Anunt dupa intalnirea cu FMI: Redeventele raman la fel cel putin pana in 2017

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 23:50
2513 citiri
Anunt dupa intalnirea cu FMI: Redeventele raman la fel cel putin pana in 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea redeventelor ar putea trece prin Parlament in prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia sa se faca din 2017, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat ca a avut o discutie cu echipa Fondului Monetar International pe tema redeventelor.

De asemenea, ministrul Finantelor a mai spus ca legea ar urma sa ajunga in Parlament anul acesta, sa fie dezbatuta si aprobata in prima parte anului viitor si sa se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat sa ofere insa detalii despre valoarea redeventelor din viitoarea lege.

Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata

Ponta: E nevoie de consens politic pentru proiectul privind redeventele

Luna trecuta, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), afirma ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, in conditiile in care pana la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare in acest sens. Acesta sublinia ca nivelul redeventelor ar trebui sa ramana neschimbat pentru a furniza un "balon de oxigen" industriei de petrol si gaze, iar, in caz contrar, o astfel de masura ar fi "catastrofala" pentru industrie.

"Estimam ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Pana la sfarsitul anului nu credem sa se mai intample ceva pentru ca mai sunt doar cateva luni - si nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul sa reuseasca o consultare publica cu mediul de afaceri, cu industria si cu asociatia noastra, sa circule un draft pentru consultare publica postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, dupa care sa primeasca feedback de la mediul de afaceri si sa realizeze un draft final pe care sa il aproble in Parlament.

Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

Deci, pana la sfarsitul anului, nu preconizam sa se poata obtina asa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redeventelor sa fie introdusa incepand cu 1 ianuarie a oricarui an, pentru ca este foarte dificil in timpul anului de schimbat modalitatea de calcul si toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol si gaze", a spunea Stratan.

Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, afirma, in mai, ca pe termen scurt, o majorare spectaculoasa a redeventelor este putin probabila si ca noile redevente se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

"Acordurile existente au fost deja semnate cu niste clauze care includ redeventele actuale, pe baza carora companiile si-au facut planuri de afaceri pe 10-15 ani", explica Dutu.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#FMI redevente raman aceleasi, #negocieri Guvern FMI nivel redevente , #FMI