Ziare.com

Calendarul austeritatii: Cand renunta Romania la masurile dure?

Joi, 01 Martie 2012, ora 11:35

   

Calendarul austeritatii: Cand renunta Romania la masurile dure?
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?

In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.

Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.

Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.

Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.

In cel mai bun caz, in Romania, vor fi vazuti in anii urmatori niste muguri de crestere, in cazul in care situatia europeana ne va permite acest lucru, insa nu se pune problema revenirii la nivelul de trai dinainte de 2008 - 2009.

Citeste mai multe despre Calendarul austeritatii: Cand renunta Romania la masurile dure? pe Business24.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Previziuni apocaliptice:

"revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata". Chiar asa ma Blanculescule? Niciodata-niciodata? Deci cat ii lumea si pamantul nu se va mai trai in Romania nici macar ca in 2008?
Una din doua: ori Blanculescu a fost citat truncheat, ori era beat cand a spus chestiile alea...

 

De la 1 ian 2012

Deja a renuntat. Ordonanta de plafonare a salariilor directorilor la 4.800 ron, valabila in 2011, nu a fost prelungita .
Vin alegerile ...

 

4800

Nu este un salariu de director mai ales daca ste brut. din 4800 ramai cu 3200 ce e aia 1000$ pentru un Gm adica cmmon face romanu ca ospatar pe vas mai mult ca un manager....

Cu concedierile se exagereaza ........

Dimpotriva , chiar s-au facut angajari !
Reducerile de personal au fost doar pe hartie , prin reorganizarea grilei de posturi care era supradimensionata , mostenire de pe vremuri ...
Nici un bugetar nu a fost disponibilizat .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor