Ziare.com

Acordul cu FMI trebuie sa acopere anul electoral 2012 - ING

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:10

   

Acordul cu FMI trebuie sa acopere anul electoral 2012 - ING
Semanarea unui acord pe doi ani cu Fondul Monetar International ar fi un lucru pozitiv pentru Romania, deorece s-ar extinde dupa alegerile locale si generale din 2012, perioade in care disciplina fiscala, de obicei, nu se mai respecta, potrivit analistilor de la ING.

Deoarece un acord pe un singur an ar mari riscurile de derapaj fiscal in anul electoral 2012, participantii la piata ar putea vedea un asemenea acord drept unul negativ, mai ales ca FMI si-a exprimat preferinta pentru un aranjament pe doi ani, spun analistii ING, intr-o analiza remisa Ziare.com.

Totusi, avand in vedere ca nu s-a facut nici un progres fiscal semnificativ in 2009, an cu alegeri prezidentiale, mentinerea ritmului de reforme fiscale in 2012 ar putea fi poate chiar mai greu decat in 2009, deoarece economia, probabil, va creste in acel an. In 2009, produsul intern brut al Romaniei s-a contractat cu 7 la suta.

Potrivit ING, presupunand ca FMI va oferi o linie de credit de 3,6 - 3,8 miliarde de euro prin noul acord de precautie, Comisia Europeana si Banca Mondiala ar putea contribui, impreuna, cu aproximativ 2 miliarde de euro.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Totusi, aceasta suma ar fi mica in comparatie cu necesitatea de finantare a tarii. In 2011, tinta de deficit bugetar este la aproximativ 6 miliarde de euro, iar datoriile de 9 miliarde de euro.

De altfel, avand in vedere ca banii de la FMI intra in rezerva Bancii Nationale a Romaniei, va fi mult mai interesant sa aflam suma oferita de CE si Banca Mondiala, deoarece acesti bani se duc direct in finantarea deficitului.

Analistii bancii spun ca relatia cu FMI nu este importanta datorita finantarii in sine, ci datorita plusului de credibilitate pe care il aduce tarii. "Sub noul acord, procesul de reforma trebuie sa continue. Accesul Romaniei la finantare la costurile actuale este sprijinit de acordul din prezent, iar aceasta relatia va fi, cel mai probabil, prelungita", se arata in raport.

Pe 25 ianuarie, delegatia FMI a sosit in Romania pentru a evalua situatia economica a Romaniei din ultimul trimestru din 2010, insa analistii ING sunt de parere ca aceasta analiza va fi pusa in plan secund, negocierile pentru noul acord urmand sa fie in prim plan.

Pentru a asigura continuarea reformelor si credibilitatea externa a Romaniei, toate criteriile din aranjamentul curent cu FMI trebuie mentinute in continuare.

Pe plan intern, Guvernul trebuie sa respecte masurile privind plata arieratelor, printre altele, Pe plan extern, trebuie sa nu intarzie cu plata ratelor datoriilor, acest lucru fiind esential pentru integrarea Romaniei pe pietele financiare internationale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 976 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

evident ca trebuie bani de alegeri! guvernul Boc-Udrinela nu-si da demisia pina nu continua sa fure mandat dupa mandat!

hotia e la ordinea zilei in Romanika!

 

Romania trebuie sa ia exemplu de la TUNISIA, EGIPT si ALBANIA...

Sa nu mai astepte sa fie JEFUITA prin toate INGINERIILE FINANCIARE .
Trebuie sa exziste ADEVARATA REVOLUTIE - alfel nu vom scapa de MAFIOTII care de 21 de ani ne mint ...

Cei din Tunisia ,EGIPT si ALBANIA sunt mai uniti ca ROMANII ???
Am scapat de EPOCA COMUNISTA prin MINCIUNILE F.S.N.-ului care si in prezent conduce acest POPOR.

Kamikaze: De ziua ta, nea Nicu, Iliescu are pensie capitalista de 100 de milioane lunar

HotNews.ro Miercuri e ziua tovarasului Nicolae Ceausescu. Speram ca se simte bine si s-a mai linistit dupa mutarea agitata prin care a trecut recent. Si ne mai place sa credem ca tovarasul Ion Iliescu s-a pregatit din timp pentru acest moment si i-a cumparat un cadou frumos. Poate ceva de casa de veci noua, ca-ntre prieteni.

Si sa nu-mi spuneti ca i-a transmis doar gindurile lui cele mai sincere, ca el, nea Nelu, e sarac si cinstit si nu are de unde. Da; de unde? Ba bine ca are. Cam o suta de milioane de lei (vechi) pe luna. Ca un socialist cumsecade, fireste.

2007: venit de 130 de milioane de lei lunar

Dar nu a fost intotdeauna asa. In 2007, de exemplu, nea Nelu avea o pensie de doar 88.600 RON anual, deci peste 7.000 de RON pe luna. Care era compusa din pensia "clasica" de 33.000 de lei anual, plus "indemnizatia de fost presedinte", de 55.600 de lei noi, tot anual. La aceste peste 70 de milioane de lei vechi lunar pensie, Iliescu mai incasa, pe vremea aia, si 53.950 de RON anual ca salariu de senator. Deci, inca vreo 45 de milioane de lei vechi lunar, ceea ce facea ca veniturile saracului Iliescu sa fi fost de cam 130 de milioane de lei vechi. Echivalentul, pe atunci, a cam 4.000 de euro lunar.

2008: numai pensia era 100 de milioane de lei lunar

In 2008, pensia cumulata a tovarasului Iliescu a crescut considerabil. Pensia "normala" a devenit de 46.862 de RON anual iar indemnizatia de fost presedinte a crescut pina la 63.974 de lei noi anual. In total, cel mai cripto-comunist presedinte al Romaniai incasa, pe an, peste 111.000 de lei noi anual, deci cam o suta de milioane de lei vechi lunar. La care se adauga salariul de senator, de 58.891 de lei noi in 2008. Deci, pe linga suta aia de milioane din pensioara lunara, la nea Nelu in cont mai intrau si 50 de milioane de lei vechi lunar din salariu.

2010: saracit si cinstit cu 15%

Din primavara lui 2010, insa, pensia lui Iliescu a scazut cu 15% iar indemnizatia de fost presedinte (care e 75% din salariul presedintelui in functie) a scazut si ea, pentru ca si leafa lui Basescu a scazut cu 25%. In total, sa zicem ca Iliescu a ramas fara vreo zece milioane de lei vechi lunar, dar tot trebuie sa incaseze, la fiecare 30 de zile, undeva la vreo nouaj' de milioane de lei vechi. Ceea ce, daca ne intrebati pe noi, il cam face apt si de consultanta bursiera, nu numai de cotele apelor Dunarii.

Reforme?

Singurele "reforme" realizate au fost la costumele pe care le poarta: mai multe buzunare, ca sa se evite cozile la buzunar.
Iar acum, cu un nou imprumut, trebuie sa mearga iar la croitor: un al doilea rand de buzunare multiple chiar este necesar!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor