Cum plătești mai puțin la energie electrică. Şapte paşi simpli decisivi în micşorarea semnificativă a facturii

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 04:10
6319 citiri
Cum plătești mai puțin la energie electrică. Şapte paşi simpli decisivi în micşorarea semnificativă a facturii
Un aparat electrocasnic cu un indice de energie electrică A++ consumă cu până la 50% mai puțin curent decât un aparat din clasa energetica B FOTO Pexels.com

Preţul energiei electrice se află într-o continuă evoluție pe linie ascendentă iar statisticile arată că situaţia nu se va îmbunătăţi prea curând. Te-a alarmat costul facturilor simțitor de mari și de câteva zile te gândești serios să cauți soluții optime de reducere a consumului, în așa fel încât nici confortul să nu iți fie foarte tare afectat.

Pe lângă asta, ştii că reducerea consumului de energie electrică reprezintă un aspect important și pentru protejarea mediului înconjurător. Astfel, există câteva schimbări simple pe care le poți face pentru a avea parte de eficienţă energetică și, implicit, de reducerea consumului inutil.

Unele schimbări în direcția eficientei energetice se rezumă la investiții unice sau înlocuirea unor obiecte în casă, adică sume destul de mari de bani pe care poate nu îi ai acum, alte schimbări presupun o atenție ridicată și mici activități pe care le poți adopta în fiecare zi.

Mai jos vei găsi câteva sugestii de electrocasnice și metode, unele mai simple, altele mai costisitoare, realizate de specialiști în domeniu care te vor ajuta ca lună de lună să reduci semnificativ factura la electricitate.

Scoate aparatele din priză de fiecare dată când nu le folosești

Pentru a reduce costul facturilor, conectează la curent dispozitivele pe care le folosești ocazional doar atunci când ai nevoie, fie că este vorba de laptop, televizor sau robot de bucătărie, potrivit beko.ro. În plus, pentru siguranță ta și a căminului tău, utilizează conform instrucțiunilor aparatele care au tendință de a se supraîncălzi, precum fierul de calcat sau placa de par, și scoate-le din priza după fiecare utilizare.

Utilizează becuri cu LED în locul celor clasice, incandescente

Acest tip de becuri consuma chiar și de zece ori mai puțin curent decât becurile obișnuite. În plus, pe lângă o eficienţă energetică remarcabilă, becurile cu LED au o durata de viață de până la 50.000 de ore. Prin urmare, nu trebuie înlocuite atât de des precum cele obișnuite.

Folosește cât mai mult pe lumina naturală

Deşi pare un lucru minor, becurile care rămân aprinse inutil în întreagă locuință iți vor încărca în mod considerabil factura de curent electric. Din fericire, acest lucru se poate corecta ușor, având grija să stingi lumina de fiecare dată când părăsești o încăpere. De asemenea, pentru a apela cât mai puțin la variantele de iluminat artificial și a beneficia cât mai mult de lumina naturală, dacă te muţi, poti alege o locuință cu ferestre supradimensionate, dacă ai aceasta posibilitate.

Utilizează un prelungitor cu prize multiple și buton de Pornit/Oprit

Cu un astfel de prelungitor îți va fi mult mai ușor să oprești alimentarea cu energie electrică a tuturor acestor aparate atunci când nu mai ai nevoie de ele sau înainte de a pleca din casă. Spre exemplu, un prelungitor de acest tip îți vă fi de mare folos pentru a conecta simultan la curent mai multe electrocasnice mici pentru bucătărie, cum ar fi espressorul, prăjitorul de pâine și blenderul. Apoi, după ce ai pregătit micul dejun, îți va fi mai ușor să-ți aduci aminte să oprești alimentarea cu energie electrica a prelungitorului, decât să decuplezi fiecare aparat în parte.

Investește în produse electrocasnice din clase energetice superioare

Conform raportului realizat de Departamentul de Eficienţă Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), un aparat electrocasnic cu un indice de energie electrică A++ consumă cu până la 50% mai puțin curent decât un aparat din clasa energetica B.

Alege electrocasnice cu un consum energetic reglabil

Pentru a putea controla nivelul de energie consumat de aceste aparate, optează pentru dispozitive care îți oferă posibilitatea de a alege între diferite trepte de viteză sau temperatură ori pentru cele care au încorporat un modul economic, mai arată beko.ro. Spre exemplu, un aparat de aer condiționat cu opțiunea "Sleep Mode" va raci sau încălzi treptat atmosfera, pentru a face economie de curent electric. De asemenea, un frigider încăpător cu funcția "Vacation Mode" iți va permite să păstrezi alimentele proaspete chiar și atunci când pleci în vacanţă, fără a face risipă de energie sau de hrană.

Optează pentru aparatura inteligentă

Utilează bucătăria, pe cât posibil, cu aparate electrocasnice eficiente, precum aragazele cu cuptoare electrice. Acestea pot reduce cu până la 35% timpul de preparare a alimentelor, reducând, prin urmare, și consumul energetic necesar pentru pregătirea mesei. De asemenea, aspiratoarele economice, cu tehnologii de filtrare eficiente și consum redus de energie, iți vor ușura munca și vor reduce costurile.

Bineinteles, termoizolează casa sau apartamentul şi caută soluţii de energie regenerabilă, precum panouri solare pe acoperişul casei sau pe al geamurilor.

Ce indică fluctuațiile de energie şi deconectările dese ale siguranțelor

Este foarte important de reţinut faptul că fluctuațiile de energie, deconectările dese ale siguranțelor, arderea repetată a becurilor sau defecțiunile unor aparate electrice din apartamane sunt considerate un semnal de alarmă care indică defecțiuni ale instalației electrice sau probleme în funcționarea acesteia şi pierderi de curent.

În astfel de situaţii, se impun verificarea instalației, identificarea problemelor și remedierea acestora. O siguranță care sare de mai mult de două ori, într-o singură zi, indică o problemă a instalației electrice, iar verificarea acesteia trebuie considerată o urgență.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#factura energie, #economie, #energie electrica, #electrocasnice inteligente, #electrocasnice , #factura energie