Boardul FMI va analiza problemele cu justitia ale directorului Christine Lagarde

Vineri, 29 August 2014, ora 13:59
1735 citiri
Boardul FMI va analiza problemele cu justitia ale directorului Christine Lagarde

Consiliul de administratie al Fondului Monetar International vrea "cat mai curand posibil" sa se reuneasca, pentru a analiza situatia directorului general Christine Lagarde, care, miercuri, a fost inculpata in Franta, intr-o ancheta asupra unui arbitraj privat contestat, care a avut loc in anul 2008, cand Lagarde detinea postul de ministru francez de Finante.

"Este clar ca reuniunea va avea loc in curand, cat mai curand posibil", a declarat, joi seara, purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, fara a oferi o data precisa.

Sefa FMI, Christine Lagarde, inculpata pentru neglijenta

Potrivit informatiilor publicate pe pagina de Internet a FMI, boardul institutiei urmeaza sa se reuneasca vineri, pentru a discuta programul de asistenta financiara cu Ucraina, insa Rice a spus ca este putin probabil ca inculparea lui Lagarde sa se afle pe agenda discutiilor.

Trei surse din apropierea boardului FMI citate de Reuters sustin ca instanta compusa din 24 de membri, si care are puterea de a angaja si concedia directorul FMI, nu a fost inca informata cu privire la dosarul in care este implicata Christine Lagarde, dar ca este putin probabil sa considere ca aceasta investigatie care dateaza din 2008 ar putea afecta activitatea lui Christine Lagarde in fruntea FMI.

Predecesorul lui Christine Lagarde, un alt francez, Dominique Strauss-Kahn, a fost obligat sa demisioneze din functie in 2011 dupa ce acesta a fost acuzat de agresiune sexuala la New York.

Inculpata miercuri pentru "neglijenta" de Curtea de Justitie a Republicii (CJR), singura instanta judiciara din Franta care ii ancheteaza si judeca pentru membrii guvernului pentru fapte comise in exercitiul functiunii, Christine Lagarde a subliniat ca nu are de gand sa demisioneze din fruntea FMI si ca a cerut avocatului sau recurs la decizia CJR pe care o considera complet nefondata.

In Franta, neglijenta comisa de catre o persoana cu responsabilitate publica este un delict pasibil cu o pedeapsa maxima de un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

In Franta, Christine Lagarde (58 de ani) a fost inculpata pentru rolul sau in plata a 400 de milioane de euro catre Tapie, un om de afaceri controversat si apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea cand Lagarde era ministru de finante al Frantei. Plata a fost facuta antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a solutiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vanzarii participatiei la Adidas in anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie ce a avut loc in 1993 cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas. Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat. In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.

Citește și:
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Nu mai puțin de 59 de mașini de lux vor fi livrate Parlamentului României până la data de 20 decembrie, după ce peste 20 de mașini din parcul auto au fost deja scoate la licitație deoarece...
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţă că DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva sa, în legătură cu programul ”Termoficare de la Soare”, care...