Acordul Romaniei cu FMI, prelungit cu doua luni - UPDATE (Video)

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 13:56
3325 citiri
Acordul Romaniei cu FMI, prelungit cu doua luni - UPDATE (Video)

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International a fost prelungit cu doua luni, pentru lunile mai si iunie, potrivit premierului Victor Ponta.

"Eu am cerut extinderea acordului, pentru a finaliza partea de reforme structurale, fara ca sa ne mai grabim, ca la Oltchim. Nu cred ca va fi o problema aprobarea acestui lucru", a precizat prim-ministrul, confirmand o informatie aparuta mai devreme pe surse oficiale.

Acordul stand by de tip preventiv era valabil, initial, pana in luna aprilie, iar Ponta a reiterat ideea incheierii unui nou acord.

"Dupa ce il finalizam pe acesta si daca ne-am incheiat toate lucrurile asumate, incepem negocierea pentru unul nou, tot de tip preventiv, care ne va ajuta, asa cum ne-a ajutat si acesta, alaturi de stabilitatea politica, sa ne imprumutam foarte ieftin si sa pastram un curs euro-leu foarte bun", a subliniat Ponta.

Prin acordul stand-by, incheiat in martie 2011, Romania are la dispozitie aproximativ 3,7 miliarde de euro, bani pe care ii poate accesa doar in cazul unor urgente. Pana in prezent, tara noastra nu a apelat la aceasta suma.

Analistii sunt de parere ca acordul cu FMI ofera Romaniei credibilitate pe plan international, acest lucru reflectandu-se si in scaderea costurilor la care Romania se poate imprumuta din pietele financiare.

Nicu Grigoras, analist la Intercapital Invest, a precizat recent, pentru Ziare.com, ca intreruperea acordului cu FMI ar avea consecinte negative grave asupra perceptiei de risc asupra Romaniei.

"In secunda imediat urmatoare, trendul de apreciere al cursului de schimb s-ar inversa si presiunile de depreciere pe leu ar fi foarte mari, cu repercursiuni directe in presiunile inflationiste, dobanzile cu care statul se imprumuta ar creste foarte repede diminuandu-se astfel sansele unei cresteri economice rezonabile pentru anii urmatori. Niciun guvern responsabil nu ar putea sa isi asume astfel de consecinte, indiferent cat de restrictive ar fi conditiile impuse pentru incheierea unui nou acord cu FMI", a spus Grigoras.

Posibile cauze ale intarzierii

In 2012, Romania ar fi trebuit sa privatizeze mai multe companii de stat, conform angajamentelor luate prin acordul stand by cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Astfel, ar fi trebuit vandute, partial sau total, companii precum CFR Marfa, Tarom, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Oltchim. In schimb, Hidroelectrica a intrat in procedura de insolventa, din care ar putea iesi la jumatatea acestui an.

In acelasi timp, dupa esuarea privatizarii Oltchim, in toamna anului trecut, vineri a fost depusa, la Tribunalul Valcea, si cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru combinatul chimic, din cauza datoriilor de 600 de milioane de euro.

Nu in ultimul rand, statul a dat gres si in alegerea managementului privat pentru companiile de stat, acest lucru intamplandu-se doar pentru Tarom.

"Reforma companiilor de stat cred ca va fi punctul central al cerintelor FMI pentru incheierea unui nou acord, insa, de aceasta data, vor cere garantii suplimentare daca autoritatile romane vor dori intr-adevar sa faca aceasta reforma", a spus Grigoras.

In aceasta saptamana, ministrul Industriei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat ca a convenit cu reprezentantii misiunii FMI in Romania sa efectueze privatizarile pana in luna aprilie a acestui an.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: Ziare.com