Prima veste proasta: Exporturile au scazut in 2012 dupa doua recorduri

Marti, 12 Februarie 2013, ora 15:07
2652 citiri
Prima veste proasta: Exporturile au scazut in 2012 dupa doua recorduri

Prima veste proasta din economie vine in acest an din partea exporturilor, subminand perspectivele de crestere oricum modeste pentru tara noastra.

Dupa o evolutie incurajatoare in anii precedenti, exporturile Romaniei au scazut in 2012, cu 0,5% la valori exprimate in euro fata de anul anterior.

In acelasi timp, deficitul comercial s-a redus in 2012 la 9,56 de miliarde de euro, fiind mai mic cu 109,4 milioane de euro fata de cel inregistrat in anul 2011, conform datelor Institutului National de Statistica.

Exporturile au avut cea mai slaba evolutie in ultima luna a anului, ridicandu-se la doar 3,1 miliarde de euro, in scadere cu aproape 5% fata de perioada corespunzatoare din 2011.

In 2012, schimburile comerciale cu tarile din UE au scazut cu 1,8%, in timp ce exporturile catre tarile din afara UE au avansat cu 2,5% fata de anul precedent. Totusi, nivelul acestora este in continuare mult sub cel aferent exporturilor intra-UE, de 14,9 miliarde de euro comparativ cu 39,9 miliarde de euro.

De asemenea, rata de crestere a exporturilor Romaniei catre tarile din afara Uniunii Europene a incetinit destul de mult, remarca Florentina Cozmanca, economist-sef RBS, ponderea acestora in total exporturi ridicandu-se la 30% fata de 29% in 2011.

Rezultatele sunt surprinzatoare in contextul in care Institutul National de Prognoza estima un avans de 7% pentru 2012, de la 45 miliarde de euro in 2011 la 48 miliarde de euro.

"Scaderea exporturilor a fost netezita de deprecierea monedei nationale fata de euro cu 5.1 % si cu 13.8 % in medie fata de dolar, astfel ca fara aceasta depreciere contractia exporturilor ar fi fost si mai pronuntata.

Scaderea exporturilor denota vulnerabilitatile acestora prin supraexpunerea fata de economia europeana, precum si performanta slaba a exporturilor romanesti care nu au reusit sa creasca nici in conditiile in care au devenit mai accesibile, ca urmare a gradului redus de inovare", a aratat Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

In opinia economistului, tendinta de scadere se va mentine si anul acesta.

"Consider ca exporturile romanesti vor continua sa contracte si in 2013, ca urmare a vulnerabilitatii de a fi comercializate in principal pe pietele europene, precum si gradului scazut de inovare care le face usor substituibile si vulnerabile chiar si la cele mai mici variatii ale preturilor", a spus Melania Hancila pentru Ziare.com.

Totusi, imbunatatirea situatiei in zona euro ar putea favoriza o revigorare a exporturilor romanesti in a doua jumatate a anului.

"Exporturile catre UE probabil ca vor continua sa aiba de suferit la inceputul anului 2013, dar ma astept la o imbunatatire in partea a doua parte a anului odata cu revenirea economiei zonei euro.

Extinderea pietelor de export catre tarile din afara UE reprezinta o solutie, insa cresterea ponderii acestor exporturi este un proces gradual, pe termen mediu si lung, ce necesita eforturi suplimentare din partea agentilor economici; intre timp, ramanem dependenti de cererea din UE", a spus economistul RBS pentru Ziare.com.

Cresteri de peste 20% in 2010 si 2011

Dupa un declin de 14% in 2009, la 29 de miliarde de euro, exporturile au atins anul urmator cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, consemand o crestere de 28,1%, la 37,2 miliarde de euro.

In 2010, exportatorii romani s-au adaptat schimbarilor introduse de primul an al crizei, manifestate in special printr-o scadere puternica a cererii interne, orietandu-se catre pietele straine. De asemenea, stabilitatea cursului de schimb a fost unul dintre factorii invocati de catre reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Imporatorilor din Romania (ANEIR) pentru aceasta reusita.

In continuare, exporturile au atins recordul absolut in 2011, totalizand 45 miliarde euro, asadar un avans de 20,5% fata de anul precedent, fiind sustinute de cererea externa.

O incetinire a ritmului de crestere a putut fi observata inca din a doua jumatate a anului, pe fondul crizei datoriilor suverane care afecteaza tarile din zona euro, principalii parteneri comerciali ai Romaniei. Exportatorii au indicat ca fenomenul de incetinire a fost determinat si de reticenta bancilor de a finanta proiectele de dezvoltare.

Totodata, din 2011 s-a putut observa o orientare mai accentuata a exporturilor catre pietele din afara Uniunii Europene, ponderea acestor schimburi comerciale apropiindu-se de 30% din total.

"In perioada 2010-2011 Romania a beneficiat de cererea puternica din zona euro sustinuta de masurile luate de autoritatile fiscale si monetare pentru sprijinirea activitatii economice din aceasta zona. Insa odata cu intensificarea ingrijorarilor legate de datoriile suverane ale tarilor din periferia zonei euro si in contextul masurilor de ajustare a deficitelor bugetare excesive, economia zonei euro a inceput sa dea semne de slabiciune, intrand in recesiune in cursul anului 2012", a explicat Florentina Cozmanca.

Principalii exportatori au fost in 2011 Automobile Dacia si Nokia.

Nokia a inchis la sfarsitul anului fabrica de la Jucu. De asemenea, cea mai mare parte a exporturilor Automobile Dacia, 70%, este orientata pe piata europeana, in contextul in care zona euro se afla in recesiune, iar estimarile nu sunt favorabile nici pentru acest an.

Cum cautam alte piete de desfacere

"Se vorbeste foarte mult despre necesitatea diversificarii pietelor de export catre tari non-UE cu ritmuri superioare de crestere, insa accesul pe aceste piete nu este atat de facil cum pare de la distanta si companiile au dificultati in a patrunde pe aceste piete, altfel nu s-ar fi ajuns la situatia ca Romania sa exporte in proportie de 70.1 % in Uniunea Europeana", a afirmat Melania Hancila.

Astfel, Romania va reusi sa faca progrese reale in a-si mari exporturile catre tarile non-UE doar daca autoritatile vor juca un rol mai activ in acest proces, prin actiuni diplomatice, facilitarea participarii la targuri si expozitii internationale a producatorilor autohtoni, a conchis analistul.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#scadere exporturi 2012, #comert Romania, #comert Romania UE , #exporturi