Ziare.com

Visegrad 6 - o tinta mult prea indepartata (II)

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 09 Iulie 2017, ora 11:30

   

Visegrad 6 - o tinta mult prea indepartata (II)
Petrisor Peiu
Ce inseamna, din punct de vedere economic, grupul Visegrad actual, V4 si cum se raporteaza Romania fata de initiativa de a il extinde la V6, care o include? Intai situatia curenta.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Polonia este a 24-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB (in metodologia PPP, a preturilor comparabile) de peste 1.100 miliarde USD, a 25-a cea mai complexa economie a lumii, al 23-lea exportator al lumii si al 20-lea importator de pe glob.

Principalele piete pentru exportul polonez sunt: Germania (26% din total), Marea Britanie (7%), Republica Ceha (6,1%), Franta (5,4%), Italia (5,2%), Olanda (4,5%), Statele Unite (2,8%), Federatia Rusa (2,7%),..., Ungaria (2,6%), Slovacia (2,3%),... Romania si Austria (pozitiile 14 si 15,cu cate 1,7%).

Importurile poloneze sunt originate in Germania (24% din total), China (11%), Italia si Federatia Rusa (cate 5,5% din total), Olanda si Franta (cate 3,9%), Republica Ceha (3,8%),... Slovacia (2,1%),.. Austria (1,9%), Ungaria (1,7%), etc.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Republica Ceha este a 49-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB (in aceeasi metodologie) de 370 miliarde USD, a 9-a (!!!) cea mai complexa economie a lumii, al 29-lea exportator al lumii si al 30-lea importator global.

Principalele piete pentru exportul cehesc sunt: Germania (30% din total), Slovacia (7,8%), Marea Britanie (5,3%), Polonia si Franta (cate 5%), Austria (4,2%), Italia (4,1%), Olanda (3,4%), Ungaria (3%), Statele Unite (2,9%), Federatia Rusa (2,1%),... Romania (pozitia 15,cu 1,3%). Importurile cehesti sunt originate in Germania (26% din total), China (13%), Polonia (8,1%), Slovacia (5,5%), Italia (4,1%), Olanda (3,2%), Austria si Franta (cate 3,1%), Rusia (2,7%), Ungaria (2,4%),... Romania (pozitia 15, cu 1,2%).

Ungaria este a 59-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB (in aceeasi metodologie) de 284 miliarde USD, a 16-a (!!!) cea mai complexa economie a lumii, al 35-lea exportator al lumii si al 33-lea importator global.

Principalele piete pentru exportul maghiar sunt: Germania (26% din total), Romania (5,4%), Statele Unite (5,3%), Italia (5,1%), Franta (4,4%), Slovacia (4,2%), Austria (4,1%), Marea Britanie (4%), Cehia (3,4%), Polonia (3,3%),... China (2,2%),... Federatia Rusa (1,8%),..., Ucraina (1,5%). Importurile maghiare sunt originate in Germania (26% din total), Austria (6,2%), China (6%), Polonia (5,5%), Republica Ceha (4,9%), Franta si Slovacia (cate 4,8%),... Federatia Rusa (3,9%), Romania (pozitia a 11-a cu 3%), etc.

Slovacia este a 70-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB (in aceeasi metodologie) de 180 miliarde USD, a 18-a (!!!) cea mai complexa economie a lumii, al 40-lea exportator al lumii si tot al 40-lea importator global.

Principalele piete pentru exportul slovac sunt: Germania (22% din total), Republica Ceha (11%), Ungaria si Polonia (cate 6,1%), Franta (6%), Marea Britanie si Austria (cate 5,3%),... Statele Unite (3,1%),... Federatia Rusa (2,5%),.... Romania si Olanda (pozitiile 12 si 13, cu cate 2,3%). Importurile slovace sunt originate in Germania (18% din total), Republica Ceha (16%), China (8,3%), Coreea de Sud (6,4%), Polonia (6,2%), Ungaria (5,8%), Federatia Rusa (5%),... Austria (3,3%),.... Romania (pozitia a 14-a cu 1,4%).

