Acordul cu FMI - o injectie dureroasa pentru Romania, dar necesara

Joi, 27 Iunie 2013, ora 14:07
2690 citiri
Acordul cu FMI - o injectie dureroasa pentru Romania, dar necesara
Foto: georgetown.edu

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri noapte, incheierea cu succes a acordului de tip stand-by cu Romania, lucru ce deschide calea catre semnarea unei noi intelegeri, care ne-ar aduce stabilitatea in fata socurilor externe si imprumuturi mai ieftine.

Starea economica a Romaniei s-a imbunatatit in ultima perioada si datorita intelegerii cu institutia financiara internationala, insa tara noastra inca mai are multe riscuri de infruntat, considera analistii consultati de Ziare.com.

"In continuare, bancile sunt dependente de finantarea din zona euro, iar nivelul datoriei externe este ridicat, lucruri care confirma vulnerabilitatea tarii fata de schimbarile negative ce ar putea avea loc pe pietele financiare internationale, dovada fiind deprecierea leului din ultimele saptamani", a apreciat William Jackson, economist pentru pietele emergente la Capital Economics, pentru Ziare.com.

Avantajele unui nou acord cu FMI

In conditiile in care economia Romaniei este inca vulnerabila si nu da semne de un avans solid, analistii sustin ca un acord cu FMI ar fi extrem de util, din urmatoarele motive:

- va oferi o plasa de siguranta din punct de vedere financiar atunci cand vor exista socuri externe, care vor impinge in jos moneda nationala si va fi o ancora pentru reforme, care vor ajuta la imbunatatirea mediului de afaceri al tarii si va face economia mai competitiva pe termen mediu, mentioneaza William Jackson.

- ne poate feri de problemele mari care ar putea veni din partea Europei aflata in recesiune, puncteaza si analistul Radu Ciufu.

In comunicatul postat pe site-ul institutiei, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, avertizeaza ca avansul economic este slab si exista riscuri de regres.

"Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.

Guvernul si-a facut temele: Am incheiat cu bine acordul cu FMI, dar mai sunt riscuri

Ce a castigat Romania si ce au obtinut politicienii din acordul cu FMI

Din 2009 pana in prezent s-a observa faptul ca Romania s-a imprumutat mai ieftin si a luat sume mari la dobanzi mai mici, lucruri ce au fost folosite de politicienii de la Putere pentru a-si crea un capital de imagine, laudandu-se cu aceste performante.

Ponta, despre Romgaz si emisiunea de bonduri pe piata americana

In plus, Fondul a pus niste conditii pentru realizarea unor reforme care au imbunatatit perspectivele macroeconomice.

"Impunerea masurilor de austeritate s-a dovedit a fi un lucru bun pe termen mediu. Putem da vine pe FMI pentru ele, insa e ca si cum i-ai spune unui doctor sa nu-ti faca o injectie pentru ca te doare, desi iti va face bine. Politicienii nu au avut de castigat daca au dat vina pe FMI pe masurile impopulare, poate doar si-au limitat pierderile", a declarat analistul Radu Ciofu, pentru Ziare.com.

Va fi incheiat un nou acord?

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca pentru Romania este necesar un nou acord cu FMI, in principal pentru finalizarea reformelor structurale, "dar si in contextul relativ recent in care costurile de finantare au crescut pentru toate tarile, nu doar pentru Romania".

Insa analistii ING Bank evidentiaza ideea ca raportul final pozitiv al FMI este umbrit de faptul ca Romania a avut nevoie de trei derogari de la criteriile de performata (pentru activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si

arierate).

"Acesta sugereaza faptul ca negocierile pentru un nou acord par usor mai dificile decat inainte de acest anunt", se arata in nota remisa Ziare.com.

PDL nu se lasa si ataca Guvernul USL

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a atacat guvernarea USL in legatura cu incheierea acordului cu FMI, intr-o conferinta de presa, insistand asupra faptului ca Romania a ajuns in 2013 sa treaca cu greu clasa la aceasta evaluare.

Iata motivele invocate de democrat-liberal:

- Ratarea de facto a tintei arieratelor. "Tinta arieratelor la sfarsitul lui decembrie 2012 era de 300 milioane lei. Guvernul USL a dus insa aceste arierate la 840 milioane lei. Ce au facut onorabil domnii Voinea si Chitoiu pentru a cosmetiza aceste cifre? Au taiat din pix, in cel mai pur stil romanesc, nu mai putin de 360 de milioane lei care ar fi, chipurile, 'arierate contestate' si care nu mai sunt luate in calcul".

- Privatizarea cu scandal a CFR Marfa. "Aici trebuie amintit ca procesul privatizarii era avansat in perioada guvernarii Ungureanu si ca in perioada mai 2012-ianuarie 2013 el a fost pur si simplu abandonat. Prin urmare, actualul ministru a acceptat umilinta de a trebui sa privatizeze in doar 3 luni o companie strategica a statului roman, arzand nenumarate etape si proceduri si obligand astfel statul roman sa vanda intr-un mod cel putin dubios aceasta companie".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#incheiere acord FMI, #Romania acord FMI, #avantaje acord FMI, #acord FMI , #FMI