Ziare.com

Acordul Romaniei cu FMI nu e suspendat - consilier al premierului

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 14:53

   

Acordul Romaniei cu FMI nu e suspendat - consilier al premierului
Nefinalizarea vizitei delegatiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intentie nu inseamna in niciun fel ca acordul cu creditorii internationali este suspendat, asa cum sugereaza anumite voci publice, a declarat consilierul premierului, Cristian Socol.

Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu conditii agreate de ambele parti.

"Romania isi respecta/isi va respecta toate conditionalitatile convenite cu creditorii internationali atat in ceea ce priveste tintele macroeconomice, cat si reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stand by, dar si a prevederilor noilor reguli de guvernanta la nivel macroeconomic prevazute in Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din indeplinirea absoluta a tintelor de parcurs convenite. Romania nu a tras/nu va trage niciun ban de la institutiile financiare internationale in timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu - nu are nevoie", a subliniat duminica Socol.

Consilierul premierului a mai declarat ca Romania arata un tablou macroeconomic solid, cu crestere economica record, inflatia si deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externa in scadere si datorie publica mult sub pragul de sustenabilitate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Socol sustine ca Romania indeplineste azi 10 criterii din cele 11 prevazute in sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.

"Romania este puternic imunizata in fata socurilor interne si externe - un buffer in trezorerie de 7 miliarde euro care asigura peste 4 luni din nevoia de finantare curenta, rezervele BNR sunt mult peste limita de confort, fie ca judecam dupa regula Greenspan Guidotti raportandu-le la datoria externa pe termen scurt (la maturitatea ramasa), dupa gradul de acoperire a trei luni de importuri sau daca acopera cel putin o cincime din M2.

Exporturile au un ritm de crestere mai mare decat cel al datoriei externe pe termen scurt. Romania este perceputa ca o economie solida, increderea in potentialul economiei romanesti fiind reflectat in cote de risc asociate si costuri de finantare la minime istorice", a mai afirmat Cristian Socol.

FMI confirma ca negocierile cu Guvernul roman au ramas in aer

Delegatiile Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in Romania in perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by si a primei evaluari a programului preventiv privind balanta de plati a Romaniei cu Comisia Europeana.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 409 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Consilierul premierului a mai declarat ca Romania arata un tablou

macroeconomic solid, cu crestere economica record, inflatia si deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externa in scadere si datorie publica mult sub pragul de sustenabilitate."
Cand aud gogosi de-astea ma-ntreb pentru ce mai avem INS ?
W Ponta zice ca o ducem din ce in ce mai bine, INS zice ca vine apocalipsa, UE zice ca suntem vai de noi...
simte vreunul dintre voi ca traieste mai bine ?

 

cristian socol,

ca tompeta a guvernului se da cocos;adevarul este ca nu guvernul conduce tzara , ei sunt papusile; papusarii de dupa cortina ii manevreaza si oricat se zbat sa arate ca sunt in control , multa lume stie ca ei joaca cum li se canta.

 

Socol e purtator de....vorbe-vorbe.

Institutul National de Statistica sa ne comunice datele economico-financiare ale tarii si nu un valet al plagiatorului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor