Boardul FMI va analiza viitorul acord cu Romania pe 25 martie

Vineri, 18 Martie 2011, ora 12:38
1112 citiri
Boardul FMI va analiza viitorul acord cu Romania pe 25 martie
Foto: Arhiva

Comitetul director al Fondului Monetar International va analiza, in sedinta programata pentru 25 martie 2011, cea de-a saptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By (ASB) precum si solicitarea Romaniei de a incheia cu un nou acord cu FMI, de tip preventiv, conform unei informatii aparute vineri pe site-ul Fondului Monetar.

In cadrul intrunirii de vinerea viitoare, directorii executivi ai FMI vor discuta si conditiile in care se incheie actualul Acord Stand-By cu Romania, semnat pe o perioada de doi ani, in 4 mai 2009.

Misiunea FMI, condusa de Jeffrey Franks, care s-a aflat la Bucuresti, in perioada 25 martie - 8 februarie 2011, concomitent cu misiunile Comisiei Europene si Bancii Mondiale, a convenit cu autoritatile romane, la nivel de experti, ultima evaluare (cea de-a saptea) in cadrul Acordului Stand-By in derulare, precum si noul Acord Stand-By de tip preventiv, in valoare de 3,6 miliarde euro.

Romania a decis sa nu mai acceseze cea de-a opta transa, de aproape un miliard de euro, ceea ce face ca suma totala primita de Romania de la FMI, in cadrul actualului Acord, sa se ridice la aproximativ 12,4 miliarde euro, in loc de 13,46 miliarde de euro, la cat ar fi avut dreptul.

Valoarea noului Acord de tip preventiv reprezinta 300 de procente din cota Romaniei.

Toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit sefului misiunii FMI pentru Romania.

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat, intr-o declaratie anteriorara, ca banii de la FMI pot fi trasi doar in cazul unei situatii grave, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere.

O alta situatie in care Banca Centrala ar putea accesa banii de la FMI ar fi aceea in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#FMI imprumut Romania , #FMI