Romania este a 42-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB (in aceeasi metodologie) de 470 miliarde USD, a 40-a cea mai complexa economie a lumii, al 44-lea exportator al lumii si al 41-lea importator global.

Principalele piete pentru exportul romanesc sunt: Germania (19% din total), Italia (11%), Franta (6,2%), Ungaria (4,3%), Turcia (4,2%), Marea Britanie (4%), Statele Unite (3,3%), Bulgaria (3,1%), Republica Ceha (2,8%), Spania, Polonia si Olanda (cate 2,7%), Austria (2,3%),..., Slovacia (1,7%). Importurile romanesti sunt originate in Germania (19% din total), Italia (11%), Ungaria (7,7%), Franta (5,7%), China (4,8%), Polonia (4,7%),... Austria (3,7%),... Republica Ceha (2,9%), Bulgaria (2,8%),... Slovacia (2,3%).

Ce arata aceste date?

  • Toate economiile din V4 sunt germano-dependente, cu peste un sfert din schimburile comerciale alocate principalei puteri continentale, cehii atingand chiar un neverosimil 30%!

  • gradul de integrare a economiilor din V4 este remarcabil: exporturile poloneze merg in proportie de peste 11% acolo, exporturile cehesti merg in proportie de 16% in respectiva regiune, exporturile slovace se indreapta in procentaj de peste 23% acolo (mai mult decat in Germania) iar 8% din exporturile maghiare ajung acolo;

  • peste jumatate din exporturile tarilor din grupul V4 se indreapta totusi catre vestul Uniunii Europene (Italia, Franta, Marea Britanie si Olanda se alatura destinatiei favorite de export, Germania) ;

  • Statele Unite primesc in jur de 3% din exporturile acestor state;

  • Austria este un partener de top (in primii 10) pentru exporturile statelor din grupul V4;

  • Romania are o semnificatie marginala, fiind cam a 15-a destinatie de export pentru statele V4, cu exceptia notabila a vecinilor maghiari, pentru care reprezentam a doua piata de export.

Romania are un profil diferit de aceste state, fiind mai putin dependenta de Germania (mai putin de o cincime din comertul exterior), avand in schimb o legatura mai puternica decat statele V4 cu Franta si mai ales cu Italia, avand cifre importante ale comertului bilateral cu Bulgaria si cu Turcia. De asemenea, Austria este un partener mult mai important pentru Romania decat pentru grupul de 4 state central-europene.

Desi exporta catre V4 sub 9% din totalul exporturilor, Romania importa enorm din aceste state: aproape 18% din total, adica un volum aproape dublu! Romania are deficite importante in relatiile comerciale cu Ungaria si Polonia (2 miliarde USD fata de Ungaria si peste 1 miliard USD in relatia cu Polonia), care reprezinta a doua si a treia componenta a deficitului comertului exterior. Cu alte cuvinte, peste o treime din deficitul nostru comercial provine din relatia dezechilibrata economic pe care o avem cu grupul V4.

La deficitul comercial important acumulat din comertul cu statele respective se mai adauga si dezechilibrul investitional puternic: cehii au o prezenta solida a colosului CEZ in Romania (cu investitii de peste 1 miliard USD aici), maghiarii sunt prezenti cu doua dintre cele mai mari companii ale lor (MOL, gigantul petrochimic unguresc are o cifra de afaceri in Romania de peste 1 miliard USD, iar OTP devine o banca de top 10 incet-incet), polonezii vin si ei din urma cu foarte multe companii de talie mijlocie care si-au facut o tinta din extinderea pe piata romaneasca. Companiile romanesti sunt, in schimb, de negasit ca amprenta investitionala in statele respective iar firmele romanesti importante (cele energetice, bancile etc) nu exista ca prezenta pe pietele V4.

In acest context, complicat si de relatii politice mediocre, apropierea Romaniei de formatul Visegrad pare o decizie foarte, foarte indepartata. Ungaria reprezinta, in continuare, cel mai dificil si ignorat dosar de politica externa al Romaniei, Cehia si Slovacia nu se afla pe agenda prioritatilor Bucurestiului, iar polonezii se afla oarecum in contratimp cu noi in pozitionarea fata de nucleul vestic al Uniunii Europene (de fapt, fata de Germania).

