Exportatorii striga dupa ajutor: Sanse zero catre zona extracomunitara!

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 09:11
2357 citiri
Exportatorii striga dupa ajutor: Sanse zero catre zona extracomunitara!

Decizia Guvernului de a majora salariile bugetarilor, in defavoarea reducerii CAS, reprezinta o lovitura dura aplicata mediului privat, principalul motor al economiei, care se confrunta cu probleme legate de costul mare al fortei de munca.

Exportatorii au salvat Romania de la recesiune in cursul anului trecut si au asigurat o crestere economica de 2,5%, cu care politicienii romani s-au mandrit in Europa. Acum, insa, exportatorii striga dupa ajutor.

Exportatorii, pe marginea prapastiei

Deficitul comercial a atins in ianuarie valoarea de 462 de milioane, fiind cu 82% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand a atins valoarea de 251 de milioane de euro.

Iar cifrele nu reprezinta o surpriza. Ele se incadreaza in prognozele oferite la inceputul anului de Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor din Romania:

"Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de 10%, ceea ce inseamna un plus de 4-5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Mihai Ionescu, presedinte ANEIR.

Potrivit acestuia, 2012 se anunta a fi un an cu probleme pentru economia mondiala si, in special, pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei.

Insa exportatorii avertizeaza ca problemele cu care se confrunta nu sunt noi si nu sunt contextuale, iar lipsa unei preocupari mai atente a statului in privinta acestui sector ar putea conduce la pierderi economice considerabile in viitor.

"Recesiunea nu este o eticheta, este un fenomen care trebuie studiat. Din recesiune poti iesi invins sau invingator, e ca la bursa", a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.

"Sanse zero" pentru exporturile extracomunitare

Asadar, in conditiile in care Uniunea Europeana se pregateste pentru un nou val de recesiune, o solutie ar fi orientarea catre pietele extracomunitare. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi afirma la inceputul anului ca Romania este interesata de pietele emergente, deoarece exporturile nu trebuie sa depinda strict de piata europeana.

"Ne dorim relatii cat mai bune cu fiecare dintre acesti giganti (...) China si India reprezinta un rezervor demografic greu de egalat si aceste realitati vor reconfigura raporturile de forta si vor remodela, in secolul XXI, sistemul international. Noi avem, insa, relatii traditionale bune cu toate aceste state", a spus Baconschi.

Mai mult, Cristian Diaconescu, actualul ministru de Externe, a precizat ca exportatorii romani trebuie sa-si identifice oportunitatile de afaceri in acest zone, intrucat Georgia are un climat bancar extrem de ofertant, in timp ce Azerbadjan este cunoscut pentru gazele naturale si importul de materii prime.

Afirmatii de o logica perfecta, insa inaplicabile, potrivit oamenilor de afaceri.

"Avem sanse zero catre zona extracomunitara. Daca vrei sa faci asa ceva trebuie ca statul sa investeasca in sustinerea pietei. Daca mergi la consulatele din Europa, toti diplomatii sunt nuli economic, ca sa nu mai vorbim de alte tari", a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.

Citeste mai multe despre Exportatorii striga dupa ajutor: Sanse zero catre zona extracomunitara! pe Business24.ro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evolutie exporturi Romania, #exporturi 2012 Romania, #exporturi scadere Romania , #exporturi