Ziare.com

Adrian Vasilescu: Singura solutie pentru Romania este restructurarea - Interviu

de Teodora Bodeanu
Marti, 02 August 2011, ora 07:23

   

Adrian Vasilescu: Singura solutie pentru Romania este restructurarea - Interviu
Romania a trecut cu brio de testul Fondului Monetar International, reprezentantul acestuia, Jeffrey Franks, anuntand ca majoritatea tintelor au fost atinse. Cu toate acestea, au ramas patru sectoare cu probleme: sistemul sanatatii, arieratele, investitiile publice si reforma companiilor de stat.

Insa, in opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, toate aceste neajunsuri au la baza o singura problema majora: restructurarea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Vasilescu arata care sunt cauzele problemelor de pe cele patru segmente, precum si ce ar s-ar putea face pentru rezolvarea lor.

Opozitia a calificat evaluarea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale drept optimista. Cum vi se pare dumneavoastra?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nu mi se par nici optimiste, nici pesimiste, mi se par a fi rationale. Concluziile obiective ale unei analize facuta la sange in Romania.

Toate cele patru puncte luate in parte si in total sunt foarte importante pentru Romania la aceasta ora. Dar nu sunt singurele. Ele se refera la partea de buget, pentru ca bugetul este in atentia Fondului Monetar International in legatura cu acordul.

Problemele sunt asa: undeva in apropierea Romaniei este Grecia, care este, pentru noi, o lectie. Undeva mai departe in Europa sunt tarile care formeaza asa-numitul cordon al periferiei zonei euro, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania, care sunt si ele o lectie. Si undeva mai departe este America, ce ne-a servit o lectie foarte recenta. Lectia care vine din America are foarte mare importanta pentru noi, pentru ca se refera la plafonul de indatorare. America are alta problema, pentru ca stabileste prin lege plafonul de indatorare. Noi nu il stabilim prin lege, dar avem o norma europeana care spune ca plafonul de indatorare nu poate sa depaseasca 60 la suta din bugetul intern brut. Am vazut ce probleme si ce framantari s-au produs in America in momentul in care s-a atins plafonul de indatorare.

Avem 38% in momentul de fata, iar plafonul este de 60%. Dar, avand in vedere ca nivelul a tot crescut de trei ori in 2007 pana in 2010 si a crescut in continuare in 2011 fata de 2010, ajungand de la 30% din PIB la 38%, aici vad eu clopotelul care trebuie sa sune pentru noi. Sa avem grija sa nu ajungem la nivelul plafonului, pentru ca apoi ne descurcam foarte greu.

Dincolo de asta, problema numarul 1 a Romaniei in acest moment se numeste restructurare. Toate cele patru puncte se aseaza ordonat sub aceasta cupola: restructurare. Avem nevoie de restructurarea bugetului, pentru ca trebuie altfel ordonat.

Prima problema mentionata de FMI este cea a sistemului sanatatii. Cum poate fi rezolvata ea?

Presedintele a vorbit despre sanatate si a atins cateva puncte. La noi, cota de participare la asistenta sanitara este foarte mica, de 5,5%. Ea a fost candva de 7%. Nu mai are importanta cine a dat-o in jos. Aceasta dare in jos se cupleaza cu altceva. In procesul de sanatate sunt foarte multi beneficiari, iar contributorii sunt putini. Noi aici avem o problema mare: 4 milioane de salariati la 6 milioane de pensionari. Este o acumulare in timp, care a inceput cu un lucru absolut firesc si necesar, si anume despovararea economiei romanesti de surplusul de personal. Din pacate, aceasta despovarare s-a facut numai prin disponibilizari, nu si prin cresteri de locuri de munca. Sau au crescut locurile de munca in buget, unde nu trebuiau sa creasca. Ne-am trezit acum cu acest raport. Pensionarii toti au libera trecere in sistemul de sanatate, sunt asigurati, si alte persoane au drept de asigurare, dar cotizatiile sunt mici si banii nu ajung. Ideea e de transferuri bugetare: luat bani din bugetul de stat si trecuti la sistemele sociale. Este o problema greu de rezolvat.

Domnul Jeffrey Franks mentiona si rolul asigurarilor private de sanatate. Credeti ca ar ajuta, in acest moment?

Nu stiu, la aceasta ora, in ce masura asigurarile private ar putea sa imbunatateasca sistemul. Aici este o problema: toate marile unitati sanitare sunt ale statului. Exista chiar sisteme de asigurare privata. S-au facut nu pe scara nationala, ci la nivel sectorial. Sunt anumite retele de sanatate care au facut asigurare cu carduri. Nu s-a ajuns la mare lucru. Sigur ca ar ajuta daca ar putea sa existe si o retea care sa le duca la indeplinire. Sunt cateva spitale private, insa nu stiu cum s-ar imbina asigurarile private cu asigurarile de stat in spitalele de stat, acolo unde sunt cei mai buni medici, unde s-au bagat bani multi pentru aparatura. Sunt clinici foarte moderne la aceasta ora, dar nu au bani de medicamente.

E lume multa care trebuie sa fie implicata: Parlament, Guvern, institutii, Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari. E nevoie de studii, e nevoie de a copia ceea ce au facut altii bine, de a da la o parte ceea ce au facut altii rau si am copiat si noi.

Companiile de stat au fost in atentia FMI de la inceput. De ce credeti ca nu se rezolva nimic in aceasta directie?

Aici este o problema. Noi avem cam multe companii de stat. Privatizarea nu a fost dusa pana la capat si, uneori, nici nu a fost facuta foarte bine. Acum cred ca este o masura buna sa nu ne grabim sa privatizam doar de dragul de a incasa niste bani pentru buget. Cred ca asta ar fi lucrul cel mai grav. Greseala mare a fost ca aceste intreprinderi luate sub caciula statului au fost prea puternic politizate.

Guvernele si partidele care au fost in Palatul Victoria au luat in custodie aceste intreprinderi. Acolo s-au numit directori pe ochi frumosi, politici. S-au facut contracte de management care nu au urmarit performanta si, mai ales, nu s-a facut nimic pentru ca aceste intreprinderi sa fie aruncate in piata, sa concureze cu toate celelalte intreprinderi de la egal la egal, fara nici un ajutor al statului. Nu e usor de facut asta. Nu poti sa arunci acum Caile Ferate in piata, fara ajutorul statului, pentru ca ar sucomba. Atunci, problema pentru aceste intreprinderi este sa le modernizezi managementului. Sa le pui in cap oameni care nu au nici o legatura cu viata politica din Romania. Eu, personal, m-as bucura sa vina cat mai multi manageri straini. Dar asta va depinde de seriozitatea concursurilor de selectie, de echitatea in aceste concursuri si de ce vor vrea sa faca. Un management care semneaza un contract numai pentru performanta, se va ocupa de performanta si nu ii va pasa cand nu stiu ce partid politic ii cere sa participe la campania electorala sau sa scoata oamenii la lipit afise, cand ei ar trebui sa lucreze in fabrica.

Aici este cheia. Pana la urma, daca managementul este angajat pe criterii de performanta, nici nu are importanta cine este proprietarul. La urma urmei, ce daca este proprietar statul sau sunt 100.000 de actionari? Managementul conteaza.

Una din principalele reprosuri ale, atat in acordul trecut, precum si in cel din prezent, il reprezinta arieratele. In stransa legatura si cu investitiile, ce ar trebui sa faca statul pentru solutionarea acestei probleme?

Aici sunt pacate vechi. Statul a fost intotdeauna dator, pentru ca si-a permis sa fie dator. Grav nu este ca a fost dator, grav este ca si-a permis sa nu-si plateasca la timp datoriile. Arieratele sunt datorii neonorate la scadenta. Ele se aduna. Uneori trec doua luni si statul nu-si plateste datoriile, alte ori trec 20 de luni. Sigur ca Fondul Monetar este preocupat ca statul sa-si plateasca datoriile, pentru ca este o problema de concurenta si de echitate in piata.

