Firme romanesti exporta in SUA inclusiv cirese, pantofi si antibiotice: Cum ar putea beneficia de conditii mai bune

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 15:45
4537 citiri
Firme romanesti exporta in SUA inclusiv cirese, pantofi si antibiotice: Cum ar putea beneficia de conditii mai bune

Firme romanesti din 130 de orase din tara exporta in Statele Unite ale Americii si ar putea beneficia de conditii mai bune de export, ca urmare a implementarii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) negociat, in prezent, de Uniunea Europeana cu Statele Unite ale Americii (SUA), a declarat, vineri, comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, in cadrul conferintei "TTIP: Romania's Voice".

"In Romania, in 130 de orase diferite, sunt firme care exporta in Statele Unite. Nu toate sunt orase mari, dar sunt raspandite in toata tara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii romani sunt firme mici si mijlocii.

Aurescu: Speram sa devenim una dintre destinatiile importante pentru investitiile americane

Multe companii exporta indirect in SUA masini, componente, dar prin alte tari din UE, care apoi exporta, la randul lor, catre SUA. Chiar daca multe dintre ele au obtinut deja succesul cu exporturile in SUA, TTIP le da sansa sa faca lucrurile mai bine" a explicat oficialul European.

Referitor la Romania, Cecilia Malmstrom a dat trei exemple de succes pe piata americana, dar care intampina dificultati procedurale si de costuri, comparativ cu firmele concurente din alte tari care au acorduri de comert incheiate cu Statele Unite.

Exclusiv Parlamentul European, bulversat de acordul cu SUA: Pericolul american, negocierile Ceciliei Malmstrom si precedentul Micula (Video)

Ea a mentionat o firma mica din Buzau, care exporta cirese pe piata americana, o fabrica de pantofi din Vicovu de Sus, care trebuie sa suporte taxe vamale cuprinse intre 20% si 60% la exportul in SUA, dar si Antibiotice Iasi, care, desi este recunoscuta la nivel mondial, intampina numeroase bariere la exportul pe piata americana.

Uniunea Europeana negociaza un parteneriat pentru comert si investitii cu Statele Unite. Odata intrat in vigoare, TTIP va veni in sprijinul cetatenilor si intreprinderilor prin deschiderea accesului pe piata din SUA a firmelor din UE, prin reducerea birocratiei in cazul exporturilor si prin simplificarea si cresterea transparentei procedurilor de export, import si investitii de ambele parti ale Oceanului Atlantic, sustin oficialii europeni.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...