Rusia taraste degeaba Romania intr-un scandal alimentar: Moscova a luat o masura fara miza

Joi, 03 Iulie 2014, ora 19:01
5065 citiri
Rusia taraste degeaba Romania intr-un scandal alimentar: Moscova a luat o masura fara miza
Foto: Wikipedia

Rusia a interzis importul de carne de vita din Romania, din cauza ca a identificat produse infectate cu "boala vacii nebune", insa aceasta masura nu afecteaza tara noastra.

Motivul este simplu: in 2013, nu am livrat nici macar un kilogram de astfel de produse in statul condus de Vladimir Putin, potrivit informatiilor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica (INS).

"In datele statistice de comert international cu bunuri nu au fost inregistrate exporturi catre Rusia de carne de vita, in anul 2013", este raspunsul primit de la INS.

Rusia interzice importul de carne de vita din Romania, din cauza bolii vacii nebune (Video)

Relatiile comerciale intre tara noastra si Rusia se axeaza, in schimb, pe categorii de produse total diferite.

In 2013, am importat produse in valoare de 2,35 miliarde de euro, o treime fiind reprezentata de titei si gaze. Mai cumparam in cantitati semnificative metale, mase plastice si echipamente, conform datelor INS.

Exporturile tarii noastre catre Rusia au fost de 1,38 miliarde de euro, iar cel mai mare succes il au masinile si echipamentele de transport. Romanii mai vand in Federatie aparate si echipamente electrice, precum si produse ale industriei chimice.

Cata carne de vita exporta tara noastra

Exporturile de vite din Romania s-au cifrat anul trecut la circa 100 de milioane de euro. Mai mult, tara noastra se afla pe locul al 10-lea in UE privind numarul de bovine. Liderul de necontestat este Franta, care este urmata de Germania si Marea Britanie.

Sursa: Eurostat

Desi ne aflam in a doua jumatate a clasamentului in ceea ce priveste productia de carne de vita, anul trecut am reusit sa depasim Ungaria si Bulgaria la acest capitol.

Sursa: Eurostat

Ponta explica motivul pentru care Rusia a luat aceasta decizie

Premierul Victor Ponta a mentionat ca autoritatile din Rusia au gresit si ca exista un motiv pentru care Moscova a iscat acest scandal.

"Nu intamplator atacul vine dinspre Rusia in ziua in care Romania ratifica tratatul cu Moldova", a spus Ponta.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

"Respectam toate procedurile europene, care sunt foarte stricte. Toata lumea din Europa spune ca Romania nu are nicio problema si doar Rusia constata ca avem o problema, probabil ca cei care gresesc sunt autoritatile din Rusia", a explicat seful Guvernului de la Bucuresti.

Rusia interzice importul de carne de vita din Romania: Ce spune Ponta

Boala vacii nebune, inchipuita de Rusia?

Rusia a interzis cumpararea carnii de vita din tara noastra si a produselor derivate, invocand faptul ca a fost consemnata o epidemide de "boala vacii nebune" la Biroul International pentru Epizootii.

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a confirmat faptul ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, insa situatia "nu e foarte grava".

"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca acest caz nu este luat in considerare la nivel european si, implicit, nici in Romania.

Presedintele ANSVSA a adaugat ca la finalul anchetei vor fi facute publice informatii referitoare la acest caz, in prezent nefiind cunoscuta provenienta animalului la a carui carcasa exista suspiciuni.

Romania a primit recent din partea Organizatiei Internationale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Rusia interzicere export carne vita Romania, #Rusia carne Romania , #exporturi