Ziare.com

Sansa pe care nu o poate rata Romania

de Andreea Paul, presedinte INACO
Miercuri, 12 August 2015, ora 07:14

   

Sansa pe care nu o poate rata Romania
Andreea Paul
Trei sferturi din exporturile Romaniei sunt orientate spre UE si un sfert spre tarile din afara UE. Asadar, exporturile romanesti extra-comunitare reprezinta 10% din PIB si ne situeaza abia pe locul 20 intre statele UE.

Citeste toate textele scrise de Andreea Paul pentru Ziare.com

Cu aceasta redusa deschidere a pietei romanesti spre tarile terte ne ramane sa concuram in mediul european si ratam oportunitati fenomenale pentru intreprinderile romanesti sau pentru crearea de noi locuri de munca.

Vietnam este o piata cu 90 de milioane de consumatori, de peste 4 ori mai mare decat Romania, cu care UE a agreat un acord de liber schimb in data de 4 august 2015.

Dupa aprobarea Consiliului si a Parlamentului European, acest acord va intra in vigoare. Cum se pregateste Romania pentru aceste noi oportunitati comerciale in anii urmatori? Nicicum. Nimeni nu discuta in Romania. Stirea am aflat-o din presa straina.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Guvernul Romaniei neglijeaza din superficialitate, din lipsa de viziune sau, mai grav, dintr-un dezinteres total fata de exportatorii romani, oportunitatile pe care UE le dezvolta acum cu Vietnam.

Aceeasi situatie o regasim si in cazul negocierilor tratatului transatlantic UE-SUA, despre care totusi am discutat pentru prima data in Parlamentul Romaniei, la dezbaterile reprezentantei CE in Romania si foarte rar in dezbaterile publice.

Toate programele de guvernare isi propun promovarea comertului exterior si diversificarea pietelor de export, dar faptele lipsesc. Rateurile sunt grave.

Romania este absenta in caruselul negocierilor globale ale intereselor economice proprii. Institutiile de promovare a comertului exterior sunt inadecvate, iar evenimentele internationale ostentativ ratate. Reteaua consilierilor economici este ineficienta si politizata.

Pe portalul de comert exterior al Romaniei nu se gasesc aceste informatii cheie, iar despre piata vietnameza informatiile sunt vechi, neactualizate din anul 2011.

Vietnamul este o piata foarte dinamica, cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri anuale de crestere a PIB din lume, de circa 7% in ultimii 10 ani. Interesul UE in zona se justifica si din ratiuni geostrategice.

In urma negocierilor de 2 ani si jumatate intre comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, si ministrul de Industrie si Comert al Vietnamului, Vu Huy Hoang, au fost agreate principalele puncte in acordul UE-Vietnam:

 1. Reducerea a 99% din taxele vamale dintre Europa si Vietnam pe parcursul urmatorului deceniu
 2. Reducerea barierelor netarifare pentru exporturile europene
 3. Protejarea indicatorilor geografici europeni
 4. Permiterea companiilor europene sa liciteze pentru contracte publice cu
 5. - ministerele vietnameze (incluzand infrastructura, precum drumuri si porturi)
 6. - companii detinute de stat, precum principalul distribuitor de energie si operaturul cailor ferate
 7. - 34 de spitale publice
 8. - cele mai mare orase: Hanoi si Ho Chi Min City
 9. Crearea de conditii concurentiale echitabile pentru companiile europene si pentru produsele inovative
 10. Deschiderea pietei vietnameze pentru operatorii europeni de servicii: mediu, postale, curierate, bancar, asigurari, transporturi maritime
 11. Promovarea si protejarea investitiilor in sectorul de manufactura in Vietnam
 12. Promovarea standardelor de protectie sociala si de mediu, a democratiei si a drepturilor omului.

Detalii aici.

Oportunitati si provocari noi

Principalele articole de export ale Vietnamului in UE sunt: telefoanele, produsele electronice, incaltamintea, textilele si imbracamintea, cafea, orez, fructe de mare si mobila.

Principalele articole de export ale UE in Vietnam sunt: produsele high-tech, masinarii si echipamente electrice, avioane, vehicule si produse farmaceutice.

UE este unul dintre cei mai mari investitori straini in Vietnam. Capitalul romanesc este insa absent. Romania era abia pe locul 60 in topul furnizorilor pe piata Vietnamului in anul 2011 pentru care am gasit date oficiale disponibile.

Principalii lobby-isti pentru semnarea acordului UE-Vietnam au fost companiile de imbracaminte, incaltaminte si articole sportive, pentru a reduce considerabil tarifele bunurilor produse in fabricile lor din Vietnam. Competitia pe piata europeana se va inaspri, asadar, pentru producatorii romani de profil.


Locul Romaniei in randul statelor membre UE din perspectiva gradului de deschidere a economiei la export si la exportul cu tarile terte ale UE


Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 52494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa speram ca nu se va negocia asa cum a facut-o CDR la aderarea

la UE. Saracia de astazi este urmarea directa a acelor negocieri prin care Romania a ajuns acum piata de desfacere iar istoria si nivelul actual de trai a aratat ca negocierea nu a servit interesului nostru national. Exportam alimente neprocesate, lemn si alte resurse brute aproape gratis, asemenea papuasilor africani in vechime, si importam electronice, medicamente si masini care sunt de 100 de ori mai scumpe, concomitent cu inchiderea industriei producatoare de masini si a celei de electronice. Urmarea se vede in PIB-ul mic al Romaniei si fortarea emigrarii a milioane de romani din cauza inchiderii locurilor de munca si in suferinta a milioane de copii care au parintii plecati din tara.

 

Confuz

Cine trebuie sa faca ceva pentru afaceri si exporturi in Vietnam? Statul sau sectorul privat?
Probabil Premierul Victor Ponta va face o vizita diplomatica si politica in Vietnam (abia asteapta si le are cu vizitele in Asia), dar initiativele trebuie sa le ia firmele si companiile private. Ce ati dori, sa le dea statul bani ca ele sa faca afaceri banoase in Vietnam?

 

nu as pune mare pret pe o asememnea piata...

.....in Vietnam saracia are cote si mai mari decit in Romania...deci firmele romanesti nu reusesc sa vinda in Romania si o sa vinda in Vietnam ,adaugind si costurile imense de transport si risc ????!!!....ar exista un singur produs competitiv si acela ar fi Loganul ,care de fapt este un fel de productie lon ,deci beneficiarul final este tot Franta...??!!!...Romania inainte de toate ar trebui sa-si recucereasca propria piata,sa-si refaca propriul capital pierdut in defavoarea capitalului strain in proprtie de 80% datorita unui management slab facut de o clasa patronala slaba formata in cea mai mare parte din fosti activisti pcr-isti,securisti,turnatori si copii lor....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor