Ziua decisiva pentru CETA. De ce ar fi bun pentru Romania acordul UE-Canada, in afara de eliminarea vizelor

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 08:29
8275 citiri
Ziua decisiva pentru CETA. De ce ar fi bun pentru Romania acordul UE-Canada, in afara de eliminarea vizelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Joi este o zi decisiva pentru Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (CETA): Azi are loc, la Bruxelles, summit-ul unde ar trebui sa se semneze acest tratat, care ar aduce beneficii Uniunii Europene ca intreg, dar si individual Romaniei.

Amintim ca acordul este foarte important pentru tara noastra, pentru ca de semnarea lui depinde ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada.

Iohannis e optimist: Discutiile pentru ridicarea vizelor continua si dupa ce au esuat negocierile Canada-UE

Ziare.com a vrut sa afle, insa, ce are de castigat Romania, in afara de eliminarea vizelor de calatorie, de pe urma incheierii parteneriatului de liber schimb cu Canada, asa ca a stat de vorba cu europarlamentarul Sorin Moisa, membru in Comisia de Comert International din Parlamentul European.

Citeste mai multe despre explicatiile lui Moisa privind acodul UE-Canada, de care depind si vizele noastre: "Nu e elegant ca Valonia ne tine pe toti prizonieri, dar e dreptul ei"

Moisa ne-a explicat, inainte de toate, ca economia Canadei este foarte mica in comparatie cu piata europeana, asa ca "impactul pe economia europeana va fi foarte mic, iar pe economia Canadei va fi ceva mai mare, de zece ori mai mare".

Potrivit calculelor facute de Comisia Europeana, "impactul pe cresterea canadiana va fi 0,36% din PIB, iar pe cresterea europeana de 0,03% din PIB, deci mic".

Afla, mai pe larg, ce inseamna Acordul CETA pentru Uniunea Europeana

"Insa e un mic care inseamna cateva miliarde de euro bune", a mentionat Sorin Moisa. Mai exact, estimarile pentru UE arata ca ar fi vorba de castiguri de 12 miliarde de euro.

"Cu alte cuvinte, economic nu e rau sa avem tratatul, insa dezbaterea reala e despre ce inseamna a nu-l avea, de a nu avea impactul asupra credibilitatii politicii noastre comerciale. (...) Impactul pe competitivitate, ca in orice tratat comercial, va fi mai semnificativ, dar pe acela e greu sa-l masuram.

Orice tratat de liber schimb e un mic soc economic, care duce si la un spor de competitivitate, adica firmele sunt puse la mai multa concurenta, pot sa deschida pe de alta parte piete noi, exporta mai mult, au si presiuni concurentiale. Deci orice tratat comercial te face mai puternic, o piata mai mare, respectiv mai concurentiala", a explicat europarlamentarul.

Beneficiile pentru Romania

In ceea ce priveste Romania, "vom beneficia de reduceri tarifare pe cateva zone unde tara noastra exporta si este competitiva: pielarie si incaltamite, agricultura, componente auto, ceramica, textile", a spus Moisa, adaugand ca in aceste domenii sunt "taxe destul de mari la exporturi spre Canada".

"Sunt domenii in care Romania exceleaza si unde tarifele, care acum sunt mari pentru intrarea in Canada, vor deveni foarte mici sau zero", a precizat Moisa. Cu alte cuvinte, in Romania exista firme care ar putea exporta in Canada, insa nu o fac din cauza taxelor vamale foarte mari.

"Am experienta asta de la consultarea pe TTIP (acordul comercial pe care UE vrea sa il incheie cu SUA - n.red.) de anul trecut: au fost firme de ceramica romanesti, care exportau in America - sunt destul de sigur ca si in Canada - si care nu au mai putut sa exporte dupa ce am intrat in UE, pentru ca brusc am aplicat tariful exterior al UE si ni l-au aplicat si altii noua, asa ca au iesit de pe piata", a aratat Sorin Moisa.

Economistul sustine ca "profilul Canadei din punctul acesta de vedere e similiar celui din Statele Unite, e acelasi continent, aceeasi destinatie geografica, deci ma astept ca in aceste domenii sa existe avantaje reale pentru firme din Romania".

"Eu am intalnit firme de incaltaminte, de pilda, care exportasera sau incercasera sa exporte in Statele Unite si, din cauza barierelor tarifare, nu au facut-o, dar de abia asteptau sa se scoata tariful.

La canadieni se va scoate mai repede, pentru TTIP o sa mai asteptam. Nu e poezie, nu e iluzie, sunt chiar domenii reale din Romania care vor putea sa exporte. Din pacate, nu exista cifre pe state membre, ma bazez pe studiile facute de Comisia Europeana, pe ansamblul Uniunii Europene", a detaliat Moisa.

Intrebat care sunt dezavantajele acordului UE-Canada pentru Romania, Sorin Moisa a spus ca nu prea exista minusuri.

"Cu toata buna-credinta, eu nu le pot identifica. Pe TTIP am gasit cateva zone de sensibilitate pentru Romania, de pilda puiul. Daca am importa pasare, liber, din America, pe standardele americane, ar fi presiune mare pe industria noastra, deci sunt si zone unde ne-ar dezavantaja. Pe Canada nu am cunostinta de ceva similar. Un domeniu care in Canada sa fie foarte puternic si sa ameninte industria romaneasca nu cred ca exista", a conchis europarlamentarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#acord UE Canada beneficii Romania, #acord UE Canada avantaje Romania , #exporturi