Sansa pe care nu o poate rata Romania

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Miercuri, 12 August 2015, ora 07:14
53123 citiri

Trei sferturi din exporturile Romaniei sunt orientate spre UE si un sfert spre tarile din afara UE. Asadar, exporturile romanesti extra-comunitare reprezinta 10% din PIB si ne situeaza abia pe locul 20 intre statele UE.

Cu aceasta redusa deschidere a pietei romanesti spre tarile terte ne ramane sa concuram in mediul european si ratam oportunitati fenomenale pentru intreprinderile romanesti sau pentru crearea de noi locuri de munca.

Vietnam este o piata cu 90 de milioane de consumatori, de peste 4 ori mai mare decat Romania, cu care UE a agreat un acord de liber schimb in data de 4 august 2015.

Dupa aprobarea Consiliului si a Parlamentului European, acest acord va intra in vigoare. Cum se pregateste Romania pentru aceste noi oportunitati comerciale in anii urmatori? Nicicum. Nimeni nu discuta in Romania. Stirea am aflat-o din presa straina.

Guvernul Romaniei neglijeaza din superficialitate, din lipsa de viziune sau, mai grav, dintr-un dezinteres total fata de exportatorii romani, oportunitatile pe care UE le dezvolta acum cu Vietnam.

Aceeasi situatie o regasim si in cazul negocierilor tratatului transatlantic UE-SUA, despre care totusi am discutat pentru prima data in Parlamentul Romaniei, la dezbaterile reprezentantei CE in Romania si foarte rar in dezbaterile publice.

Toate programele de guvernare isi propun promovarea comertului exterior si diversificarea pietelor de export, dar faptele lipsesc. Rateurile sunt grave.

Romania este absenta in caruselul negocierilor globale ale intereselor economice proprii. Institutiile de promovare a comertului exterior sunt inadecvate, iar evenimentele internationale ostentativ ratate. Reteaua consilierilor economici este ineficienta si politizata.

Pe portalul de comert exterior al Romaniei nu se gasesc aceste informatii cheie, iar despre piata vietnameza informatiile sunt vechi, neactualizate din anul 2011.

Vietnamul este o piata foarte dinamica, cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri anuale de crestere a PIB din lume, de circa 7% in ultimii 10 ani. Interesul UE in zona se justifica si din ratiuni geostrategice.

In urma negocierilor de 2 ani si jumatate intre comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, si ministrul de Industrie si Comert al Vietnamului, Vu Huy Hoang, au fost agreate principalele puncte in acordul UE-Vietnam:

  1. Reducerea a 99% din taxele vamale dintre Europa si Vietnam pe parcursul urmatorului deceniu
  2. Reducerea barierelor netarifare pentru exporturile europene
  3. Protejarea indicatorilor geografici europeni
  4. Permiterea companiilor europene sa liciteze pentru contracte publice cu
  5. - ministerele vietnameze (incluzand infrastructura, precum drumuri si porturi)
  6. - companii detinute de stat, precum principalul distribuitor de energie si operaturul cailor ferate
  7. - 34 de spitale publice
  8. - cele mai mare orase: Hanoi si Ho Chi Min City
  9. Crearea de conditii concurentiale echitabile pentru companiile europene si pentru produsele inovative
  10. Deschiderea pietei vietnameze pentru operatorii europeni de servicii: mediu, postale, curierate, bancar, asigurari, transporturi maritime
  11. Promovarea si protejarea investitiilor in sectorul de manufactura in Vietnam
  12. Promovarea standardelor de protectie sociala si de mediu, a democratiei si a drepturilor omului.

Detalii aici.

Oportunitati si provocari noi

Principalele articole de export ale Vietnamului in UE sunt: telefoanele, produsele electronice, incaltamintea, textilele si imbracamintea, cafea, orez, fructe de mare si mobila.

Principalele articole de export ale UE in Vietnam sunt: produsele high-tech, masinarii si echipamente electrice, avioane, vehicule si produse farmaceutice.

UE este unul dintre cei mai mari investitori straini in Vietnam. Capitalul romanesc este insa absent. Romania era abia pe locul 60 in topul furnizorilor pe piata Vietnamului in anul 2011 pentru care am gasit date oficiale disponibile.

Principalii lobby-isti pentru semnarea acordului UE-Vietnam au fost companiile de imbracaminte, incaltaminte si articole sportive, pentru a reduce considerabil tarifele bunurilor produse in fabricile lor din Vietnam. Competitia pe piata europeana se va inaspri, asadar, pentru producatorii romani de profil.

Locul Romaniei in randul statelor membre UE din perspectiva gradului de deschidere a economiei la export si la exportul cu tarile terte ale UE

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Xiaomi a reușit să întrerupă pentru scurt timp dominația duetului Samsung și Apple pe piața smartphone globală. În luna august, Xiaomi a urcat pe a doua poziție în topul vânzărilor,...
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Potrivit unor surse din industrie, Intel a purtat negocieri cu Sony încă din 2022 pentru a obține un contract în valoare de 30 de miliarde de dolari, vizând motorizarea viitoarei serii de...
#Romania exporturi, #Andreea Paul exporturi Romania, #UE exporturi Vietnam , #exporturi
  1. Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
  2. Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
  3. Apple se confruntă cu un nou scandal în Europa! Ce proces s-a întocmit împotriva gigantului tech
  4. CEO-ul și directorul financiar al Ford, șocați după ce au condus o mașină electrică chinezească. „Tipii ăștia sunt înaintea noastră"
  5. Snapchat își rezervă dreptul de a folosi fețele utilizatorilor în reclame animate de AI. Cum funcționează „My Selfie”
  6. Măsurile stricte pregătite de Instagram pentru protecția minorilor în mediul online. Care va fi implicarea părinților
  7. Utilizatorii Samsung și-ar putea pierde funcția de încărcare Wireless. Ce obligații are compania sa facă pentru a evita asta
  8. Nicușor Dan susține că i-ar "plăcea" să preia Metroul la Primăria Capitalei. Ce condiție pune
  9. Rectificarea bugetară ajută sistemul public de pensii. Venituri majorate substanțial
  10. Telefonul de ultimă generație care a ajuns să coste 10 mii de dolari! Ce „știe” să facă