Vesti bune si rele pentru Romania de la Fitch

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 11:39
3308 citiri
Vesti bune si rele pentru Romania de la Fitch

Agentia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB- si in moneda locala la BBB, mentinand astfel ratingul tarii noastre in categoria investment grade.

Plafonul de tara a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmand totodata perspectiva stabila a rating-ului datoriei guvernamentale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Valcov.

Potrivit analistilor Fitch, mentinerea ratingului Romaniei se datoreaza in primul rand asteptarilor ca tara noastra isi va mentine tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2% si va continua consolidarea fiscala in scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB, iar o posibila neindeplinire a acestui obiectiv inca din anul 2015 nu va afecta ratingul Romaniei.

Fitch confirma ratingul Romaniei la "BBB minus" cu perspectiva stabila

Desi Fitch a revizuit in scadere cresterea economica pentru 2014 la 2,2% de la 2,8%, pe fondul rezultatelor sub asteptari din prima jumatate a anului, totusi prognozeaza o accelerare in perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, in medie, inclusiv pe fondul reluarii investitiilor.

De asemenea, tinand cont de ultimele evolutii geopolitice din regiune, agentia considera ca Romania este mai putin afectata de sanctiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorita relatiilor comerciale limitate si a dependentei energetice reduse in relatia cu Rusia.

Potrivit agentiei Fitch, mentinerea unui trend accelerat de crestere economica in perioada urmatoare care sa conduca la cresterea increderii in mediul economic si investitional al Romaniei si la reducerea diferentelor de venit fata de statele membre ale Uniunii Europene, precum si o reducere mai rapida a datoriei externe comparativ cu asteptarile actuale ale agentiei, vor putea conduce in viitor la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Fitch rating Romania 2014 , #Fitch