Dar, toate aceste probleme au o sigura cauza: intarzierea restructurarilor. Si au o singura solutie: grabirea restructurarilor. Trebuie sa se intample.

Problema investitiilor este putin mai complicata. Investitia este un multiplicator: la un leu investit se multiplica valoarea si se ajunge la 2, 3, 4 lei, cu multe alte beneficii la nivel social. Eu am ajuns la concluzia ca statul nu mai are forta investionala, pe la sfarsitul anilor 1990. Statul nu a fost un investitor de prim plan dupa 2000 si nu a avut forta sa investeasca, nu a avut bani. Investitia straina a venit mult timp cu taraita. In anul 2005, a crescut investitia straina si am ajuns in 2007 - 2008, cu investitii straine, cu investitii private de la noi, la un nivel de acumulare de 30%.

Lucrurile s-au schimbat dupa ce a inceput criza: investitia straina s-a restrans foarte mult, investitia interna s-a restrans si ea si statul a ramas cu datoria de a fi cel mai important investitor. Nu reuseste sa o faca asa cum trebuie. Nu au fost proiecte de investitii, nu au fost nici bani la buget. Acum trebuie sa le grabim, dar depinde ce si unde investim. Investitia principala ar trebui sa fie in relatia consum - productie. Sa creasca si consumul si productia. Dar, pentru asta este nevoie de ani, nu se poate face in cateva luni. Atunci, si aici este nevoie de studii ample si de judecata matura. Oricum statul trebuie sa faca lucrari de investitii in poduri, sosele, sa angajeze oameni, sa dea banii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4484 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zi tu

George2 tata. Cum se vede restructurarea prin ochii unui absolvent de scoala de partid? Ca te vaz luminat...

 

site

Vreti sa va cresteti afacerea? Folositi o oportunitate de promovare pe internet si va faceti cunoscuti ! Contactati-ne la office@cautofer.in si vom posta bannerul dvs. pe site-ul nostru www.cautofer.in. Va oferim preturi minime, vizibilitate maxima pe site si servicii profesioniste.

Opinie.

In momentul de fata,in urma evaluarii facute de finantistii internationali,creditori ai Romaniei, s-au idemntificat problemele inca existente in sistemul de stat. D.l Vasileascu le-a presentat succint si a indicat ,,ce e de rfacut,,.
Guvernul Boc a inteles lectia, presedintele o cunoaste,dar saracia bugetului inca ne tine-n loc.

De aceia s-a lansat sintagma,, Fara populisme,,!
PD-L se va tine de cuvant in acest sens.
Ce va face opozitia si cum va reactiona PRESA ?

Vrem si din partea opozitiei si presei tot "Fara populisme".

Sa lasam guvernul sa lucreze, sa-l ajutam,in interesul restructurarii si al progresului Romaniei.
Cred ca si opozitia ar fi bucurioasa sa preia de la guvernul Boc, o tara cu crestere economica, in care sa nu aiba probleme exonomice si sociale, daca va ajunge vreodata la guvernare.
Cred ca actualul guvern a invatat practic, pe pielea-i proprie,cum trebuie sa se faca o guvernare a tarii.

Opozitia a invatat doar teoretic cate ceva, si este predispusa la clivaje populiste cand va lua guvernarea in primire.
Opozitia nu are in prim plan interesul national ci cel de partid, unde mafi-hotii in elementul lor.

Sper ca guvetrnul Bofdc sa continuie cu guvernarea tarii si dsupa 2012.

Le-o doresc,pentru binele Romaniei!

Momentan va laudatzi totzi, PDL & USL, marfa

.... precum turcii-n piatza de flori.
Parca vad ca va desumflatzi imediat dupa alegeri.
C'asa facetzi intotdeauna, egal ca PDL sau USL, ca Lolek sau Bolek, ca Stan sau Bran, tot aia.

:-))

Acushi ne-om lumina si noi doi, ca ne baga militzienii astia lanterna-n ochi la SRI :-)))))

Vasilescu este un tonomat

De ce acest tonomat harbuit nu discuta niciodata despre trebuinta reala pentru tara a celor cateva zeci de miliarde imprumutate iresponsabil de catre Basescu si girate cu smerenie de catre Isarescu ? A fost 2009 an electoral si BNR nu putea sa-i strice jucaria electorala realesului . Si cu acei bani si fara ei , Romania guvernata dezastruos ar fi fost in galeata de acum , dar asa romanii s-au pricopsit cu datorii istorice . Vasilescu ar trebui sa nu-si mai caute exemplele de speriat in zona euro , ci sa vina mai pe langa granitele tarii cu comparatiile dar nu-i convin modelele .

 

Se-ntampla si la case mai mari ;-)

Uita-te la mascarada Donkeyphant din USA.

Ce restructurare?! Alegeri anticipate?!?

Trebuie sa si platesti oamenii, nu sa-i tzii in mizerie ca in evul mediu!
Opritzi voi furaciunile, sa aibe omul incredere ca atunci cand da niste taxe se intorc spre beneficiul lui si nu o sa mai fie evaziune!
Nivelul taxelor e absurd, e ca si cum ai rupe frunzele unui copacel in crestere! Cum sa cresca daca-i rupi frunzele!? Economia are nevoie de bani!

 

Vasilesc-unul dintre cei mai intelepti si patrioti romani ai

momentului!

Nu cred ca nu ar fi in obiectivul presedintelui pentru...Victoria!

TiBi e pe duca!

In fiecare saptamana are alt obiectiv pt Victoria!
Vai de el si vai de noi cu asa prezident!

Justitia e problema...pina va prinde toti baronii infractori ...

capusele politice fraudeaza la greu...Restructurarea presupune mutarea lor la puscarie pe viata!

Adevarul despre guvernare

"Problema numarul 1 a Romaniei in acest moment se numeste restructurare... Toate aceste probleme au o sigura cauza: intarzierea restructurarilor. Si au o singura solutie: grabirea restructurarilor. Trebuie sa se intample."

Ceea ce ne demonstreaza ca restruturarea de dincolo de discursurile demagogice nu s-a produs.

Alegeri anticipate, bine spus, clarifica vorbele lui Vasilescu

Iata ce inseamna restructurare in viziunea lor: tot astia ies, eventual organizati in alte partide.

Vasilescu

Vasilescu ar trebui sa fie consilier la muzeul "Grigore Antipa"!

@ Domnul SNEEZY !

Aproape corecta postarea d.voastra. Gresiti cand spuneti ca nu s-a inceput restructurarea tarii.
Sa facut, dar au mai ramas cele 4 sectoare cu probleme, identificate de finantistii creditoari Romaniei.
Cititi,va rog, mai atent comentariul d.lui Adrian Vasilescu.

Problema sanatatii cum poate fi rezolvata?

Simplu.Privatizarea totala.Dar nu se doreste de catre nimeni pentru ca pe acolo se fac cele mai mari afaceri cu:medicamente,combustibil,hrana,incadrare de personal dupa voia fiecarui manager,hrana,risipa la utilitati si....cate si mai cate.Mereu se invoca sarmanul care nu-si permite asa ceva.Aici este necazul.Tocmai acel sarman trebuie sa scoata bani pentru analize,pentru o interventie chirurgicala pentru ca altfel nu-l baga nimeni in seama nici acum.Doar asa s-a sti pe ce merge fiecare banut.Dar,....las'ca-i bine si asa.

 

vestala

"Privatizarea totala"usor de zis,dar in momentul in care ai dat mina libera lupului iti ia oile cc staul cu tot.
doctorii privatizati in america:o nastere cu internare de 3 zile $9000,un implant dentar $1500,o consultare la un deget dislocat-relocare 15 minute $2400.
PS mai vreai exemple?mai vreai privatizare medicala?

