Ce asteptari are FMI de la Guvernul condus de Dacian Ciolos

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 15:48
2851 citiri
Ce asteptari are FMI de la Guvernul condus de Dacian Ciolos
Foto: Twitter/IMF

Cresterea salariilor in sectorul bugetar, daca va fi mentinuta de noul Guvern, trebuie sa faca parte dintr-un pachet cuprinzator de masuri de reforma in sectorul public, care sa cuprinda imbunatatirea capacitatii administrative si, in plus, trebuie insotita de precizari clare ale surselor de finantare, sustine reprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

"Asteptarea pe care cu totii o avem de la noul Guvern este sa inceapa sa ia decizii intr-o maniera complet diferita. Daca se opteaza pentru majorarea salariilor, aceasta masura trebuie sa faca parte dintr-un pachet cuprinzator de reforma pentru sectorul public care trebuie sa cuprinda diferite masuri cum ar fi imbunatatirea capacitatii administrative.

In plus, trebuie sa fie clar precizata sursa de finantare, daca este o masura sustenabila pentru actualul cadru bugetar si care vor fi masurile care vor sprijini aceasta majorare. Deci, asteptam de la Guvern ca mai intai sa isi faca temele si apoi sa ia masurile, si nu invers", a explicat, miercuri, Guillermo Tolosa, in cadrul Forumului Bancar Roman.

Va mentine noul ministru de Finante masurile fiscale si cresterile salariale din era Ponta?

Potrivit acestuia, prioritatea noului Guvern trebuie sa fie mentinerea macrostabilitatii financiare, obtinuta cu eforturi in ultimii ani. Reprezentantul FMI sustine ca Romania se afla in cea mai buna situatie macroeconomica din ultimii sapte ani si ar fi pacat sa piarda aceasta baza absolut necesara pentru viitoarea prosperitate.

La randul sau, presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, este de parere ca majorarea salariilor in sectorul bugetar poate fi sustinuta prin reducerea personalului, insa nu aceasta este principala problema in Romania, ci slaba capacitate a administratiei.

"Cresterea salariilor....nu asta este problema! Si fostul premier, Victor Ponta, a spus ca poti sa schimbi ministrii, dar problema ramane. Nu salariile sunt problema, ci faptul ca in Romania iti ia o zi sau doua sa iti schimbi buletinul sau adresa. Trebuie sa avem un sistem de guvernare eficient! In loc de 1.000 de proiecte de infrastructura incepute, hai sa terminam unul.

In loc sa vorbim despre taxe mai mari, hai sa colectam intai ce avem de colectat. Si toate astea tin de capacitatea administrativa. Putem sa marim si salariile, dar este preferabil sa o facem intr-un context in care marim capacitatea administrativa de a face ceva. Si nu este neaparat o problema ca trebuie marite salariile, ci ca sunt prea multi angajati in sistemul public si cel mai simplu este sa marim salariile reducand numarul de angajati", a subliniat Van Groningen.

Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI

Potrivit acestuia, prioritatea noului Guvern ar trebui sa fie cresterea capacitatii administrative.

"Nu putem sa asteptam foarte mult de la un Guvern care nu are capacitatea de a schimba foarte multe si asta ar fi primul lucru - sa marim capacitatea de a schimba ceva", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#FMI asteptari Guvern Ciolos, #FMI Guvern Ciolos , #FMI