Avertisment de la FMI: Riscurile financiare au crescut

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 21:48
3596 citiri
Avertisment de la FMI: Riscurile financiare au crescut
Foto: IB Times

Riscurile financiare globale au crescut si trec de la economiile avansate la cele emergente, impulsionate de "divergenta" politicilor monetare, a semnalat, miercuri, Fondul Monetar International.

"In ultimele sase luni, am vazut o crestere a riscurilor financiare globale, de la statele avansate la cele emergente, de la entitatile bancare la cele non bancare", a declarat Jose Vinals, director al Departamentului de Afaceri Monetare al FMI, la prezentarea raportului "Stabilitatea Financiara Globala", relateaza agentia EFE.

In epicentrul acestei cresteri a riscurilor financiare se situeaza ritmul "divergent" al politicilor monetare din tarile avansate, cu SUA care au inceput sa-si ajusteze politica monetara, si zona euro si Japonia, care "au calcat pe acceleratie" cu noi programe de mai multe milioane privind injectia de lichiditate.

"Aceasta situatie a provocat miscari rapide si volatile ale cursurilor de schimb si ratelor dobanzilor, incepand din octombrie", in special pe pietele emergente, explica raportul.

In ultimele sase luni, dolarul s-a apreciat cu circa 10% fata de alte monede, precum euro sau yen.

Yuanul, gata sa devina valuta de referinta a FMI, ca euro si dolarul

Ca urmare, organismul international condus de Christine Lagarde a tras semnalul de alarma, cu focus special pe pietele emergente.

Una dintre problemele derivate din aprecierea dolarului fata de celelalte valute este efectul acestuia asupra "nivelului ridicat al datoriei denominate in monede straine", in principal in dolari, al acestor economii, care, timp de mai multi ani, au beneficiat de dobanzile scazute din SUA, sustine Chris Walker, director adjunct la Departamentul de Afaceri Monetare.

Concret, raportul insista asupra riscurilor din economiile foarte dependente de sectorul energetic, precum Brazilia, Argentina, Venezuela, Africa de Sud sau Nigeria, unde 'se unesc' datoria ridicata in dolari si pretul scazut al petrolului si, de aceea, se confrunta in prezent cu 'tensiuni financiare in ceea ce priveste rambursarea datoriilor'.

Totodata, in pofida imbunatatirii inregistrate de economiile avansate si sprijinului bancilor centrale, turbulentele nu sunt evitate.

Datoria privata continua sa afecteze cresterea si stabilitatea in zona euro si, in cazul Spaniei, Frantei, Italiei si Portugaliei, se va mentine la circa 70% din PIB pana in 2020, preconizeaza raportul.

De fapt, desi Fondul "recunoaste imbunatatirea capacitatii de rezistenta a bancilor (in zona euro), calitatea activelor continua sa se deterioreze, dar intr-un ritm mai lent, iar portofoliul total se situeaza acum la peste 900 miliarde de euro (945 miliarde dolari) ".

De aceea, Vinals a reamintit "importanta deblocarii complete a canalului de credite, in special in economiile care trebuie sa isi curete mai bine balanta, cum este cazul Italiei si Portugaliei".

Totodata, in raportul sau semestrial, FMI semnaleaza si provocarea pe care o reprezinta tensiunile geopolitice, precum Rusia - Ucraina, Orientul Apropiat si riscurile din Grecia, intr-un context de "mai putina lichiditate pe piete", ceea ce creste riscul de contagiune globala.

Raportul privind stabilitatea financiara a fost publicat dupa prezentarea noilor previziuni asupra economiei globale, conform carora FMI a mentinut cresterea globala de 3,5% pentru 2015 si la 3,8% pentru 2016.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#FMI riscuri financiare, #FMI economii, #FMI evaluare riscuri financiare , #FMI