Care din conditiile FMI ar putea fi indeplinite? Afla ce spun analistii

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 18:35
1984 citiri
Care din conditiile FMI ar putea fi indeplinite? Afla ce spun analistii
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International si-a terminat misiunea de evaluare a modului de respectare a obiectivelor impuse in vederea eliberarii unei noi transe din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro, insa majoritatea masurilor impuse de institutie nu ar putea fi indeplinite in acest an, potrivit analistilor.

In timpul unei conferinte de presa de luni, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a enumerat mai multe conditii pentru deblocarea urmatoarei transe si continuarea acordului incheiat anul trecut.

Printre acestea se numara adoptarea Legii pensiilor, a Legii salarizarii unitare, plata arieratelor, stabilirea bugetului pentru 2011 in decembrie si rezolvarea problemei companiilor de stat care inregistreaza pierderi masive. In cazul ultimei conditii, Franks a explicat ca exista doar trei solutii - vanzarea, restructurarea sau inchiderea acestor companii.

Potrivit analistilor romani, desi aceste conditii reprezinta un singur pachet de masuri ce trebuie luate, unele sunt mai greu de realizat.

Un exemplu concret il reprezinta plata arieratelor, adica a datoriilor pe care statul le are fata de companiile private, cu data scadenta mai veche de 90 de zile.

"Mi se pare foarte greu de indeplinit conditia pusa cu arieratele. Aici nu este vorba doar de bani, ci despre un intreg sistem de punere in aplicare pe care noi nu il stapanim foarte bine. Ministerul Finantelor n-a dovedit, pana acum, ca poate sa faca acest lucru in termen si corect", a explicat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

Potrivit spuselor sale, arieratele reprezinta una dintre cele mai importante conditii deoarece, fara plata acestora, sectorul economiei reale nu isi poate relua activitatea. "Fara plata arieratelor, care inseamna facturi pe care statul le-a dat pentru servicii sau activitati, multe firme sunt in stare de faliment. Nu pot sa-si reia activitatea, au pierdut locurile de munca", a explicat Cosea.

De asemenea, analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, sustine ca arieratele nu pot fi eliminate "peste noapte", deoarece, pentru acest lucru, ar fi nevoie de venituri fiscale, insa Guvernul are deficit.

Bugetul va fi realizat in timp, dar prost

Oficialul FMI a mentionat, drept conditie, aprobarea bugetului pentru anul viitor, pana la jumatatea lunii decembrie. De altfel, proiectul de buget ar fi trebuit sa fie deja in discutii in Parlament, insa acest lucru nu s-a intamplat, iar reprezentantii Guvernului nu au dat niciun detaliu despre starea acestui proiect.

In opinia lui Mircea Cosea, principala problema este departamentul de buget din cadrul Ministerului Finantelor Publice, unde exista o adevarata intarziere.

"Din nou, Ministerul Finantelor nu are capacitatea sa se incadreze in timp, din nou este o birocratie excesiva. Filosofia bugetara a ministerului este veche si este de natura contabila. Nu stiu cand va veni vremea sa se puna ordine in departamentul de buget al Ministerului Finantelor, care este intr-o situatie ridicola, este dupa evenimente", a explicat Cosea.

Economistul a dat exemplul vizitei cancelarului german, Angela Merkel, care a cerut statului sa plateasca datoriile catre firmele germane. La cateva ore, Ministerul Finantelor a anuntat ca a deblocat sumele necesare. Or acest lucru se putea face si inaintea vizitei Angelei Merkel, lucru care reflecta ineficienta acestui minister, in opinia lui Cosea.

Potrivit spuselor sale, Guvernul va reusi sa termine bugetul pe 2011 in timp util, insa nu dupa normele europene, adica pe un termen multianual.

Pe de alta parte, analistul Valentin Ionescu sustine ca bugetul pe 2011 nu ar trebui sa aiba la baza estimarea de crestere economica de 1,5 la suta, pe care a facut-o FMI, avand in vedere ca, si pentru 2010, bugetul a fost facut pe o premisa de crestere, insa am inregistrat o scadere economica de 2 la suta.

"Bugetul va fi facut, dar problema e cum va fi facut. Daca se merge pe un scenariu pozitiv cu o crestere economica de 1,5 la suta, nu stiu daca este bine. As prefera sa se mearga pe un scenariu de crestere 0 si sa nu se construiasca un buget artificial, decat sa se repete eroarea de anul acesta, cand s-a construit un buget pe crestere economica si am avut scadere", a explicat Ionescu, pentru Ziare.com.

"Daca faci ipotetic un buget pe o crestere care nu se poate inregistra, pornesti de la premisa ca si veniturile bugetare vor creste si atunci ai alte cheltuieli. Prin urmare, toate datele care sunt trecute acolo pornesc de la o premisa falsa. Si atunci vii cu rectificari la jumatatea anului si patesti ceea ce s-a intamplat anul acesta", a adaugat fostul ministru al Privatizarii.

Companiile de stat ar trebui restructurate

O alta conditie dificil de respectat o reprezinta companiile de stat cu probleme financiare. Potrivit lui Valentin Ionescu, acestea ar trebui intai restructurate, pentru a opri pierderile, iar apoi vandute.

In schimb, Mircea Cosea sustine ca vanzarea acestora, in acest moment, ar fi o idee proasta, deoarece pretul este foarte scazut, din cauza crizei globale.

"Eu, personal, nu sunt pentru vanzarea lor, pentru ca, in momentul de fata, este un pret foarte scazut pe piata internationala, este criza. Romania are si un rating slab, deci preturile vor fi si mai mici. Si este nevoie si de un capital public in contrabalansul capitalului privat. Ar trebui sa le mentinem. Parerea mea este ca ar trebui restructurate", a spus Cosea.

Insa restructurarea acestora presupune un program bine la pus la punct, pe o perioada de timp mai lunga. Si, nu in ultimul rand, acest subiect va isca o noua "cearta politica".

"Va fi iar un subiect grav de cearta politica. Parlamentul se va bloca, pentru ca aceste proiecte de restructurare vor trebui sa fie cuprinse intr-o lege", a explicat Cosea.

Legile, singurele care s-ar putea rezolva in timpul acordat

Potrivit celor doi analisti economici, Legea pensiilor si Legea salarizarii unitare pot fi aprobate pana in luna decembrie, avand in vedere ca sunt deja in dezbatere.

Cel putin in privinta Legii salarizarii unitare, crede Ionescu, se puteau aduce imbunatatiri la cea existenta deja, insa s-a luat decizia unei noi legi pentru evitarea unei hotarari a Curtii Constitutionale.

De asemenea, OUG 50/2010, privind creditele acordate populatiei, ar putea fi reparata usor, erorile strecurate putand fi rezolvate. De altfel, nici oficialii FMI nu au insistat, in ultimele zile, la adresa acestei ordonante, Jeffrey Franks nespecificand clar daca modificarea acesteia este sau nu o conditie pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumut.

Potrivit lui Franks, daca toate conditiile vor fi respectate, deblocarea urmatoarei transe va intra in intalnirea Board-ului FMI din ianuarie, urmand ca transa sa fie deblocata la jumatatea acelei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#misiune FMI, #restructurare companii stat, #legea salarizarii, #legea pensiilor, #plata arierate stat , #FMI
Comentarii
Poza paraipan
paraipan
rank 5
..Parlamentul se va bloca, pentru ca aceste proiecte de restructurare vor trebui sa fie cuprinse intr-o lege",