Banca centrala a Ucrainei are un nou sef. Vrea sa cheme o misiune FMI

Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:32
1302 citiri
Banca centrala a Ucrainei are un nou sef. Vrea sa cheme o misiune FMI

Guvernatorul bancii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a fost inlocuit din functie, intr-un moment in care tara face eforturi pentru evita falimentul, iar Rusia contesta legitimitatea noii conduceri interimare.

Parlamentarii ucraineni l-au numit la conducerea institutiei pe Stepan Kubiv, fostul presedinte al VAT Kredobank. Banca centrala a introdus luna aceasta instrumente de control a capitalului pentru a opri deprecierea grivnei, dupa ce moneda ucraineana a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani in raport cu dolarul american, potrivit Bloomberg.

Kubis intentioneaza sa invite o misiune a Fondului Monetar International. Mai multe detalii nu sunt cunoscute in prezent.

Guvernul temporar de la Kiev a anuntat ca va avea nevoie de asistenta financiara in valoare de 35 de miliarde de dolari si a convocat o intalnire a creditorilor internationali. SUA si Uniunea Europeana au promis sa acorde ajutor Ucrainei.

Ucraina are nevoie urgenta de bani - a lansat un apel international. Ce suma trebuie sa stranga

Pe de alta parte, ministrul de Externe al Rusiei a declarat ca inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici a incalcat acordul de pace incheiat pe 21 februarie, oficialul rus folosind termeni precum "metode teroriste, specifice dictaturii".

Ianukovici se afla inca in Ucraina, sustine consilierul sau (Video)

"Schimbarile politice si economice pe care le cunoaste Ucraina sunt enorme. Pentru a evita colapsul complet, Ucraina are nevoie de bani acum", a spus Lubomir Mitov, economist-sef pentru Europa emergenta al Institutului pentru Finante Internationale, care reprezinta mai mult de 400 de institutii la nivel global.

Rusia a suspendat plata unei noi transe din linia de credit de 15 miliarde de dolari pe care a acordat-o Kievului.

Totusi, premierul rus Dmitri Medvedev a asigurat ca Rusia va respecta toate angajamentele asumate cu privire la Ucraina, inclusiv un acord care vizeaza reducerea preturilor pentru gazele vandute acestei tari.

Medvedev critica Occidentul pentru acceptarea noii puteri in Ucraina: E aberant, e rezultatul unei revolte

Ucraina se afla sunt controlul protestatarilor si al fostei Opozitiei, dupa ce Ianukovici a fugit din Kiev, fiind ulterior demis de Parlament.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#guvernator banca centrala Ucraina, #Ucraina FMI, #Ucraina imprumut , #FMI