criza datoriilor europene afecteaza direct cresterea economiei americane si scade cererea pentru exporturile asiatice, dand bancilor centrale un motiv pentru scaderea ritmului de crestere a ratelor dobanzilor, chiar cu riscul de a vedea o crestere a inflatiei.

Cresterile exporturilor din Coreea de Sud, India si Thailanda au o tendinta descrescatoare, arata datele din iunie. Livrarile chinezesti ar putea stagna luna aceasta, din cauza expansiunii americane slabe, informeaza Bloomberg.

Analistii coreleaza direct deteriorarea economiilor asiatice de modul precar in care evolueaza criza datoriilor suverane din Europa. Totusi, un semn imbucurator este faptul ca primul ministru grec, George Papandreou, a castigat un vot de incredere, miercuri, din partea Parlamentului grec, crescand sansele implementarii programului de criza din Grecia si facand, astfel, un pas inainte catre rezolvarea crizei grecesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#criza Grecia, #efecte criza Grecia, #economie Spania, #exporturi Asia, #criza Asia , #exporturi