Romania, cel mai "prost" exportator de produse alimentare din regiune

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 18:12
5320 citiri
Romania, cel mai "prost" exportator de produse alimentare din regiune

Romania a exportat in anul 2010 alimente de aproximativ 2,35 miliarde de euro, echivalentul a 6,3% din valoarea totala a exporturilor. Suma poate parea insemnata, dar este rizibila daca o comparam cu valorile exporturilor alimentare realizate de celelalte state din regiune.

Spre exemplu, Polonia a reusit sa exporte anul trecut produse alimentare de 13 miliarde euro, in crestere cu aproximativ 15-16 puncte procentuale fata de anul precedent, potrivit agentiei de presa Poland AM.

Din aceasta suma, 10% o reprezinta exporturile catre Germania, principalul partener de comert exterior al Poloniei. Ponderea produselor alimentare in totalul exporturilor Poloniei depaseste cu putin 11%.

Cele mai mari cresteri ale exporturilor pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat la dulciuri (14%), carnea de pasare si vita (20%) si unt (100%), in timp exporturile de lapte, smantana si inghetata au fost mai mari fata de 2009 cu circa 30%.

Exporturi alimentare mai mari decat cele ale Romaniei a realizat si Cehia, desi valoarea acestora nu a reprezentat decat 3% din totalul exporturilor. Astfel, exporturile de produse alimentare ale Republicii Cehe s-au ridicat la peste 78 miliarde coroane, echivalentul a 3,22 miliarde euro.

Cea mai mare parte a exporturilor alimentare ale Cehiei s-au indreptat catre Slovacia (29,6%) si Germania (20%), potrivit datelor Oficiului de Statistica al Cehiei.

Totodata, importurile alimentare ale Cehiei au fost de 4.67 miliarde euro, cu aproximativ 65% mai mai mari decat cele realizate de Romania. Astfel, deficitul comercial pentru produsele alimentare al Cehiei este de aproximativ 1,45 miliarde euro, de aproape trei ori mai mare decat cel al Romaniei.

Exporturile alimentare realizate de Romania in 2010 sunt, spre exemplu, cu peste 25% sub valoarea celor realizate de Ungaria in 2006. Daca in urma cu cinci ani exporturile alimentare ale Ungariei totalizau 3,17 miliarde euro, anul trecut acestea s-au cifrat la aproximativ 4,97 miliarde euro, potrivit cifrelor oficiale ale Oficiului National de Statistica de la Budapesta.

Per total, in 2010 Ungaria a inregistrat un excedent in comertul international cu bunuri aliemntare de aproximativ 1,65 miliarde euro, egal cu aproximativ 70% din valoarea totala a exporturilor alimentare ale Romaniei.

Va mai fi Romania vreodata Granarul Europei?

La randul lor, bulgarii au exportat in intervalul ianuarie-noiembrie 2010 in suma de 3,58 miliarde leva, echivalentul a 1,83 miliarde euro. Daca mai adaugam si ultima luna din 2010, valoarea exporturilor ar putea atinge 2 miliarde euro, nu cu mult sub ceea ce a reusit Romania anul trecut.

Chiar daca nu au vandut peste hotare mai mult decat noi, bulgarii au reusit sa inregistreze o crestere anuala a exporturilor cu bunuri alimentare de peste 35%, in vreme ce importurile au avut un avans de doar 7,7%.

In consecinta, balanta comerciala a vecinii nostri de la Sud de Dunare a indicat anul trecut un excedent de aproximativ 283 milioane euro.

Una peste alta, desi Romania are un potential agricol comparabil cu cel al Poloniei sau, de ce nu, cu cel al Bulgariei, Cehiei si Ungariei la un loc, nu reusim sa exportam mai nimic peste granite, ba chiar importam mai mult decat aproape oricare alta tara din regiune.

Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
Anul trecut, economia europeană s-a împotmolit și mai mult; Germania, cea mai puternică țară de pe continent, a înregistrat al doilea an consecutiv de scădere în producție, iar problemele...
Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
După schimbările fiscale care au intrat în vigoare de la începutul anului, mai multe companii din mediul privat au anunțat restructurări. Însă şi în sistemul bugetar se pregătește o...
#exporturi produse alimentare, #importuri produse alimentare, #comert produse alimentare Polonia, #comert produse alimentare Ungaria, #comert produse alimentare Bulgaria , #exporturi
  1. Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
  2. Cât costă o proprietate în satele regale ale României. Poți deveni vecin cu Regele Charles sau să-ți construiești o afacere lângă Castelul Regal FOTO
  3. Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
  4. Ce înseamnă pentru românul de rând înrăutățirea rating-ului și „apropierea de țările bananiere”. Previziunile îngrijorătoare ale unui economist asupra salariilor, afacerilor și dobânzilor
  5. Au început lucrările la un sector important de pe Autostrada Transilvania. Când ar urma să fie gata VIDEO
  6. Noi schimbări la programul ”Rabla” pentru mașini. La cât ar putea să ajungă valoarea ecotichetului la autoturismele electrice
  7. Cele mai bune alternative la WhatsApp. Numărul 2 concurează direct cu cea mai populară aplicație de mesagerie
  8. Samsung lasă piețele vestice fără modelul Galaxy S25 Ultra cu 16 GB RAM: ce înseamnă acest lucru pe termen lung
  9. Doar un pas până la blocarea circulației pe căile ferate. Termenul-limită dat de ceferiști pentru a nu opri spontan lucrul
  10. Samsung își pregătește intrarea în segmente noi! Pliabile tri-fold, dispozitive XR și ochelari inteligenți