Singura raza de lumina aici o reprezinta alinierea polono-romana in spatele marelui aliat american in NATO, ceea ce, in termeni strategici reprezinta baza unui viitor comun pentru cele doua state. Este insa insuficient pentru o apropiere mai mare si formalizata a Bucurestiului de grupul V4.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai deficitul enorm (miliarde $) cu vecinii spune totul!

"Desi exporta catre V4 sub 9% din totalul exporturilor, Romania importa enorm din aceste state: aproape 18% din total, adica un volum aproape dublu! Romania are deficite importante in relatiile comerciale cu Ungaria si Polonia (2 miliarde USD fata de Ungaria si peste 1 miliard USD in relatia cu Polonia), care reprezinta a doua si a treia componenta a deficitului comertului exterior. Cu alte cuvinte, peste o treime din deficitul nostru comercial provine din relatia dezechilibrata economic pe care o avem cu grupul V4."

Unde sunt concernele, firmele romanesti care exporta ceva "made in Romania"? Tzeapa la buget si cheltuieli bugetare incl. bugetari nu sunt marfa de export mai dragnea-olgutza, mai!

 

Nu ne vindem tara !

Uzina Semanatoarea a fost cistigata la licitatie de catre firma italiana New Holland, Aceasta urma sa produca combine moderne. In afara de aceeste combine ar fi lansat multe piese care ar fi dat o gura de respiratie fabricilor romanesti, Dar conform lozincilor ,,Nu ne vindem tara,,iatalienii u fost alungati.
Atunci New Holland s-a indreptat in Polonia. La ora actuala Polonezii exporta combine in toata Europa ,inclusiv in Romania,
Firma Semanatoarea a disparut iar in locul unde era amplasata ,la ora actuala au mai ramas niste stilpi din care se mai extrag fier vechi din armatura.
Aceasta este o parte din politicile conducerii din timpul acela. Daca se respecta licitatia am fi avut ceva similar cu realizarile firmei Dacia,

Dl Peiu acorda prea mare atentie grupului de la Visegrad!

Pres.Trump habar nu are de informatiile statistice prezentate in comentariu!
Ma intreb daca stie capitalele tarilor respective!
Intalnirea respectiva a avut loc in Polonia data fiind pozitia strategica a acestei tari,cu mult mai supusa presiunilor ruse decat Romania!
In plus este un tampon(a cata oara?)intre Rusia si Germania!
Sa nu uitam ca primul presedinte din Est invitat la Casa Alba si tratat cu deferenta a fost cel al Romaniei!
Tarile de la Visegrad sunt minore ca importanta!
Chiar si mult admirata Polonie are un PIB(PPP)per capita de numai 27,700 dol,fata de Romania 22,300!
Mai mult,dupa cum singur mentioneaza dl Peiu economia Romaniei(poz.42 in lume) este a doua ca marime,comparativ cu grupul Visegrad, dupa Polonia(24)ceeace respecta proportia demografica grosso modo!
Dintre toate aceste tari doar Cehia este un apendice economic(prin traditie istorica)al celei germane!
Dependenta de o singura economie nu este de bun augur,istoria demonstrand ca diversitatea geografica este salutara in cazuri de criza!
Polonia are probleme grave politice,iar cine isi aminteste de sleahta poloneza o asociaza cu cele doua dezmembrari istorice ale acestei tari!
Doua din grupul Visegrad,Polonia si Ungaria au devenit oile negre ale UE(Polonia de la inceput)fiind in fata riscului de a li se aplica art.7 al tratatului UE!
Romania nu are interes a adere la un grup ,prafuit si depasit de evolutia ulterioara europeana ,ci sa-si curete clasa politica de putregai,inlocuind-o cu oameni capabili,dedicati binelui public!
Mai urgenta este intrarea in OECDE!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor