Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce se ascunde in spatele imprumutului fara bani de la FMI?

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 13:40
3922 citiri
Ce se ascunde in spatele imprumutului fara bani de la FMI?

Acordul cu FMI trebuie pastrat ca un certificat de "buna purtare", pentru a-l arata pietelor externe, sustin oficialii romani, in timp ce analistii, desi confirma importanta imprumutului de credibilitate, arata ca la originea situatiei sta in primul rand incapacitatea asumarii unor reforme si schimbari structurale convingatoare prin ele insele.

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Traian Basescu inainte de o intrevedere cu delegatia creditorilor internationali.

Continuarea acordului, un certificat de "buna purtare", este sustinuta si de premier.

"Opinia mea este ca, anul viitor, dupa ce se incheie cu bine actualul acord, sa avem un nou acord preventiv, care sa ne ajute sa consolidam ceea ce am reusit anul acesta, adica sa imprumutam bani privati de pe pietele financiare private cu o dobanda cat mai mica", a explicat premierul Victor Ponta.

Intr-adevar, costurile de imprumut ale Romaniei au scazut la niveluri record in ultima perioada, Ministerul de Finante reusind, la sfarsitul lunii octombrie, sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu un randament de aproximativ 5%.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, aminteste ca astfel de discutii au avut loc si in 2008, de asemenea intr-un context electoral, iar o decizie cu privire la un nou acord va fi luata de Banca Nationala si guvernul rezultat in urma alegerilor din decembrie.

"Suntem inaintea alegerilor, la fel ca in toamna anului 2008. Si atunci existau discutii cu privire la necesitatea unui acord cu FMI. Ideea sanatoasa din acel timp a fost ca, daca va fi nevoie sau nu de un nou acord, asta va decide noul guvern impreuna cu banca centrala. Banca Nationala colaboreaza intotdeauna cu guvernul pe care ni-l da tara. Acum lucrurile vor fi la fel.

Guvernul pe care ni-l va da tara la 9 decembrie va decide impreuna cu banca nationala daca e nevoie de un acord sau nu", a spus Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

In acelasi timp, acesta sustine incheierea unui nou acord, invocand situatia economica ingrijoratoare a tarilor din jurul nostru.

"Sunt de parere ca un acord cu Fondul Monetar International este intotdeauna o plasa de siguranta. Este o masura de prevedere, pentru ca vedem ca in Europa lucrurile nu s-au linistit deloc, problemele sunt complicate chiar si in tarile puternice", a adaugat reprezentantul BNR.

Acordul este necesar si in opinia analistilor care indica, insa, ca problema rezida in incapacitatea autoritatilor si factorului politic intern de a veni cu reforme care sa asigure singure credibilitatea tarii pe plan extern.

"Nu suntem dependenti in sensul in care nu ne-am putea descurca in lipsa unui astfel de acord, ci cred ca este mai degraba o masura de prudenta, pentru ca in prezenta unui acord investitorii au o incredere mai mare in Romania. In consecinta, este mai usor sa ne imprumutam la costuri ceva mai bune. Cum lumea asta framantata poate sa rezerve surprize tot timpul, e bine sa ai o garantie", a mentionat Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Reformele nu sunt credibile fara girul FMI

"Orice reforme ar fi implementate in Romania, fara girul FMI, nu sunt credibile pentru piete si atunci statul are nevoie de FMI pentru a-i da credibilitatea. Implementarea de reforme credibile care sa duca la crestere economica este singurul lucru pe care il putem face. FMI continua sa incerce sa isi ia bani, cam acesta e scopul sau", a precizat economistul Florin Citu pentru Ziare.com.

Daca mai multi oficiali au indicat ca noul acord ar trebui si ar putea fi conceput dupa cel al Poloniei, analistul Aurelian Dochia remarca diferentele dintre pozitia tarii noastre si cea a Poloniei in negocieri, fundamentate pe starea economiei.

"Conditiile pe care le negociem tin de starea de la care pleaca economia noastra comparativ cu cea poloneza. Polonia a pornit in negociere cu o economie care era echilibrata in mare, ei nu aveau deficite interne si externe foarte mari, nici nu au fost foarte tare afectati de criza, pe cand la noi situatia era diferita".

Polonia dispune, din 2009, de o linie de credit flexibila in valoare de 16 miliarde de euro, tot un imprumut de tip precaut, rezervat insa statelor cu "politici economice sanatoase".

In ceea ce ne priveste, desi s-a reusit reechilibrarea cheltuielilor bugetare, discutand in prezent despre un deficit de 2%, sunt inca numeroase reforme de facut.

"Am ramas in urma in ceea ce priveste sectorul real, restructurarea economiei, privatizarile, managemetul la stat, avem inca un sector de stat cu pierderi, lipsit de performanata. Aici fie cu acord, fie fara acord, Guvernul tot trebuie sa ia niste masuri, nu se poate continua la nesfarsit cu acest sector ineficient", a spus Aurelian Dochia.

In opinia economistului Florin Citu, conditiile unui nou acord nu vor fi diferite, discutiile importante urmand sa fie centrate in jurul renegocierii transei din 2013.

Anul viitor, Romania trebuie sa ramburseze peste 5,2 miliarde de euro din suma de 13 miliarde de euro accesata in perioada 2009-2010.

Se poate fara acord?

In prezent, Romania are in derulare, pentru perioada 2011-2013, un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, din care poate utiliza 3,2 miliarde de euro. Tara noastra nu a tras pana in prezent nicio suma de bani din fondurile disponibile. Acordul va expira in primavara anului viitor.

"Daca factorul politic ar avea vointa de a face ce trebuie facut, atunci probabil ca ar fi mai bine fara acordul cu FMI, ar fi poate o libertate de actiune mai mare, incet-incet s-ar putea poate castiga si o credibilitate in fata pietelor. In comparatie cu situatia reala in care suntem acum, in care pietele financiare sunt destul de mefiente de soliditatea politicilor economice din Romania si consistenta politicilor, cred ca acordul cu FMI este un plus", considera Aurelian Dochia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania acord cu FMI, #Romania imprumut piete externe , #FMI