Partial corect

Cateva lucruri:
1. In US serviciile medicale sunt scumpe dar sunt cele mai bune din lume, au cei mai buni specialisti, cei mai buni medici.
2. Costurile sanatii in US sunt mari, asigurarile sunt scumpe dar pana la urma, daca ai un job, firma iti plateste o mare parte din asigurare pentru tine si pentru familie (in cele mai multe cazuri).
3. E total adevarat ca in sectorul privat costurile sunt mult mai mari. In Romania o nastere la CMU (clinica privata) costa vreo 3000E deci undeva la 4500$. Deci e doar de 2 ori mai ieftina decat in US. Raportul intre salarii insa este de 1 la 7 intre RO si US.
4. O solutie ar reprezenta-o asigurarile private. Nu are absolut niciun sens sa maresti contributiile la asigurarile publice de sanatate. Eficienta acestor cresteri va fi ZERO deoarece banii vor fi prost gestionati, risipiti sau pur si simplu furati.
5. Problema mare este la spitale. Degeaba iti faci asigurare privata daca spitalele sunt gestionate asa cum sunt astazi de catre decidenti politici corupti. Practic platesti niste bani in plus de pomana deoarece serviciile vor fi mediocre.
Desigur, intrebarea e daca privatizarea spitalelor ar aduce calitatea mult dorita ? Presupunand ca sunt sanse mari sa creasca calitatea serviciilor oferite (mai ales in combinatie cu asigurarile private), cati oameni ar mai avea acces la aceste servicii ? Pentru ca probabil asigurarile private vor fi foarte scumpe pentru a asigura profitabilitatea dorita de catre investitor. E greu de luat o decizie corecta. In Europa nu prea exista asigurari private in domeniul sanatatii care sunt predominante in US. Orice om se poate trata in spital doar pe baza asigurarii publice, insa contributiile sunt mult mai mari. Problema in Romania este ca banul public este in general prost gestionat sau furat deci nu putem avea contributii de 15% ca in Germania. Majoritatea romanilor nu-si vor permite asigurari private si atunci cand au nevoie de o operatie ce se va intampla ? Va avea un om cu salariu mediu posibilitatea de a plati o operatie pe inima de 40.000 E ? Probabil solutia este o privatizare in care totusi statul sa aiba un control al deciziei, astfel incat tarifele sa poata fi controlate de stat (cum este la gaze, apa, curent) astfel incat sa nu se ajunga la costuri exorbitante pentru populatie doar pentru dorinta de a face profit. In plus trebuie sa existe subventii pentru cei care chiar nu-si permit aceste tarife stabilite de stat.

Sper sa nu fiu inteleasa gresit

Cu scuzele de rigoare.Stim cu totii ca sunt multe clinici si spitale(cateva) private care lucreaza (si) cu Casa de asigurari.Multi pacienti prefera sa astepte primele zile ale lunii pentru a-si efectua analizele necesare cu decontare de catre Casa .In schimb,privatul se ocupa de tot ceeea ce este administrativ ,procurarea tuturor celor necesare(reactivi,alimente,aparatura....etc)inclusiv personalul medical sau administerativ necesar.Acolo,chiar daca sunt unii care lucreaza si in spitalele de stat,au alta conduita,alt respect pentru orice persoana si nimeni nu indrazneste sa mai pretinda nimic in plus fata de ceea ce este oficial.Daca s-ar subventiona persoanele care necesita internarea pana la un anumit plafon,sigur s-ar face mai multe economii si ar putea fi mai bine tratati.La astfel de lucru m-am referit cand am spus :PRIVATIZAREA.Ce zici,nu ar fi corect?

Q Vestala !

Da , corecta opinia d.voastra.
Guvernul doreste privatizarea majoritatii spitalwelor si clinicilor. Problema este la evaluarea acestora si la investitor(cumparator).
Cumparatorul nu este egal cu investitorul.
Cumparatorul prin privatizare, cumpara totul dea-gata, El va face investitii,in timp,in pas cu progresele tehnice. Si sunt minore.
Infvestitorul construieste totul, doteaza cu de toate si asigura managementul modern. Noi nu avem investitori de acest calibru pe care sa-i intereseze afacerile din sanatate.
Dar nici nu intri la consaultatie fara fisa medicala verificata de agentul de asigurare. Nu misti in front cu....evaziunea !

Sistemul trebuie sa fie combinat

Trebuie sa existe si spitale de stat si asistenta medicala asigurata de stat.
Sunt trei capitole:
1. Infrastructura sistemului sanitar si plata la nivel standard al cadrelor medicale. Acestea se asigura din contributiile care trebuie generalizate, platim cu totii nu numai pentru a beneficia individual de ingrijire medicala, ci si pentru a exista sistemul, sa avem unde sa ne ducem atunci cand este cazul.
2. Stabilirea exacta a ceea ce intra in asigurarea medicala de stat, pentru restul - coplata, din care se asigura suplimente salariale pentru medici in functie de asistenta asigurata si interventii.
3. Sistemul privat, inclusiv de asigurari, ca sistem SUPLIMENTAR. Acesta lucreaza in paralel cu sistemul de stat, asiguratul (obligatoriu la stat) beneficiind de plata serviciilor medicale din asigurarea de stat in cuantumurile stabilite la punctul 2.
Oricum, este anormal ce se intampla in prezent, daca veti face un calcul simplu veti constata ca in foarte multe cazuri un salariat ia mai multi bani net daca sta in concediu medical (sau maternitate) decat daca vine la lucru (asta pe langa asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite sau compensate etc.) Aici trebuie refacut echilibrul.

Una, doua, Privatizare!

Nu spun ca nu e un lucru bun, dar privind din perspectiva unora care nu stiu acest termen imi dau seama ce poate iesi, de acea domnii de la putere nu vor sa atinga acest aspect prea tare, de fapt buba e deja pe cale sa explodeze. Vor s-o faca sistematic in stil autohton ca sa nu agite masele, au ales sa inchida spital dupa spital, inchizand aceste spitale de fapt dau in ei si nu cred ca vor acest lucru, sa nu credeti ca cei ce sunt Doctori prin acele spitale, nu au nimic in comun cu cei de la putere, iar cei ce aleg calea Occidentului sunt cei corecti, care nu vor sa se manjeasca si sa cante in hora.

abureli de popa beat,..

la noi fara ceeare de locuri de munca si dat drumul la mici intreprinderi in 2 ani sintem pe "tusa". se tot dau afara ,se reduc,...dar locuri de minca noi nu face nimeni,...forfrtarul a distrus si cele citeva zeci de mii care erau la micii privati,acum rindurile celor fara se ingroasa ca asa cere FMI,de ce nu cere FMI ca acest guvern sa faca locuri de munca ? Pai,le convine sa ne tot imprumute,...ca doar o sa-i dam inapoi cu tot cu dobinzi.

 

Din pacate

Din pacate cam asa este cum spui.

Cea mai buna...

..simla si ieftina,"ultima solutie",asta ni se pregateste.

 

Fi cu optimismul in fata . Abandoneaza pesimismul,ca face rau.

Ganditi pozitiv, cu dorinta de viata. Asta va da putere si speranta.

Pesimismul duce ola,,ultima solutie,,. Doajmne fereste !

Sorry, "Sertralin" este pe retzeta si-i scump :-)

La sistemul ala glumetz in problemele de justitie, sociale si economice si nivelul rahitic al asigurarilor medicale, sa nu te mire ca umbla romanul cu depresiuni in carca....

Scuza-mi intrebarea:

... Ai studiat in NORVEGIA? ;-) :-) Sa stim daca ai pregatirea necesara.
Din pacate, zambetul este amar ...

Sunt de acord

Dar ea trebuie sa atinga si cotetul legislativ care trebuie transformat intr-un edificiu clar si coerent. Argument: intr-un stat de drept orice decizie trebuie sa aiba temeiul legii iar legea sa fie de calitate. O zi buna !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor