Embargoul importului de alimente ar putea sa fie bumerangul presedintelui Putin

Luni, 11 August 2014, ora 19:56
6808 citiri
Embargoul importului de alimente ar putea sa fie bumerangul presedintelui Putin
Foto: La Tribune

Este complicat sa apreciezi care tara vizata va fi mai greu afectata de embargoul rusesc privind importul produselor alimentare. Isi vad interesele lovite Statele Unite, Canada, toate tarile din UE, Norvegia si Australia.

Desi cei aflati in cauza nu par sa fi intrat in panica, pentru unele tari masura este dureroasa.

De exemplu, Polonia, una din marile producatoare de mere, care si-a exportat pana acum 56% din productie in Rusia, se vede nevoita sa-si gaseasca imediat un nou debuseu, marfa fiind perisabila.

Merele Poloniei

Guvernul polonez conteaza ca va trimite merele peste ocean, in care sens a inceput unele contacte bilaterale cu autoritatile din SUA.

Dar nici pentru Rusia situatia nu sta pe roze. Lipsa merelor poloneze se va simti chiar lunile viitoare, cu atat mai mult cu cat principalii exportatori ai acestor fructe erau pana acuma Polonia si Ucraina, ocupata in prezent cu alte probleme, decat cu exportul de mere.

Practic, Rusia se vede in situatia sa ramana cam fara mere si, cum tara nu prea produce nici struguri, o buna parte din rusi consuma, in loc de vin, cidru. S-ar putea ca nemultumirea bautorilor de cidru sa fie chiar mai mare decat cea a mancatorilor de mere.

Dar, sub aspect economic, nu Polonia pare sa fie tara cea mai lovita de embargoul rusesc. In opinia ziarului La Tribune, povara ar putea cadea mult mai greu pe umerii Frantei.

Conform datelor din vama franceza, tara i-a exportat Rusiei, in 2013, alimente in valoare de 613 milioane de euro, cifra care nu include si vinul.

Cu o cota de piata la vinuri de 21,7%, Rusia era pana acum o adevarata crama externa a Frantei. Este putin probabil ca presedintele Putin se va simti tocmai confortabil, cand sustinatorii sai din patura de jos se vor vedea brusc lipsiti de cidrul cel ieftin, iar elita va descoperi ca nu se mai poate bucura de vinuri frantuzesti.

Toate embargourile au doua taisuri

Dar exportul de alimente din Franta in Rusia a reprezentat doar 8% din totalul exporturilor spre aceasta tara. Restul de 92% sunt alte produse, nelovite de embargo.

Un eventual nou embargo, pentru aceste alte produse, ar putea fi devastator. Numai ca, fata de nevoia produselor frantuzesti resimtita in Rusia, este greu sa estimam daca faptul ar fi devastator mai mult pentru Franta, care ar pierde un client de baza, sau pentru Rusia, care ar ramane fara tehnologii si marfuri de prima necesitate.

Un efect naprasnic asupra moralului populatiei il poate avea si modul cum vor rectiona marile lanturi de magazine. In Rusia, brandul Auchan avea anul trecut evidentiate 200 de magazine.

O buna parte din acestea comercializeaza produse alimentare. Nu toate provin din Franta, dar majoritatea sunt produse in UE. Aceste magazine, ca sa-si mentina activitatea, ar trebui sa comercializeze de acum incolo produse fabricate in Rusia sau importate din Asia.

Este indoielnic ca brandul Auchan ar fi interesat in asemenea schimbare si cam la fel se pune problema si in cazul retelei Metro Group din Germania, unde piata rusa reprezinta 13% din vanzarile sale totale.

O eventuala retragere a acestor retele de pe piata rusa ar insemna, printre altele, multe zeci de mii de someri rusi, angajati in sistem.

Europa isi ia masuri

Este clar ca Rusia si-a calculat cand sa declare embargo pentru produsele alimentare (si nu pentru alte produse), intr-un moment cand recolta este in parte culeasa, iar in parte gata de cules.

Aceste produse perisabile nu pot astepta in depozite, pe camp sau in mijloacele de transport. Ele trebuie expediate, iar Europa nu are deocamdata destinatar.

Asa cum informeaza La Tribune, comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a convocat la Bruxelles pentru ziua de 14 august toti expertii europeni in probleme de agricultura, pentru gasirea unor solutii comune.

Cele ce se vor stabili cu aceasta ocazie ar trebui sa fie hotaratoare pentru soarta uriasului excedent de produse alimentare al Europei (1,8 miliarde euro), dar si pentru pericolul prabusirii preturilor, in cazul cand nu s-ar gasi solutie.

In ce priveste Rusia, trebuie sa-si caute singura solutie pentru alimentele care ii vor lipsi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Rusia embargo, #Rusia raspuns sanctiuni, #Franta export vinuri, #Franta vinuri fine , #exporturi