Basescu, campionul celor care sunt impotriva Guvernului. Dar isi permite Romania? Interviu

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 18:32
4061 citiri
Basescu, campionul celor care sunt impotriva Guvernului. Dar isi permite Romania? Interviu
Foto: Arhiva/presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a facut o miscare care se poate dovedi a fi foarte populara, prin refuzul semnarii memorandumului cu FMI, insa situatia economica a Romaniei nu este extraordinara, astfel ca nu e cazul ca tara sa cheltuiasca din nou mai mult decat e cazul, sustine analistul Andrew MacDowall, specializat in piete emergente.

El considera ca seful statului si-a lasat destul spatiu de manevra, avand in vedere ca a subliniat ideea ca nu vrea sa semneze un memorandum care contine acciza suplimentara la carburanti, insa a tinut sa mentioneze ca nu se afla in conflict cu FMI.

Presedintele si-a intarit ideea precizand ca sustine, in continuare, ca Romania are nevoie de acordul cu institutia internationala.

Basescu: Nu am o disputa cu FMI. Sustin continuarea Acordului, dar nu si impunerea de taxe inutile

"Voi sustine fara rezerve mentinerea accizei actuale la combustibil si nu sunt un adversar al liberalizarii preturilor la energie. (...) Nu am vrut sa se inteleaga ca intre mine si Fond ar fi o disputa. Cu certitudine sunt un sustinator al continuarii acordului cu Fondul.

(...) In acelasi timp, insa, nu vreau sa impunem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile in bugetul de stat. Ma intereseaza in mod deosebit un deficit cat mai mic, dar este foarte important ce calitate au cheltuielile din interiorul bugetului de stat pentru a ajunge la acest deficit. Eu mi-as dori ca bugetul de stat al Romaniei sa aiba cheltuieli de buna calitate, nu cheltuieli care sa genereze impresia ca s-ar mai putea intoarce vremurile de dinainte de criza", a declarat Basescu, joi, la cateva ore dupa intalnirea cu delegatia FMI.

Ponta nu va vorbi cu FMI despre acciza la carburanti

Andrew Macdowall a aratat pentru Ziare.com ca Romania trebuie sa continue consolidarea fiscala si ca nu trebuie sa cheltuie mai mult decat isi poate permite.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu vrea sa semneze memorandumul cu FMI, din cauza accizei suplimentare la carburanti. Totusi, seful statului a precizat ca sustine in continuare acordul. Cum apreciati aceste afirmatii?

Basescu considera ca, avand in vedere ca este un acord la nivel international, trebuie ratificat si de Presidintie. Insa de tinut minte este faptul ca seful statului a spus ca nu vrea sa semneze memorandumul, dar si ca are o relatie buna cu FMI si doreste ca acordul sa functioneze in continuare - astfel, si-a asigurat un spatiu de manevra destul de mare.

Totusi, cel mai important lucru este ca declaratiile presedintelui au avut loc in contextul in care alegerile europarlamentare bat la usa.

Basescu se pozitioneaza acum ca un campion al oamenilor care sunt impotriva Guvernului si vrea sa scoata din mintea oamenilor taierile de salarii si pensii din 2010, cerute de institutiile internationale, care au contribuit la indepartarea de la putere a oamenilor sai.

Care sunt sansele ca acordul sa sufere din cauza refuzului lui Basescu de a semna memorandumul?

Nu cred ca ar fi un dezastru daca acordul nu va fi pus in functiune imediat. Pana la urma, e vorba de o intelegere de tip stand-by, iar Guvernul a spus ca nu se va atinge de acesti bani decat in caz de urgenta.

Iar Romania este momentan stabila din punct de vedere macroeconomic, astfel ca ar putea continua si fara sprijinul FMI, in viitorul apropiat. O criza fiscala pare a fi, in acest moment, putin probabila.

Care ar fi efectele, daca acordul nu va continua?

Ar exista un impact. In primul rand, jocul politic transmite semnale nu foarte bune partenerilor internationali - iar investitorii au tendinta sa aprecieze acordul cu FMI, care incurajeaza consolidarea fiscala, sporindu-le increderea in Romania.

Insa va exista perceptia ca s-au pus din nou calculele electorale inaintea bunastarii economice. Iar acest lucru ar putea afecta imprumuturile pe pietele externe, astfel ca dobanda ar putea creste inainte de planul Guvernului de a obtine 500 de milioane de dolari, in trimestrul al doilea din 2014.

Mai mult, daca situatia se va prelungi, atunci ar putea aparea si presiunile pe sistemul fiscal, avand in vedere ca acordul cu FMI impune anumiti termeni (care obliga la o anumita disciplina fiscala - n.red.). Multi investitori iau in calcul calmitatea de pe scena politica si o oarecare performanta macroeconomica, astfel ca trebuie sa se ajunga la aceste lucruri in lunile care urmeaza.

Pe de alta parte, miscarea facuta de Basescu ar putea avea succes la public, astfel ca trebuie sa ne amintim ca Romania este un stat democratic. Pana la urma, nu e obligata sa accepte conditiile FMI daca alesii judeca, in mod corect sau gresit, ca pretul platit ar fi prea mare.

Insa, inca o data - oare Basescu chiar va bloca acordul?

Ce recomandari faceti pentru tara noastra?

Consolidarea fiscala trebuie sa se intampla daca tara nu se va confrunta cu deprecierea leului, investitorii nu vor deveni prea precauti si in cazul in care costurile de imprumut nu vor creste - toate acestea ar avea un impact serios asupra milioanelor de romani si asupra locurilor de munca.

Basescu are dreptate ca Romania se recupereaza si ca a facut progrese pentru a iesi din criza economica. Totusi, situatia nu este atat de buna, avand in vedere ca nici climatul international nu este pe deplin favorabil, astfel ca nu isi permite sa cheltuiasca din nou mai mult decat isi permite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#basescu acord FMI, #Basescu acciza carburanti, #Basescu economie Romania, #Basescu memorandum FMI , #FMI