Al Jazeera: Protestele din Romania, cauzate de FMI?

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 21:35
2228 citiri
Al Jazeera: Protestele din Romania, cauzate de FMI?
Foto: Arhiva

Situatia tarii noastre este dezbatuta de televiziunea araba Al Jazeera, in conditiile in care masurile impuse de Fondul Monetar International determina o contractie economica, iar romanii protesteaza de 6 zile.

O misune a FMI va face o vizita in Romania pentru evaluarea trimestriala, in conditiile in care populatia a iesit in strada, manifestand impotriva masurilor de austeritate, anunta televiziunea.

In cele 5 zile de protest, altercatiile cu fortele de ordine au provocat 59 de raniti.

Pana in acest moment, Romania a reusit sa evite protestele stradale violente, desi masurile impuse de Guvern, precum taierea salariilor si marirea TVA, au fost luate cu ceva timp in urma.

Toate aceste decizii au avut ca scop final obtinerea unei noi transe de imprumut de la FMI, noteaza Al Jazeera.

Emil Boc, premierul tarii, a tinut sa precizeze ca manifestarile violente nu vor fi tolerate.

Inainte de recesiune, Romania s-a bucurat de un deceniu de crestere economica. Consumul intern si cererea crescuta venita din partea tarilor Uniunii Europene au determinat cresterea conditiilor de viata, insa au dus la avansul deficitului bugetar, scrie publicatia citata.

Incepand cu anul 2008, Romania a inceput sa resimta efectele crizei economice globale si a primit transe de imprumut de la FMI. Insa aceasta institutie a fost extrem de controversata, deoarece a cerut masuri dure in schimbul banilor, scrie publicatia citata.

"Concluzia este ca FMI nu este productiv pentru aceasta tara. Costurile asociate cu implementarea programului propus de institutia financiara sunt enorme, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Romanii nu au simtit niciun beneficiu de pe urma acestuia", a precizat jurnalistul Global Politician, Sam Vaknin.

Adrian Ion, de la The Diplomat Bucuresti, nu crede ca populatia considera ca FMI este de vina pentru situatia Romaniei.

"FMI nu este perceput ca vinovat pentru ceea ce se intampla in tara. Teama de coruptie este primul lucru care le vine in minte romanilor. Nu cred ca protestatarii sunt impotriva celor de la FMI, ei nu mai vor acest Guvern", a precizat acesta.

"FMi actioneaza doar alaturi de Guvernul Romaniei. Este responsabilitatea clasei politice sa stie cu siguranta ce sa ceara de la FMI, nu doar in privinta banilor, ci si ce tip de masuri de austeritate pot fi luate", a afirmat Piotr Kaczynski, de la Cebtrul European de Studii Politice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#romania fmi, #imprumut romania fmi, #masuri de austeriate Romania, #criza Romania, #proteste Romania, #proteste Romania FMI , #FMI