Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce conditii a impus FMI Romaniei

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 23:50
3160 citiri
Ce conditii a impus FMI Romaniei

Guvernul s-a angajat in fata FMI ca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si alte institutii implicate trebuie sa transmita Fondului Monetar International informatii ca un sistem de monitorizare a conmpaniilor publice este pus in practica pana la prima analiza a expertilor FMI.

Angajamentul este inclus in memorandumul tehnic atasat scrisorii de intentie, documente publicate miercuri de FMI.

Miercuri dimineata, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat la The Money Channel ca prima analiza trimestriala a indeplinirii conditiilor acordului va avea loc in august, cand o misiune a Fondului va sosi la Bucuresti.

Memorandumul prevede ca, in perioada programului de finantare - ce se intinde pe doi ani -, guvernul trebuie sa demonstreze FMI ca a impus la companiile publice sanctiuni, precum reducerea remuneratiilor sau demiterea conducerii, daca tintele bugetare ale acestor societati si obiectivele de restructurare nu sunt respectate.

Dupa a doua misiune de monitorizare a Fondului si dupa ce sistemul de monitorizare a companiilor publice a fost imbunatatit, memorandumul prevede ca vor fi fixate tinte trimestriale orientative pentru 2010 legate de bilant - castiguri inainte de dobanzi si impozite -, fara a lua in calcul subventiile, pentru cele mai mari 30 de societati publice dupa volumul cheltuielilor din 2009.

De altfel, FMI a impus Ministerului Finantelor un calendar strict de raportare a datelor catre institutia cu sediul la Washington. Astfel, Finantele vor trimite la FMI executia bugetara lunara la cel mult 25 de zile dupa terminarea lunii respective, date trimestriale, pe flux de lichiditati si dupa standardul european ESA 95, precum si cheltuielile realizate, pe bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat.

De asemenea, Ministerul Finantelor va raporta la FMI date despre datoria publica si despre garantiile de stat acordate - ultimele fiind plafonate la 6 miliarde lei pentru acest an -, dar si detalii financiare legate de proiectele finantate de Uniunea Europeana si investitiile si subventiile din bani acordati de UE.

Din 2010, Guvernul va trimite la FMI, trimestrial, datele din bilant - inclusiv evolutia cheltuielilor de personal - ale celor mai mari 30 de societati publice.

Legea salarizarii unice, gata pana la 30 octombrie

Legea salarizarii unice are ca termen de finalizare data de 31 august, iar legea responsabilitatii fiscale trebuie prezentata, impreuna cu planul de implementare, pana in 30 noiembrie, s-au angajat autoritatile romane in fata Fondului Monetar International, in scrisoarea de intentie.

De altfel, pentru toate cele patru mari conditii ce tin de politica fiscala exista termene precise de aplicare.

Prima conditie, realizata deja, consta in adoptarea unor masuri de ajustare bugetara echivalente cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). Guvernul a realizat aceasta masura prin rectificarea bugetara adoptata perin Ordonanta de Urgenta de catre guvern in 11 aprilie, ce a fost aprobata de Parlament in 28 aprilie. Guvernul avea termen 31 august pentru adoptarea rectificarii de catre Parlament.

O ultima conditie trecuta in scrisoarea de intentie fixeaza termenul de 31 decembrie 2009 pentru finalizarea legislatiei revizuite de pensii.

Guvernul este in plin proces de realizare a Legii salarizarii unitate a sistemului bugetar, fiind intarziat o perioada de rezistenta unor ministere cu statut special la includerea intr-un sistem unitar. Insa premierul Emil Boc a dat asigurari, luna trecuta, ca Legea salarizarii unitare va fi finalizata pana la 30 iunie.

In ceea ce priveste reforma sistemului public de pensii, o Lege unica ar urma sa ii oblige pe 350.000 bugetari ce contribuie in prezent la sisteme de pensii speciale sa contribuie la sistemul public de pensii.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

In legatura cu constrangerile fiscale impuse Romaniei in cadrul acordului de finantare, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a spus miercuri, intr-un interviu acordat The Money Channel, ca FMI poate da dovada de flexibilitate in privinta tintelor doar in masura in care o eventuala neindeplinire a acordului nu ar fi imputabila autoritatilor romane.

"Suntem flexibili in masura in care este vorba de factori care nu depind de autoritati. Daca problemele apar din cauza unor derapaje, atunci este greu", a afirmat reprezentantul Fondului.

BNR trebuie sa dea raportul la inflatie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa se consulte cu echipa Fondului Monetar International (FMI) daca rata inflatiei va fi mai mare de 7,4% sau mai mica de 4,4% la finalul acestei luni.

FMI a stabilit o serie de puncte centrale pentru sfarsitul fiecarui trimestru si cate doua limite superioare si doua limite inferioare, pentru fiecare astfel de punct. Limitele se impart la randul lor in limite 'exterioare' si limite 'interioare'.

"Daca rata anuala a inflatiei se va situa in afara intervalelor 'exterioare' specificate, autoritatile vor trebui sa se consulte cu Fondul asupra rezultatelor politicilor pe care si le-au propus inainte sa mai ceara noi finantari din cadrul programului. In plus, BNR va purta discutii cu echipa FMI daca se va observa ca rata anuala a inflatiei calculate la preturile de consum va iesi din intervalele 'interioare' stabilite pentru finalul fiecarui trimestru", se arata in memorandumul tehnic semnat intre Romania si FMI.

Astfel, punctul central avut in vedere de FMI pentru finalul lui decembrie 2008 este de 6,3%, pentru martie 2009 de 6,7%, iunie 2009 - 6,4%, septembrie 2009 - 5,7%, iar pentru decembrie 2009 este de 4,5%. Pentru finalul anului viitor, FMI a stabilit un punct central al inflatiei de 2,5%.

Limita superioara a intervalului 'interior' este cu 1 punct procentual (pp) mai mare decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 7,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 5,5%.

Limita superioara a intervalului 'exterior' este cu 2 pp mai mare decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 8,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 6,5%.

Cat priveste limita inferioara a intervalului 'exterior', aceasta este cu 1 punct procentual (pp) mai mica decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 5,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 3,5%.

Limita inferioara a intervalului 'interior' este cu 2 pp mai mica decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 4,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 2,5%.

FMI se asteapta ca inflatia sa se tempereze de la 6,7% in martie pana in intervalul tintit de BNR, de 2,5-4,5%, la finalul anului, dupa care sa se mentina la acel nivel in 2010.

Scaderea cererii, precum si ieftinirea globala a alimentelor si energiei, in combinatie cu o politica monetara conservativa ar trebui sa contracareze orice presiune inflationista ce ar putea fi generata de deprecierea recenta a leului, se mai arata in memorandumul publicat de FMI.

Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#FMI conditii Romania, #acord Romania FMI , #FMI