Romania a luat de la FMI mai multi bani decat aveam nevoie? DNA a deschis dosar penal UPDATE Reactia BNR

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:50
10637 citiri
Romania a luat de la FMI mai multi bani decat aveam nevoie? DNA a deschis dosar penal UPDATE Reactia BNR
Foto: Twitter/IMF

Ca urmare a unei sesizari venite de la o persoana privata, DNA face cercetari preliminarii referitoare la imprumutul luat de Romania in 2009 de la creditorii externi.

Din toate reclamatiile primite de DNA, care ar fi in numar de 270, doar una a avut ca efect intocmirea unui dosar de cercetare, potrivit informatiilor obtinute de Bursa.

Asta nu inseamna ca s-a si inceput urmarirea penala fata de cineva, ci doar ca exista niste suspiciuni care trebuie anchetate mai in amanunt.

In continuare vor fi facute verificari si procurorii vor decide daca deschid un dosar penal in rem (asupra faptei), incrimineaza pe cineva sau decid clasarea cazului.

Care sunt problemele reclamate la DNA

Sesizarile primite la DNA se refera la imprejurarile in care Romania a incheiat in 2009 acordurile cu creditorii externi, respectiv Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, si la modul in care au fost folositi banii respectivi.

Amintim ca si in alte state europene au fost lansate investigatii, inclusiv de natura penala, impotriva conducerii bancilor centrale, cu privire la imprumuturi externe.

Cei care au depus reclamatia la DNA ii acuza pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pe presedintele de atunci Traian Basescu, dar si pe premierul din acea perioada Emil Boc, dar si "alte persoane care vor fi identificate in cursul anchetei", ca ar fi incheiat un acord financiar care ar fi depasit nevoile reale ale tarii noastre.

De exemplu, reclamantii sustin ca, daca in loc de 20 am fi luat doar 10 miliarde de euro, atunci am fi platit mai putine dobanzi si banii ne-ar fi ajuns oricum.

In reclamatia in baza careia s-a intocmit dosarul penal exista si cateva concluzii trase de autorul sesizarii.

Astfel, potrivit documentului, in perioada 2008-2009, Fondul Monetar International s-ar fi aflat in criza, vorbindu-se chiar despre dizolvarea sa pe motiv ca statele nu mai contractau acorduri cu FMI. Iar Romania a fost folosita pentru salvarea creditorului extern.

De asemenea, in document se mai arata ca tara noastra a mai semnat in 2011 o alta intelegere cu creditorii externi - e vorba de un acord preventiv, din care nu am atras nicio transa. Acest lucru s-a intamplat in mandatul lui Christine Lagarde, care e implicata intr-un scandal de coruptie.

Ce nu spune autorul sesizarii este ca Lagarde e anchetata pentru presupuse fapte care ar fi avut loc in timp ce era ministru in Cabinetul Sarkozy.

Reclamantul mai acuza ca de semnarea acordului cu FMI au beneficiat si membrii conducerii BNR, care au primit bonusuri in valoare totala de 28 milioane de euro.

UPDATE 14:50 Banca Nationala a Romaniei a avut o prima reactie la informatia privind deschiderea dosarului de catre DNA in aceasta speta.

"Toata lumea are acces la justitie, noi am lamurit despre ce e vorba in acel imprumut cu Fondul Monetar si suntem convinsi ca DNA va clasa cat de repede aceasta actiune", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, pentru Ziare.com.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#dosar penal imprumut FMI , #FMI